Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zákazníci vracejí GeForce GTX 970, AMD je láká na 4GB Radeon

Z řad evropských distributorů přicházejí zprávy o kartách GeForce GTX 970, které jim zákazníci vrátili z důvodu „klamavé reklamy“. Situace využila AMD, která připravila speciální akci pro uživatele.

Podle informací od klíčových evropských distributorů, se na jejich reklamačních odděleních začínají hromadit GeForce GTX 970 vrácené z důvodu nepravdivých specifikací (klamavé reklamy). Podle zákonů platných v rámci celé Evropské unie je prodejce v takovém případě povinen buďto závadu odstranit (což je v tomto případě mimo realitu), nebo vrátit zákazníkovi peníze. Pro dodavatele je v tuto chvíli jediným možným řešením vrácení peněz, případně vyčkávací taktika, zda do měsíční lhůty k vyřízení reklamace nepřijde Nvidia s nějakým řešením.

Podle německého zpravodajství Heise Online čelí Nvidia tlaku distributorů i zákazníků, kteří od ní očekávají nastavení nějakého postupu při řešení problému. Heise vnímá aféru kolem GeForce GTX 970 jako potenciálně nejzávažnější v historii Nvidie a zmiňuje možné dopady na reputaci společnosti.

GeForce GTX 970 totiž nedosahuje parametrů původně uváděných Nvidií, namísto 64 ROP jednotek je vybavena 56, namísto 2 MB cache nese 1,75 MB a namísto datové propustnosti sběrnice 224 GB/s dosahuje maximálně 196 GB/s. Někteří uživatelé vyjadřují rozčarování i v souvislosti s uváděním 4 GB paměti, ze kterých je efektivně využitelných pouze 3,5 GB apod.

Německý prodejce Caseking.de oznámil, že dosud od Nvidie nemá ani vysvětlení, ani instrukce, jak tyto reklamace řešit. Podobně jsou na tom i výrobci karet oslovení redakcí webu TechPowerUp. Jeden z nich potvrdil, že zatím neexistuje celosvětový plán pro řešení situace.

Nvidia nepředložila řešení

Těžko říct, jak se Nvidia k situaci postaví. Pro prodejce a výrobce je vracení peněz problematické, protože se jim hromadí na skladech použité karty, které jen obtížně beze ztráty prodají dál. Paradoxně v České republice může být situace ze strany prodejců lepší; vzhledem k vývoji kurzu dolaru (a koruny) cena grafických karet poroste. Zatím je sice stále možné sehnat nové GeForce GTX 970 za cca 9500 Kč (na objednávku i levněji), ale pokud dojde k očekávanému ~10-15% zdražení, mohl by být bazarový prodej vráceného zboží s téměř plnou zárukou za částku odpovídající původní ceně jednou z možností, jak se dodavatelé a prodejci s vrácenými kartami vypořádají.

Vývoj ceny GeForce GTX 970 (Palit, u ostatních značek obdobné) dle CZC.cz

Mimo Českou republiku může být situace složitější. Patrně nejelegantnější řešení ze strany Nvidie by byla úprava oficiálních parametrů GeForce GTX 970 tak, aby odrážely realitu a následné vydání omezené série karet s 64 ROP (plně aktivním řadičem a tudíž i plně využitelné sběrnici), která by mířila k reklamujícím zákazníkům. Na druhou stranu by takové řešení mohlo vyvolat ještě vyšší vlnu reklamací (pravděpodobně by totiž reklamovali i ti zákazníci, kteří zatím neměli motivaci - plně aktivní řadič by přinesl nějaké to procento výkonu navíc).

Reakce AMD

Tuto středu zveřejnila AMD na svém Youtube profilu video s názvem „The Fixer 3 Teaser“, ve kterém je zachycena silueta (zřejmě postavy „Fixera“) nesoucího grafickou kartu. Objevily se názory, že by mohlo jít o upoutávku lákající na novou generaci grafických karet, to vzápětí vyvracely další hlasy, které poukazovaly na vydání nových GPU až ve druhém kvartálu. Jiné zdroje naopak upozornily, že ač se high-end chystá na druhý kvartál, přicházejí z Asie zprávy o spuštění výroby karet s mainstreamovými čipy Trinidad již po skončení Čínského nového roku, takže vydání nějaké novinky v prvním kvartálu nelze vyloučit.

Jenže karta, kterou Fixer nese, nevypadá jako typický mainstream. Video by se tak nemuselo týkat nových produktů AMD, ale spíš kauzy kolem GeForce GTX 970. Na jednu stranu se může zdát zvláštní, že by AMD stihla zareagovat takto rychle (včetně sehnání aktéra a natočení spotu) - na stranu druhou lze připustit, že si specifik GeForce GTX 970 byla vědoma již delší dobu a jen čekala, až to praskne.

AMD Radeon R9 290X - _IGP3952_290x_osazenej_rt4_final

I když video končí nápisem Friday (pátek), k okamžiku dokončení tohoto článku nebylo zveřejněno pokračování, takže souvislosti s GTX 970 je zatím na hypotetické úrovni. Přesto tuto verzi jedna indicie podporuje: Roy Taylor z AMD na svém Twitterovém profilu oslovil zákazníky vracející GeForce GTX 970 a zeptal se jich, zda by je nezajímala akce (respektive „great deal“ - některé zdroje si toto vykládaly jako slevu) na 4GB Radeon.

Předpokládáme, že bližší informace budou k dispozici ještě dnes, případně začátkem týdne.


Aktualizace: AMD dnes 30. ledna 2015 v 15:00 zahájí celosvětovou soutěž na Twitteru o 16 Radeonů R9 290X se 4GB pamětí. Soutěž poběží 970 minut.

Diskuse ke článku Zákazníci vracejí GeForce GTX 970, AMD je láká na 4GB Radeon

Sobota, 14 Únor 2015 - 19:09 | ODSakEda | Když už, tak, prosím, objektivněji a nezobecňovat...
Pondělí, 2 Únor 2015 - 07:59 | Terepin | Máš pocit, že nVidia CP je fantastický kus...
Pondělí, 2 Únor 2015 - 07:45 | Terepin | Ktorý magor si kúpi referenčnú kartu?! o_O
Neděle, 1 Únor 2015 - 12:15 | Vrah Smrt | Je to tam napsáno. Nechal si starou kartu a v...
Neděle, 1 Únor 2015 - 08:43 | Mila Pila | Tak o tom není sporu, ale opravdu by jsi vyměnil...
Sobota, 31 Leden 2015 - 22:17 | HajdakCZ | Ati +- stejne jak tobe, zbytek viz výše. I kdyby...
Sobota, 31 Leden 2015 - 21:44 | Chupas | ale ale ale me to vraci jiny poctyyyy nvidia bsod...
Sobota, 31 Leden 2015 - 21:33 | HajdakCZ | Presne jak pises, neda se nesouhlasit. Teda...jen...
Sobota, 31 Leden 2015 - 19:14 | roob | nvidia nic nevyraba, ani len tie chcipy nevyraba...
Sobota, 31 Leden 2015 - 19:09 | roob | vyroba oboch chipov 970/980 stoji nvidiu uplne...

Zobrazit diskusi