Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zvažuje AMD rozdělení a prodej jedné poloviny pro záchranu druhé?

AMD logo ukrojené více
AMD v letošním roce podniká kroky, které lze vykládat nejen jako snahu o záchranu firmy, ale též jako opětovné oddělení grafické a procesorové divize, aby bylo možné jednu odprodat…

Na podzim loňského roku, přes ještě více-méně příznivé finanční výsledky (kterých bylo dosaženo za předchozího CEO Roryho Reada nepříliš šťastným prodejem velkého množství skladových zásob distributorům) oznámilo vedení, že 7 % pracovníků společnosti odejde. Krátce poté, co už měla Lisa Su firmu pevně v rukou, toto propouštění upřesnila: týkalo se především zjednodušení infrastruktury, marketingu a dalších kancelářských záležitostí.

Krátce poté došlo k výrazným personálním změnám na nejvyšších vedoucích postech. Su za sebe sehnala náhradu, která převzala její původní pozici - ujal se jí Forrest Norrod z Dellu (v AMD jako Senior Vice President and General Manager Enterprise, Embedded, and Semi-Custom Business Group). Dell byl naopak obohacen přítomností z AMD odcházejícího Roryho Reada. Změny nastaly i na dalších pozicicích. Snad zklamán tím, že vedení firmy nedostal on (navzdory tomu, že v AMD pracoval 2× déle než Lisa Su) odešel také John Byrne. Jeho pozici (Senior Vice President and General Manager, Computing and Graphics Business Group) pak dostal Jim Andersson z Intelu.

Raja Koduri, hlava osamostatněné grafické divize

Su následně udělala několik dílčích úprav ve struktuře firmy, z nichž stálo za pozornost zavření nevýdělečné divize SeaMicro a opětovné oddělení grafické divize do samostatné jednotky, kterou dostal na starost grafický šéfinženýr Raja Koduri.

Tyto události lze chápat jako snahu o maximální úspory a co nejefektivnější řízení, ale stejně tak je lze vnímat i jako postupnou úpravu společnosti do stavu, kdy grafickou a procesorovou divizi nebude nic vázat. V současnosti se veškeré naděje upínají k tržnímu úspěchu x86 architektury Zen. Jenže vedení musí mít plán „Bé“ pro případ, že by se z jakýchkoli důvodů úspěch nedostavil. Z dosavadních událostí lze odhadovat, že oním záložním plánem je prodej jedné divize a záchrana druhé z utržených peněz.

Zdá se tento scénář příliš divoký? AMD nyní opustil „otec“ HSA, Phil Rogers - člověk, jehož klíčovou úlohou bylo co nejtěsnější spojení procesorových a grafických jader. Jeho úkol (specifikace HSA 1.0) byl splněn a je dost možné, že neviděl v setrvání u AMD budoucnost prostě proto, že možná žádná není: v případě oddělení by další rozvoj HSA přestal být prioritou. Co ale APU jako taková? V principu by se nemuselo stát nic. AMD v posledních letech začala s licenční politikou a pod vedením Lisy Su ji dále rozšiřuje. Tím je zajištěno, že i v případě rozdělení bude grafická divize připravená licencovat grafické IP procesorové divizi. Vzniku nových APU nebude nic bránit.

AMD FX-8150

Doposud poslední změnu předložilo vedení firmy v pátek: Prodává 85 % provozů, které mají na starost pouzdření a testování čipů. Příslušné továrny se nacházejí ve dvou asijských městech: Suzhou v Číně a Penang v Malaysii (viz snímek procesoru). S klesajícími objemy prodejů a tedy i pouzdřených / testovaných čipů, už pro společnost není únosné držet tyto továrny ve svém vlastnictví. Z hlediska grafických čipů navíc už část produkce AMD přesunula k externímu dodavateli - čipy Fiji z důvodu použití komplexnější konstrukce (HBM + interposer) kompletuje společnost Amkor. S ohledem na očekávané rozšiřování HBM pamětí i do dalších cenových segmentů v příštích letech by objemy kompletace čipů ve vlastních továrnách i nadále klesaly.

Opět zde ale můžeme hledat souvislost s možným rozdělením společnosti: Jde o služby, které využívají obě divize. Oddělení, odprodej a následné externí využívání těchto služeb, lze rovněž chápat jako postup, který zajistí, aby pouzdření a testování čipů nezůstalo závislé na jedné z divizí, ale bylo i po případném rozdělení dostupné oběma. Jestli k rozdělení AMD dojde, v tuto chvíli samozřejmě neví nikdo. Zdá se ale, že vedení se na tuto eventualitu dlouhodobě připravuje. Ať už AMD zůstane celá nebo ne, prodej továrem jí přinese finance potřebné na přežití období před vydáním Zenu: 320 milionů dolarů.

Tagy: 
AMD

Diskuse ke článku Zvažuje AMD rozdělení a prodej jedné poloviny pro záchranu druhé?

Středa, 21 Říjen 2015 - 22:53 | bigless | Téma se týká výrobce. Vy mluvíte o distribuci....
Středa, 21 Říjen 2015 - 19:17 | jako nac | Uz sis vyzved svoji Nobelovu cenu za ekonomii?...
Středa, 21 Říjen 2015 - 15:26 | JVc | njn lidi si uz odvykli cist neco delsiho nez dva...
Středa, 21 Říjen 2015 - 14:25 | JVc | Tak pokud vas zajima jen "Hospodářské...
Středa, 21 Říjen 2015 - 11:16 | Mali | To bych nerekl. AMD chybi technologie vyroby....
Středa, 21 Říjen 2015 - 02:00 | bigless | No jo. Když jsem mluvil o té pětici pravidelných...
Středa, 21 Říjen 2015 - 01:06 | Ludek Jelinek | A k čemu ti ten výkon jako je? Jasně, pokud jsi...
Středa, 21 Říjen 2015 - 00:33 | Ludek Jelinek | A já se znovu ptám, proč se má kdo vrtat ve...
Úterý, 20 Říjen 2015 - 21:47 | TyNyT | Tak nevím - co je tedy u Fiji problém? Co byli...
Úterý, 20 Říjen 2015 - 19:43 | Shal | Vidím že pan "neumím číst, tak si vymýšlím...

Zobrazit diskusi