Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD předvedla APU Opterony „Berlin“ pod Linuxem

Stalo se tak přímo na Red Hat Summitu 2014, kde AMD ukázala chystané Steamroller / GCN APU na Fedora Linuxu.

Opterony X generace „Berlin“ jsou prvními serverovými APU spadajícími pod Heterogeneous System Architecture (HSA). Jde o serverovou variantu desktopově-mobilních APU Kaveri. Jejich uvedení se chystá ještě na tento rok. Prezentace na Red Hatím summitu zahrnovala ukázky Projektu Sumatra, který umožňuje Java aplikacím využívat výkon CPU i GPU části APU. Vedle toho bude AMD předvádět také softwarové založené OpenCL a OpenGL na těchto APU.

Využití bude vedle klasického serverového nasazení i v multimediální oblasti, serverově založených multimédiích. Pokud byste náhodou měli cestu do San Francisca, můžete se zastavit u stánku AMD, kde uvidíte v akci řešení HP Moonshot M700 se stávajícími Opterony X-Series X2150 APU v akci, nově chystanými Berlin APU a také servery AMD (SeaMicro) SM15000.

V tomto kontextu snad jen připomenu, že AMD postupně infiltruje svoje původně grafické čipy i na dříve neobvyklá odbytiště, týká se to třeba i předloňských APU v rámci produktové řady FirePro. Tehdy šlo o generaci „Trinity“.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD předvedla APU Opterony „Berlin“ pod Linuxem

Žádné komentáře.