Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anička nejen o Linuxu: je to opravdu xenofobie, nebo jsme jen tak líní?

Anička 004
Čas od času si přečtu nějakou výživnou diskusi pod nějakým linuxovým článkem. V našem světě chovatelů tučňáků tomu říkáme „flamewar“, ale patří ke koloritu IT obecně. I zde na díítku bývá k vidění, většinou v diskusi pod články o Radeonech či GeForce…

Linuxové flamewary jsou takové zvláštní. Málokde najdete skupinu lidí schopnou se tak vášnivě pohádat nad takovou malicherností, jako jsou jemné nuance desktopových prostředí KDE a GNOME, stav podpory GPU AMD a Nvidia, jestli je lepší DEB nebo RPM, jestli je lepší Ubuntu nebo libovolná jiná distribuce a tak podobně. My linuxačky se o takových věcech obvykle nehádáme, jsou to většinou kluci, kteří mají potřebu doslova vnutit tu svoji svatou pravdu ostatním. Když jsem se bavila s kamarádkou připomnělo jí to v hrubých obrysech chování fotbalových chuligánů. Akorát s tím rozdílem, že průměrné IQ linuxového flamewaristy bývá tak dvojnásobné (bez urážky, fotbal má samozřejmě ráda obrovská spousta velmi inteligentních lidí, stejně tak do linuxových diskusí často záměrně píší i „poněkud jednodušší“ pisatelé se záměrem opravdu jen rozpoutat flamewar).

Často ale, když se takovou dlouhou ohnivou diskusí na to či ono téma proberu, skončím se stejným dojmem z ní: ti lidé se často nehádají proto, že by třeba obě desktopová prostředí byla tak nesmiřitelná. Oni se často hádají z nevědomosti. Desktopu KDE jsou často vyčítány věci, kterými trpěl v dobách verze 4.0 či 4.1 a v současném KDE 4.10 po nich nejsou ani památky, stejně tak GNOME 3 je posuzováno podle prvotní implementace a raného GNOME Shellu, protože o těchto dvou věcech se často psalo v negativním slova smyslu též. A průměrný hádavý Gnomař ani KDE 4.10 nevyzkoušel, průměrný hádavý KDEčkař nevyzkoušel nic novějšího než GNOME 3.2, ač tu už máme verzi 3.8. V případech obou stran frontu této studené války je to pouze neznalost, či lenost získat ono poznání. Anebo prostá xenofobie: „KDE 4.0 bylo ohavné a proto je pro mě KDE ohavné dodnes a odmítám si připustit, že by mohlo být lepší. Nebo si to možná neodmítám připustit, ale nechci věnovat čas tomu, abych zjistil(a), že je dnešní KDE 4.10 daleko lepší a příjemnější prostředí“ - tak nějak bych si dovolila vylíčit svoji představu.

A je jedno, jestli se bavíme o desktopových prostředích, nebo balíčkovacích systémech či čemkoli jiném. Když jsem se na diskuse podívala hlouběji, viděla jsem, že se umíme pohádat i na téma GPU. Tady na díítku se hádky vedou většinou v politické rovině, na linuxových webech více v rovině technické. A je to stále dokola to samé: Nvidia má lepší ovladače, její 3D funguje skvěle, její akcelerace videa VDPAU také. A hned tomu někdo oponuje, že jsou problémy s Kwin, nebo že s nouveau běhá svižněji 2D prostředí či cokoli jiného. A máme už jen krůček k argumentu, že sice AMD nemá Catalysty tak dobré, jako Nvidia své ovladače, ale je hodná, uvolňuje dokumentaci a dokonce sama platí nějaké vývojáře pracující na open-source ovladačích. Stále dokola ty samé hádky. Snad jen o tom, že na Radeonech už také běží hardwarová akcelerace videa jsme se jako komunita ještě nestihli „do krve pohádat“, ale to je dáno tím, že je to velmi čerstvá novinka.

O tomto píše David podrobněji:

Tak jsem si začala přemýšlet, nakolik jsem xenofobní, nebo jen prostě líná, já sama. Zjistila jsem, že ač jsem poměrně tolerantní, nerada měním to, co mi vyhovuje a raději hledám omluvy pro nedostatky či si zkouším přiohnout realitu tam, kde zkrátka nemůžu najít vysvětlení pro to, že konkurenční produkt je lepší. Před měsícem jsem se víc rozpovídala o svém budoucím počítači - notebooku na bázi komponent AMD. Teď jsem si uvědomila, že to je vlastně přesně ten případ: mám ráda AMD protože je to outsider a tak jsem ochotná mu odpustit víc, než bych odpustila velkému, zlému, dominantnímu Intelu. Jaké bylo moje překvapení, když jsem rozšířila své hledání vhodného budoucího notebooku i na Intel. Najednou se mi otevřel svět řady modelů osazených dvoujádrovými a čtyřjádrovými procesory Intelu s integrovanou grafikou, které mívají udávanou větší výdrž na baterii a u nichž mám doufám alespoň nějakou jistotu, že GPU poběží bez potíží ve všech ohledech. Zatím to ještě nevím jistě, musím se podívat, jak jsou na tom GPU Intelu z hlediska otevřeného ovladače. Vím, že jej Intel vyvíjí sám, ale jak dobře mu funguje 3D, jak dobře mu fungují změny frekvencí či jak dobře mu běží hardwarová akcelerace videa, to vůbec netuším. Netuším to proto, že poslední roky si spokojeně vegetuji ve své AMD bublině a jiné firmy sleduji jen tak po očku.

Mageia 3

A podobné je to i s linuxovou distribucí Mageia. Za pár dní má vyjít vydání Mageia 3, na které se hodně moc těším. Tak moc, že už teď si hraji s beta verzí ve VirtualBoxu, ale nativnímu běhu na počítači se to samozřejmě nemůže rovnat. Věřím stále, že Mageia 3 bude mým novým systémem, ale to zase jen proto, že žiji ve své Mandrake - Mandriva - Mageia bublině už řadu let. Vím, že třeba na Ubuntu se poslední dobou hodně nadává, ale proč jej zase po čase nezkusit? A proč nezkusit Fedoru a OpenSuse?

Možná to moc řeším. Asi teď vypadám jako bláznivá holka, co nemá nic lepšího na práci, než řešit nesmrtelnost chrousta. Ale to je jen proto, že přijde Mageia 3 a současně bych si chtěla koupit svůj první notebook a nechci udělat chybu, protože to není zrovna malá investice a chci od ní, aby mi ten stroj vydržel aspoň 5 let. Možná dám nakonec na Davida a počkám si, jaká bude generace Intel Haswell. Jenže když ona mě ta AMD má zaháčkovaného a nechce mě pustit. Vím to stoprocentně, protože jako kdyby to bylo přímo pro mě, vydali před pár dny generaci APU Richland, zatímco Haswell ještě nějakou dobu nebude. Ale pokud bych něco opravdu chtěla, tak nalepit si na notebook samolepku „anthill inside“

---

Další díly Aniččina seriálu:

Tagy: 

Diskuse ke článku Anička nejen o Linuxu: je to opravdu xenofobie, nebo jsme jen tak líní?

Středa, 10 Duben 2013 - 12:36 | BTJ | "Oni se často hádají z nevědomosti. Desktopu...
Pondělí, 8 Duben 2013 - 11:10 | logout | Mageia? GNOME? KDE? Tak na tyhle novinky mě...
Neděle, 7 Duben 2013 - 20:31 | Fotobob | Už to tak bude. Jen bude těžko zjistit, jestli...
Neděle, 7 Duben 2013 - 19:26 | RedMaX | Tohle nejsem schopen pochopit, Unity se mi nelibi...
Neděle, 7 Duben 2013 - 17:36 | Ladislav László | Něco na tom bude :-D
Neděle, 7 Duben 2013 - 16:59 | Alexandra Stanovska | Asi ako Windows 8 s kachličkami ;-)
Neděle, 7 Duben 2013 - 13:52 | Damel | [jen takové blábolení po nedělním obědě] Nojo,...
Neděle, 7 Duben 2013 - 12:48 | Wrunx | Myslím že výraz "na Ubuntu se poslední dobou...
Sobota, 6 Duben 2013 - 22:48 | RedMaX | Ahoj, doporucuji prestat cist novinky a technet....
Sobota, 6 Duben 2013 - 21:24 | Fotobob | On ten důvod proč většinou flamují XY bude v tom...

Zobrazit diskusi