Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Greenland ponese 4096 stream-procesorů, ale to příliš neznamená

V posledních dnech se vesele diskutuje o nových informacích k nadcházejícím čipům AMD. Patrně nejvěrohodněji působí informace o 4096 stream-procesorech, která pochází přímo ze společnosti.

Ve svém osobním profilu na LinkedIn ji vystavil Yu Zheng, jeden z vedoucích pracovníků vývoje a výzkumu v AMD. Informace samozřejmě vyvolala lavinu spekulací na téma výkonu - 4096 stream-procesorů je samozřejmě počet totožný jako u stávajícího GPU Fiji - Radeonu Fury X. Bude se výkon vůbec lišit? Pokud ano, o kolik? Nehodlá AMD vydat všeho všudy produkt, který nabídne výkon Fury X při nižší ceně a spotřebě?

Diskuse i různé zpravodajské rozbory se snaží najít na tyto otázky odpovědi, ale ne vždy příliš úspěšně. Hlavní předpoklad, ze kterého vycházejí je ten, že Greenland je čipem Vega 10, tedy oním GPU, které má jít na trh v zimě 2016/2017 a kterým bude osazena nová high-endová grafická karta AMD.

Může se při 4096 stream-procesorech vůbec zvednout výkon oproti Radeonu Fury X? Může. 14nm proces v první řadě umožňuje navýšení taktovacích frekvencí (pokud je třeba, pak klidně o 20 % - ovšem záleží, zda výrobce cílí na frekvence nebo spíš na spotřebu). Další výkonnostní bonus mohou přinést rychlejší HBM2 paměti a zapomínat nelze ani na novější grafickou architekturu (v posledních dnech se rovněž objevily určité zvěsti o architektuře Polaris; na základě údajů z ovladačů vyvodily některé zdroje závěry, že se nebude architektonicky lišit od čipů stávající generace - to je samozřejmě chybný závěr, ovladač („gfx“) potvrzuje pouze zachování programovacího modelu, o architektonických změnách neříká nic). Teoreticky by bylo možné připustit výkonnostní nárůst na úrovni několika desítek procent i při zachování 4096 stream-procesorů.

 

S takovým závěrem přišla řada zdrojů a byť je v principu korektní, má jednu slabinu. Vychází z předpokladu, že Greenland a Vega 10 jsou tentýž produkt. Jinými slovy, že pokud pracovník AMD řekne, že „Greenland nese 4096 stream-procesorů“, pak grafický čip, jímž bude osazený nový high-endový Radeon z řady Vega, ponese 4096 stream-procesorů. Ačkoli se obecně předpokládá, že Greenland a high-endový Radeon s jádrem Vega jsou tentýž produkt (jen přejmenovaný), neexistuje zatím žádný důkaz ani oficiální tvrzení, které by to dokládalo. Pouze se to předpokládá.. Na rovinu si můžeme říct, že ač se věřilo a předpokládalo, že Polaris 10 je pomalejší a Polaris 11 je rychlejší z obou GPU této rodiny, realita byla přesně opačná. Jinými slovy: i když 99 % z nás může nějaké informaci věřit, ještě to neznamená, že je pravdivá. Stejně jako jsme se mýlili u vzájemných výkonnostních pozic obou čipů Polaris, se můžeme mýlit v předpokladu, že Greenland je označení pro high-endový Radeon architektury Vega.

Připusťme jen tak pro zajímavost, že není. Co by tedy Greenland mohl být? Odpověď vlastně nabízí samotný Yu Zheng. Celý odstavec informací totiž není o samostatném GPU, ale stále dokola hovoří o SoC. Je tedy Greenland SoC nebo součást SoC? Připustíme-li, že ano, bude tato teorie vyžadovat nějaký důkaz. Ten ale vlastně máme:

Schéma výpočetního APU / SoC nové generace obsahuje procesorovou část s jádry Zen nazvanou Zeppelin a grafickou část (architektury Vega?) nazvanou Greenland. Může se tedy informace v profilu na webu LinkedIn vztahovat (nikoli k desktopovému Radeonu, ale spíš) ke grafickému jádru výpočetního APU? To lze snadno ověřit: Yu Zheng tvrdí, že Greenland nese 4096 stream-procesorů. Protože jde o výpočetní produkt, bude jistě nabízet FP64 (double-precision) v polovičním výkonu. Při taktu 1GHz to bude 4096 (SP) × 2 (FLOP na SP) × 1 (GHz) / 2 (FP64 v polovičním výkonu) =  4096 GFLOPS = 4 TFLOPS. Což je přesně tentýž výkon, který je uvedený na schématu výpočetního APU / SoC.

V tuto chvíli můžeme prakticky s jistotou říct, že veškeré informace o čipu Greenland se týkají profesionálního produktu, výpočetního APU. Nelze ovšem říct, zda grafické jádro tohoto APU bude mít něco společného s desktopovými produkty pro high-end. Je pravděpodobné, že oba produkty vzejdou ze stejné architektury (Vega), ale nemáme zatím v ruce žádnou indicii, na jejímž základě bychom mohli tvrdit, že na architektuře Vega nevznikne čip jiné konfigurace, než právě této.

Tagy: 

Diskuse ke článku AMD Greenland ponese 4096 stream-procesorů, ale to příliš neznamená

Pátek, 1 Duben 2016 - 21:14 | Spirit_pcf | Ano, lebo samozrejme si 99% zdejsiho osadenstva...
Pátek, 1 Duben 2016 - 17:02 | Puf a Muf | To "SoC" bych nebral moc vážně. Lidi na...
Pátek, 1 Duben 2016 - 12:35 | JirkaK | Jo kdyby to bylo tak snadné jako to napsat do...
Pátek, 1 Duben 2016 - 11:07 | Jaroslav Crha | Jenže lidstvo narazilo na technologickou hranici...
Pátek, 1 Duben 2016 - 11:04 | Jaroslav Crha | mám dva PC už víc jak 12let, výpočtem jsem došel...
Pátek, 1 Duben 2016 - 10:59 | MACHINA | nechápete. AMD teoreticky takový skok udělat může...
Pátek, 1 Duben 2016 - 05:04 | Gath G | "pokud chci vykon procesoru od AMD, staci...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 20:47 | Tom | vy porad utikate od sveho vlastniho dotazu nekam...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 20:30 | Tom | tady asi nekdo nevi co to znamena monopol :) diky...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 20:08 | JirkaK | Jasně v době vzniku MSFSX se počítalo že budou...

Zobrazit diskusi