Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD chystá OverDrive 6, flexibilnější řízení frekvencí

AMD Radeon HD 7000 GHz edition logo
Že AMD pracuje na nové verzi OverDrive (kam spadají i technologie jako PowerTune a Boost), je v tuto chvíli jisté. Nad čím můžeme debatovat, jsou konkrétní změny, které šestková verze přinese…

Webu TechPowerUp se podařilo zaregistrovat v dokumentaci AMD několik zmínek o OverDrive 6 (současná generace podporuje 5. verzi). Je pravděpodobné, že tuto novinku odhalí AMD s uvedením nové generace grafických karet - co přesně přinese, však není zcela známo.

Jisté je, že krom automatické korekce frekvencí GPU podle rovnice počítající  se zátěží, teplotami a TDP, začne pracovat i s pamětmi. Teoreticky si dokážeme představit aplikaci málo závislou na paměťové propustnosti, kde by podtaktování pamětí a naopak přetaktování GPU vedlo k vyššímu celkovému výkonu v rámci stejného TDP - v praxi bychom od toho ale příliš nečekali. Pokud vezmeme v potaz, že paměťový čip má spotřebu kolem 2 wattů, což dává zhruba 25 wattů pro high-end grafiku, pak si podtaktováním můžeme uvolnit maximálně tak 10 wattů, což není příliš (více než 5% zrychlení na straně GPU to pravděpodobně nepřinese, bavíme-li se o high-endu). Soudit však budeme až po oficiálním uvedení.

Radeon HD 7970 GE slide 01

PowerTune Boost (OverDrive 5) Radeonů HD 7950 Boost a HD 7970 GHz Edition

TechPowerUp spekuluje na téma implementace systému, který by bral v potaz krom zátěže i teploty čipu. V tomto ohledu ale redakce známého serveru zřejmě lehce zaspala dobu, neboť zahřívání GPU při určení aktuální taktovací frekvence podporují Radeony HD 7000 již od ovladače Catalyst 12.7.

Stejně tak se nedá příliš souhlasit s tvrzením, že Boost frekvence Radeonů HD 7970 GHz Edition a HD 7950 Boost jsou příliš nízké a karty na nich běží po většinu času ve 3D zátěži. Tento omyl pocházel z doby uvedení první zmíněné karty, kdy různé monitorovací prográmky chybně zobrazovaly, že karta běží na maximálních Boost taktech, kdykoli se (byť o pár jednotek MHz) přetaktovala nad základní frekvenci (více informací zde). Reálně je situace opačná, především u Radeonu HD 7950 Boost, který maxima dosahuje sporadicky.

Ze jmenovaných důvodů bychom raději počkali na spolehlivější informace - základy, na kterých staví své spekulace TechPowerUp, jsou velice vratké.

Další informace PowerTune, Boost, OverDrive a DTE:

Diskuse ke článku AMD chystá OverDrive 6, flexibilnější řízení frekvencí

Žádné komentáře.