Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zorki 1 experiment: sovětská verze Leica II (1932) po 50 letech na půdě

Díky za zajímavý článek o fotoaparátu Zorki 1 a především lehce politické pojednání o tom, jak sověti Německo „vykrádali“, kdežto američané se jen Německem „inspirovali“… :-D
Ale jestli bych pane autore mohl poprosit — šlo by doladit shodu mezi deklarovanými kapitolami a skutečným obsahem? Přece jen bych se o tomhle archaickém fotoaparátu rád něco dozvěděl (praktické testy, detailní foto po těch letech, kvalita provedení a jak obstála v čase atd.), když už mne nadpis článku na to tak nalákal… :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak sorry :-). Viz níže, možná časem. To jsou pracnější záležitosti a nemám aktuálně žádné fotky, které bych chtěl vystavit na internetu (ostatně aby to bylo fér, tak bych na tom musel "provařit" buď Across 100, nebo Ektar 100, což mi při současných brutálních cenách foto materiálů této třídy asi nikdo nezaplatí :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je ta za fóbii, a ne jen zde - všude, vkládat u technických věcí politický podtext. Jste šíbnutí? Vždyť jen nahráváte politickým šílencům zleva či zprava. :-( Normálním lidem je jasné, že v rámci pokroku nelze nepřebírat znalosti lidstva jako celku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Historie techniky v sovětském svazu se bez narážení na politiku v podstatě vůbec nedá vysvětlit, protože tam byl průmysl a věda řízeny politicky stranou. Tudíž i vývoj kopie západního foťáku musel být na pokyn shora. Bez toho to prostě často nedává smysl. Říká se tomu kontext.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fotak je retro shit, co foti hure nez moderni mobil ... jako hracka super, fotit muzu i na svuj stary kodak, jenze je na svitky ... mam mnohem novejsi "ukradene" fotaky vychodnim blokem s lepsi optikou atd. stale je to jen a pouze hracka .... i proti nikon1 ... no a D810 a uz neni co srovnavat ;-)))

Tam uz se nechytaji ani filmove stredoformaty na 6x6 cm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Měli sice génie typu Kurčatova a Sacharova, ale i tak rádi sáhli po pomoci v podobě amerických plánů jaderné bomby, dodaných mimo jiné Klausem Fuchsem."
Jen tak na okraj, Andrej Dmitrijevič Sacharov neměl s vývojem sovětské atomové bomby nic společného, protože odmítl svou účast na vývoji. V té době ještě ani neměl doktorát.
Teprve až v roce 1948 byl povodně jen členen pomocné skupiny fyzika Jakova Borisoviče Zeldoviče a nepřímo se dostal k vývoji termojaderné bomby. Tam se mu podařilo odhalit, že původní koncepce bomby je , když ne přímo vadná tak problematická a navrhl svou stojku, což pro změnu byla vůbec první vojensky využitelná vodíková bomba na planetě a tak těžko mohl od někoho opisovat spíš pak Američané opisovali od něj. Na vývoji vodíkových zbraní pak pracoval až do Car-bomby což byl a ani navždy bude unikát, který zarazil atmosférické testy jadrných zbraní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tam jsem to nevhodně spojil, samozřejmě vím, že Sacharov stojí hlavně za sovětskou vodíkovou bombou. Někdy ty zkratky nejsou dobrej nápad, díky za připomenutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navrhl slojku, ne stojku. A tu od něj Američani rozhodně neopsali, protože to byl takový úkrok stranou. Oni už v té době měli za sebou testy termojaderné nálože, ovšem ne ve vojenském provedení, chvíli jim zabralo její zmenšení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taktiez by som uvital nejake porovnanie fotiek kludne aj s lepsim mobilom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná časem, soukromé fotky fakt na internet nedávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ani nikdo nechce, co třeba dát sem nějaké veřejné fotky? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soveti vynalezli vsechno driv, nez kdokoliv jiny, dokonce i driv nez jara Cimrman. Dokonce o tom vysla kniha, ktera to dokazuje. Treba dieseluv motor vymysleli driv nez pan Diesel a dokonce ho pojmenovali stejne. Ve skutecnosti toho ale spoustu vynalezli "jinde". Napriklad zname vozy sovetskeho metra tak byly vynalezeny v predvalecnem Berline atd.

Fotaky kopirovali v SSSR ve velkem - FED a Zorki jsou nemecke Leicy, Kiev 80/88 jsou kopie Hasselbladu, Moskva jsou okopirovane Ikonty od Zeisse, Kiev 4 je okopirovany Contax a tak dale. To same objektivy. A vyrabeli je nekolik desitek let, prestoze zbytek sveta uz byl davno nekde jinde.

Co je vsak smutne je ze kvalita vyroby je vetsinou spatna - treba u Kievu 80/88 nejaky milimetr nehraje roli takze bylo ve vyrobe treba nekolik zamestnancu, kteri zkusmo nasazovali kazety na tela a kdyz nasli dve kazety ktere jde nasadit na stejne telo a drzely tam tak se to prodalo jako set. Stredoformatovych Kievu mam vice nez 20 kusu a rozhodne nejde nasadit jakekoliv pruslusenstvi na jakekoliv telo. Druha smutna vec je ze nebyl duvod resit zname vyrobni vady, tak se stalo ze pri ukoncovani vyroby v 80tych a 90tych letech mely aparaty stejne problemy jako v roce 1950.

Ze ty aparaty funguji i po 50 letech neni nic prekvapiveho - ono se tam nema co rozbit, max. to chce trochu promazat mechanismus zaverky. Jednotlive casy nebyly nejpresnejsi nikdy, takze potud vse v poradku.

Mechanicky fotak prezije i pad do potoka nebo promoceni za deste, nekolikrat vyzkouseno jak na Zorkim, tak na Zenitech. Stacilo vysusit, vymenit film a jelo se dal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mnoho ruskych fotaku bylo DODO ... tedy pilnik a jedem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukl jsem na tu politickou propagandu a po dvou odstavcích mě přestal foťák zajímat. Jdi do háje, kavárenský ježku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zazpívej si internacionálu a odpal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ovčáčkovské škatulkování, to tu ještě nebylo. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká připomínka. Jen bych k těm "krádežím" připomenul, že jako jako kořist po vyhrané válce se o krádeži moc mluvit nedá. A taky Leica si ten foťák nechala patentovat v roce 32 takže po válce mohly a většinu doby i byly ty patenty stejně neplatné a nic krást ani nebylo třeba. A ač se to tak nezdá tak přebírání funkční koncepce je vcelku normální jev, bez něj by ani vývoj techniky nefungoval.
Problém bych viděl spíš v tom kdyby se nám někdo snažil nakukat, že ten princip vymysleli v CCCP což snad nikdo nečiní. :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už tak nečiní :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A on někdy někdo tvrdil že ta optika je vytvořená "v zemi kde zítra již znamená včera" ?
Pamatuju si trotly (dnes jsou z nich často kovaní demokrati) co byli schopní vymyslet sovětského vynálezce "který byl určitě první" ke kdečemu (díky čemuž pak už našinec nevěřil že adtud vůbec může nějaký vynález přijít), ale zrovna fotoaparáty si nějak nevzpomínám. Optiku holt měli němci za války nejdál.
Navíc "díky" NDR se sověti dostali k optice od zeisse.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neříkejte, že jste se tehdy někde dočetl, že ten sovětský fotoaparát není nejnovějším dílem sovětských techniků, ale obyčejným pajcem :-)
"Pamatuju si trotly (dnes jsou z nich často kovaní demokrati) co byli schopní vymyslet sovětského vynálezce" Předpokládám, že nepamatujete, ale dneska je u některých tento styl argumentace bez argumentů běžný :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v jednom případě tvrdíte že si určitě pamatuju někoho kdo tvrdil, něco o tom že se jedná o sovětský výtvor a v druhém to hned negujete že nepamatuji. :0))) Chce si ti po sobě příště alespoň přečíst...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chce to spíš nevymýšlet problém tam, kde není... A pitomě nepřekrucovat.
Takže pro (záměrně) nechápavého ještě jednou: Tvrdím, že jste se nikde od soudruhů nedočetl, že ten foťák je pajc. A zároveň tvrdím, že si nepatujete nikoho, kdo si vymýšlel sovětského vynálezce (neboť to bylo v módě tak v 50.-60. letech) a ještě navíc by z něj dnes byl kovaný demokrat. V tom nic v zájemném rozporu není, jen se vám to nehodí do krámu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prý překrucovat...
"Tvrdím, že jste se nikde od soudruhů nedočetl, že ten foťák je pajc."
Nic takového jsi nikde nepsal to sisi vymyslel/překroutil až teď...
"A zároveň tvrdím, že si nepatujete nikoho, kdo si vymýšlel sovětského vynálezce (neboť to bylo v módě tak v 50.-60. letech) a ještě navíc by z něj dnes byl kovaný demokrat. "
Zřejmě podle sebe soudím tebe... Navíc tohle nebylo ani omylem jen v 50-60letech. Ti co se takto chovali byli navíc často mladí "bezpáteřní"/blbí jedinci. Já takové pamatuji ještě ze školy....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

---

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je třeba rozlišovat, kdo přístroj vyráběl. Přístroje od KMZ (tedy i Zorkij) byly o moc kvalitnější než ukrajinské zázraky Kiev nebo FEDy. Jinak co se týče obrazové kvality Zorkiho, tak ta záleží jen na filmu, protože industar 22 je (samozřejmě kopie Tessaru 50/3,5) jeden z nejostřejších objektivů vůbec (ale Zuiko to není). Nasaďte Fuji Across 100 a uvidíte krásné fotky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.