Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

O jakém mobilu sním, když náhodou spím

V posledních dnech jsem četl několik recenzí nové Nokie 3310 a nestačím se divit tomu, jaké reakce vzbuzuje.
blog
BlackBerry London a BlackBerry OS 10

Mobil samotný nemá moc čím překvapit, v podstatě vše, co jsem o něm psal ještě před jeho vydáním, se splnilo. Vlastně je realita ještě o něco horší, protože se jedná jen o do retro podoby přeškatulkovaný model Nokia 222, takže si noví majitelé značky ani nedali tu práci s vyvinutím nového přístroje. Co mě přivedlo k zamyšlení, jsou názory recenzentů na tento tlačítkový telefon.

Můžeme si je zhruba rozdělit do dvou skupin: První tvrdí, že foťák, zvukový výstup, internetové připojení a obsažený software nad rámec telefonu, SMS a kalendáře jsou zbytečné a v telefonu této konstrukce nemají co pohledávat. Druhá pak říká, že že foťák, zvukový výstup, internetové připojení a obsažený software nad rámec telefonu, SMS a kalendáře jsou na nedostatečné úrovní a měly by být zásadně vylepšeny. Chápu argumenty obou názorových táborů, chtěl bych však něco jiného.

Ono je to dnes těžké. Když chcete telefon s tlačítky, můžete si vybrat mezi telefony se Series 30+, které jakž-takž navazují konstrukcí a vzhledem na tlačítkové telefony z doby před deseti lety, ale mají hodně kompromisů a o nějaké funkcionalitě odpovídající dnešní době si lze nechat jen zdát. Dále je zde kategorie pogumovaných, vodotěsných a nárazuvzdorných outdoor telefonů, což jsou ale vesměs strašné obludy a umí zase a jen telefonovat, nic víc. Nabídka končí telefony pro seniory, vyznačujícími se olbřímími tlačítky a pro mě totálně zmateným firmware, které když jsem před pár měsíci v nějakém elektru zkoušel, nechápal jsem, jak by mohl jakýkoliv důchodce něco takového používat.

Na opačném konci cenového spektra je Blackberry KEYone, které je na můj vkus zase značně předimenzované - jak hardwarově, tak zejména cenou. Někde mezi těmi to dvěma póly se nachází dvě véčka s Androidem (postarší LG Smart Wine a nový Samsung Galaxy Folder 2) a těm po zkušenostech s přístroji podobné konstrukce nedůvěřuji z mechanického hlediska - kde se může něco pokazit, tam se to dříve či později nevyhnutelně pokazí. Toť celá nabídka a je to nabídka mým požadavkům naprosto nedostačující.

Chtěl bych, aby konečně zase někdo vyrobil obyčejný tlačítkový smartphone. Klasická konstrukce - řekněme 3.5" SAMOLED displej a pod ním klávesnice. Že nejsem nijak náročný, tak klidně zobrazovadlo s rozlišením 720p a klávesnice ať je klasická mobilní - na QWERTY už snad ani netrvám. Ovládání nejlépe optickým trackpadem, ale když tam dáte jen obyčejný D-pad, přežiju to. Dovnitř dejte obyčejný a ne moc drahý čtyřjádrový procesor, ten dneska vyrábí za pár dolarů kdekdo. Dva gigabajty paměti mi stačí, tři by byly lepší, ale co už. Šestnáct giga interního úložiště v kombinaci se slotem na karty microSD postačí. WiFi, LTE, Bluetooth, GPS+Glonass. Zadní foťák 8mpx, přední jen na videohovory. A abych to zbytečně nepřeháněl, spokojím se jen s jedním slotem na micro/nano SIM. Takový přístroj by pak s 2000mAh baterií mohl vydržet dva či tři dny provozu na jedno nabití, i kdyby v něm byl obyčejný šestkový Android. Pokud by nebyla použita klávesnice důchodcovských rozměrů, mohlo by to být docela kompaktní zařízení. Cena by se mohla vejít do šesti tisíc i s DPH a byl bych první, kdo by si takový telefon koupil, i kdyby se na něj musela stát fronta.

To jsem opravdu jediný, nebo je nás tak málo, že se nevyplatí nikomu na celém světě jednu pokusnou sérii podobného přístroje vyrobit? Vždyť přeci nechci hodinky s vodotryskem, všechny vyjmenované technologie tu s námi už nějaký ten pátek jsou a neměl by být problém je dát dohromady.

Tagy: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu O jakém mobilu sním, když náhodou spím

Neděle, 3 Září 2017 - 22:30 | Energizer | Kvůli tomuhle článku jsem se zde zaregistroval....
Úterý, 27 Červen 2017 - 15:15 | PeterNR | Čo by ste povedali na RUGGEAR RG310? Parametrovo...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 16:30 | logout | To, co popisujete, se liší od BlackBerry Classic...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 16:23 | logout | Měl jsem Xperii Mini Pro a u prvního kusu se...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 16:10 | davkol | > baterie o kapacitě 2600mAh Moje stará nokia...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 15:12 | Noxik | Docela se divim, neb co jsem kdy videl, tak u...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 15:09 | Noxik | Tak zrovna tu cast iPhone 5S a vys povazuji za...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 12:24 | J P | To rozhodně netrvrdím. Zcela nepochybně jde o...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 11:44 | Mirda Červíček | No jo, na vysouváky jsem zapomněl. Zřejmě je...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 10:31 | Qwertius | Mechanicky a ergonomicky mě nepřestává...

Zobrazit diskusi