Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipsety AMD: Bolton poslouží APU Kaveri, Yangtze zase Kabini

Pytlákova schovanka - Bolton
Doby, kdy si uživatel mohl vybírat čipsety od šesti různých výrobců jsou tytam. Srovnání konkurenčních modelů se proto omezuje na papírové parametry, kde absencí USB 3.0 u některých řad AMD ztrácí…

Pokud má základní deska podporovat USB 3.0, musí pak výrobce použít samostatný řadič. V desktopu to nijak výrazný problém není, ale v mobilní sféře, kde čip navíc přináší navýšení spotřeby oproti integrovanému řešení (a navíc potřebuje i další prostor), to už na přimhouření oka není.

Bolton

Vraťme se k novým čipsetům. Výše míří Bolton, který zřejmě doplní příští generaci základních desek pro APU Kaveri (nástupce Trinity), přičemž je pravděpodobné, že bude zpětně kompatibilní i se zmíněnou Trinity. Jeho TDP zůstane na stejných 7,8 wattech (jako má současný A75 / Hudson), ale rozšíří dostupná rozhraní a podporu nových technologií. Disponovat bude 4 USB 3.0 porty, 14 ve verzi 2.0 (A75 / Hudson nabízí 4× USB 3.0, 10× USB 2.0, 2× USB 1.x) a zvládne až 8 SATA 6Gb/s disků. Vyšší verze značená jako Bolton D4 nabídne RAID 0/1/5 a 10 (A75 / Hudson neuměl 5), podporovat bude také rozhraní PCIe 4×, což zůstává totožné (o PCIe 16× se stará samotné APU).

Yangtze

Do ještě mobilnější sféry míří čipset Yangtze, který poslouží nástupci platformy Brazos 2.0. Ta vznikla jako stop-gap produkt po zrušení čtyřjádrových APU Krishna a Wichita, takže se její specifikace uzavíraly později a podpora USB 3.0 v čipsetu A68 již byla zahrnuta - přesto bude Yangtze především nástupcem čipsetu platformy Brazos „1.0“. Současný Brazos 2.0 totiž není plnohodnotnou náhradou svého předchůdce (soustředí se jen na užší segment trhu a spíš staršího kolegu doplňuje), takže nižší cenové relace fakticky dostanou nativní USB 3.0 až s 28nm generací APU vybavenou Yangtze.

Ve srovnání s A68 (Brazos 2.0) zůstanou dvě USB 3.0 (počet 2.0 nebyl upřesněn). Integrace se dočká SD/SDIO 3.0 (integrovaný řadič čtečky karet preferovaný v segmentu ultra-thin a tabletů), chybět nebude xHCI 1.0, rovněž žádané u mobilních zařízení - mimo jiné pro efektivnější řízení spotřeby USB rozhraní.

Kdy přesně se nový čipset dostane na trh, zatím není jasné - jistě se tak stane v roce 2013, ale zatímco k vydání APU Kabini, se kterým bude spjatý, dojde v prvním kvartálu, hovoří server Fudzilla (poměrně těžko pochopitelně) o uvedení čipsetu nejdříve v polovině roku.

Tagy: 
Zdroje: 

Fudzilla (1, 2)

Diskuse ke článku Čipsety AMD: Bolton poslouží APU Kaveri, Yangtze zase Kabini

Žádné komentáře.