Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Krom K12 pracuje AMD i na Excavatoru, zrušen nebyl

Amd Skybridge K 12 03
Ohlášení architektury K12, která přijde v ARM i x86 verzích, provázely jisté pochybnosti - AMD ani slovem nezmínila Excavator, nástupce současného Steamrolleru, což vyvolalo spekulace o jejím zrušení.

Před týdnem AMD odhalila tzv. „Ambidextrous Computing Roadmap“ neboli obojetnou výpočetní roadmapu, která představila plány sjednocení ARM a x86 čipů pod jednu střechu. Jednotná infrastruktura umožní, aby do návrhu čipu mohla být implementována ARM nebo x86 jádra a nemusely být od nuly vyvíjené dva samostatné čipy - jeden s ARM a druhý x86.

Amd Skybridge K 12 01

Jak je patrné, neobsahuje chlíveček na příští rok zmínku o x86 architektuře Excavator ani na ní postaveném APU Carrizo. To přivedlo některé weby i uživatele na diskusních fórech k domněnce, že došlo ke zrušení této architektury (např. z důvodu využití dostupných sil k vývoji x86 alternativy architektury K12).

Mark Papermaster a Jim Keller (vpravo)

Podle informací, které získal web Expreview, se ale nic takového nekoná. AMD sice pracuje na K12 pod vedením Jima Kellera pro rok 2016, ale v přípravě je i Excavator a Carrizo. Ty roadmapa nezobrazuje prostě proto, že s „obojetnou strategií“ nesouvisejí; jde o čistě x86 produkty. Problémem je, že některé redakce (Softpedia aj.) trochu pomíchaly informace o Excavatoru a K12. Specifikace, které se týkají druhé jmenované (např. AVX 3.2 512bit, multithreading typu SMT namísto stávajícího CMT apod.) přisuzují mylně Excavatoru, z čehož vyvozují úsměvné závěry - např. že Carrizo (mainstreamové APU) nabídne výkon Core-i7 (high-endový procesor) a podobně. Situace ve skutečnosti vypadá spíš opačně, i kdyby Excavator oproti svému předchůdci nabídl největší výkonnostní odskok v rámci celé modulární řady procesorů, nebude to mít snadné; v okamžiku vydání v podobě 28nm APU bude Intel disponovat 14nm Broadwellem.

Vraťme se ještě na okamžik k samostatným procesorům. Šestnáctijádrový monolit, který se jen jako zmínka objevil v lednové (oficiální) dokumentaci architektury Steamroller, je znovu potvrzený. V přípravě by skutečně měla být monolitická šestnáctijádra - a to jak na architektuře Steamroller, tak na jejím nástupci Excavator. Jejich vydání se ale chystá teprve na roky 2016 a 2017, což patrně souvisí s výrobními procesy (nejen co do „nanometrů“, ale hlavně co do výtěžnosti, která musí být v případě velkých čipů na dobré úrovni - předpokládat lze použití 20nm výroby minimálně pro první jmenovaný).

AMD Steamroller 16-core ilustrace

Šestnáctijádrový Steamroller (ilustrační snímek)

Tím se potvrzuje, že se starší zprávy o ukončení vývoje a výroby velkých procesorů v AMD nezakládaly na pravdě. Zda zamíří pouze do serverů (jako Opteron) nebo půjdou i do desktopové řady (FX-Series), ale zatím potvrdit nemůžeme.

Diskuse ke článku Krom K12 pracuje AMD i na Excavatoru, zrušen nebyl

Středa, 14 Květen 2014 - 18:29 | Peter Fodrek | Dohodnut sa mozu, ale nemusia A co ak sa dohodnu...
Středa, 14 Květen 2014 - 13:36 | no-X | Oni se dohodnou. Kdyby došlo na soudy nebo zásah...
Středa, 14 Květen 2014 - 09:58 | Peter Fodrek | >Proc by proboha AMD nechalo x86 vyroby, kdyz...
Úterý, 13 Květen 2014 - 22:33 | JoHnY3 | Podle me skoro neni pochyb o tom, ze budou jak...
Úterý, 13 Květen 2014 - 17:13 | Peter Fodrek | Otazka je , kde vsteci beru to, ze K12 bude aj...

Zobrazit diskusi