Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anička nejen o Linuxu: Microsoft a jeho „uzavřená linuxová distribuce“

Anička 002
Mnoho lidí ani neví, že nějaký Linux existuje, maximálně tak znají Android nebo Ubuntu. A ještě méně vědí, že Microsoft nejen kdysi vyvíjel vlastní Unix, ale dokonce prodával a snad stále ještě prodává Linux. Ale pravou třešničkou na dortu je to, že vlastně sám vyvíjí výborný launcher pro linuxové aplikace...

Historicky nebyl Microsoft tak úzce svázán jen se svou platformou, to se stalo výhodným až řekněme začátkem 90. let. Ale firma začínala původně jako dodavatel BASICu a později s příchodem IBM PC i operačního systému MS-DOS. Již ve svém koketování s Unixem - to šlo o Microsoft Xenix - se nesvezla na pozdější otevřené BSD větvi, ale licencovala si jej přímo od mateřské AT&T. I to lze, spolu s odkoupením Quick DOSu a jeho pozdějším licencováním chápat jako náznak dalšího vývoje licenční politiky Microsoftu, kterou lze vnímat jako „nic komunitě, za vše si necháme zaplatit“. Což bylo v té době naprosto v pořádku, byl to klasický obchodní model aplikovaný v informatice.

Jenže když pak jistý „svérázný bard“ jménem Linus Torvalds vytvořil Linux a z BSD větve Unixu se po vyjasnění právních tahanic zrodily systémy jako 386BSD a z něj později vzešly odnože jako FreeBSD, bylo jasné, že Microsoft bude muset změnit svůj přístup. Pokud si vzpomenete na dobu před 20 lety, tak jak operační systémy Microsoftu (DOS i Windows 3.x), tak jeho aplikace (MS Office) byly uzavřené, včetně datových formátů. Tím samozřejmě nechci říci, že Microsoft nespolupracoval s jinými, všechna čest, mám Microsoft ráda za to, že se podílel na obrovské spoustě klíčových počítačových standardů a stojí v čele vývoje mnoha technologií.

Jen si ale nechává pro sebe některé obchodně výhodné věci. Tedy do momentu, kdy jej semele tlak serverového trhu (a on podepíše smlouvy s Novellem a pak se dozvíme, že sám Microsoft prodává licence na Suse Linux Enterprise Server) a také bezplatná otevřená konkurence v aplikacích, jako se tomu stalo s Open Document Format versus Microsoft Office Open XML. Jsem naprosto přesvědčena o tom, že kdyby se ODF nestal ECMA a později ISO standardem, Microsoft by pro Office 2007 nevydal svůj nový formát jako volně dostupný. Vzpomeňme na to, jak Steve Ballmer a jeho lidé v době, kdy firma tlačila na schválení svého OOXML též jako ECMA/ISO standardu, objížděli evropské vůdce a doslova lobbovali za to, aby standard podpořili, ač již byl vlastně schválen ODF. A nakonec to dopadlo tak, že samotný Microsoft ve svých Office nepodporoval plně a bezchybně tento svůj standard. Ale bylo potřeba udržet si kontrolu nad tím, co se používá v kancelářích, zachovat alespoň částečně status quo. Mnozí si jistě vzpomenou, že zatímco před 20 lety stávaly MS Office nějakých 15 tisíc Kč, před pár lety se dala za desetinovou částku koupit trojlicence pro domácnosti. Tak daleko zahnal formát Open Document a stále se zlepšující balík OpenOffice.org redmondské obchodníky.

Podobně tomu bylo vlastně i s Windows. Ty jsou dnes cenově relativně přívětivé, pokud jsem se dobře dívala do internetových obchodů, tak je rozdíl v ceně mezi notebookem „bez OS“ (či s FreeDOSem nebo Linuxem) a toutéž verzí s Windows 8 jen nějakých 1 500 až 2 000 Kč. To je víceméně přijatelná částka. Sama již nějakou dobu uvažuji o tom, že můj příští počítač bude notebook. Ne, necítím potřebu být všude online a neustále sebou vláčet nějaké takové zařízení - ostatně z toho důvodu jsem si nikdy nekoupila žádný tablet, na mě je to příliš velká a příliš těžká věc (jinak se mi ale jako koncept líbí), to si radši do kabelky strčím foťák (mimochodem, jestli čtou díítko i nějaké holky, také máte rády ty všetečné pánské otázky typu „proboha co 'v tom' všechno taháš?“? ;-). Ale zpět k notebooku. Zjistila jsem (vlastně i díky testům tady od kluků), že bych si s notebookem výkonově vlastně už nepohoršila, ale současně bych jej mohla občas sbalit a vzít na cestu, kde bych jej v cíli zase vybalila. To s mým desktopem nejde.

A protože mě lákají i současné hry, tak bych celkem ráda měla na notebooku dual-boot Linuxu a Windows 8. Protože přeci jen, ač Fallout 3 a Fallout: New Vegas mají Gold či Platinum certifikaci pod Wine, ne vždy běží tak, jak bych si představovala a obávám se, že na notebooku s AMD APU (vyhlídla jsem si jeden Samsung s A10-4600M) a linuxovými Catalysty to prostě nebude ono. A v tu chvíli jsem zase začala uvažovat nad svou oblíbenou variantou: lze vnímat Windows 8 jako svého druhu „uzavřenou linuxovou distribuci se značně omezující licencí“?

Já totiž nejsem programátorka. Moje veškeré rozjímání nad tím, jak se mi tenhle báječný otevřený projekt jménem Linux líbí, končí a padá s tím, že to někdo jiný naprogramuje, další to zkompiluje či zabalíčkuje a nakonec mi to nabídnou v podobě ISO obrazu Mageia 2. A já si to nainstaluji, naklikám, co potřebuji, něco doladím skrze příkazovou řádku, ale tím můj zájem končí. Tak jako jsem kdysi ráda hrávala třeba Jetpac na strejdovo ZX Spectru, tak bych si i dnes ráda zahrála třeba Skyrim. Zatím jsem tu myšlenku ještě odložila, asi si počkám, až vyjde nějaká ta GOTY edice se všemi DLC, stejně jako tomu bylo s Morrowindem, Oblivionem i oběma Bethesďáckými Fallouty. Mám prostě oba tyhle světy ráda, ale než abych se trápila se zprovozňováním Fallout 3 GOTY pod Wine, protože „poslední aktualizace zase hází nějaké divné chyby“, tak si raději posté nainstaluji Fallout 2. Řešením tohoto mého dilematu je zkrátka přijetí Windows 8 jako launcheru pro hry. Tedy přijetí Windows 8 i s jejich licencí.

Ještě jsem jí nečetla. Pamatuji si pouze licenci EULA pro Windows Vista a tak pro mě byla opravdu nepřijatelná. Ale jak stárnu, tak se moje vyhraněnost vůči Microsoftu zase otupuje do podoby, v jaké jsem byla před přechodem na Linux. Je opravdu Microsoft tak špatný? To, že si v licenci vymiňuje, že neodpovídá za to či ono, či že může to či ono dělat bez vědomí uživatele, to nijak nevybočuje z toho, co si vůči uživatelům dovoluje třeba facebook. Nemám na Microsoftu ráda spoustu věcí, ale jiné se mi naopak líbí. Třeba to, že hry na jeho OS běží skvěle a je s nimi asi tak 1000× méně potíží, než s těmi samými hrami pod Linuxem. Ano, vím že tím vlastně přiznávám porážku z vlastní lenosti, ale nejsem taková bojovnice, jen mám ráda Linux, je to můj primární OS, ale nebudu se zaslepeně stavět proti firmě, která před téměř 20 lety začala světu dávat jakous-takous standardizaci pro opravdové herní využití PC. Nejsem si jistá, jak by hry pro PC vypadaly dnes, kdyby Microsoft neudělal to obrovské množství práce na DirectX a zejména Direct 3D. Vždyť třeba zvuková rozhraní na Linuxu, to je jeden velký chaos, zatímco pod Windows to prostě funguje.

Ještě nad tím budu muset přemýšlet. Než se rozhodnu, tak do té doby možná ten Skyrim GOTY vyjde a možná AMD stihne uvést nástupce současného mobilního APU A10-4600M, které bude zase o něco rychlejší a já se tak nebudu muset bát o výkon Skyrimu nejen v 1366×768, ale i 1920×1080 mého LCD na stole. A pak si třeba ten notebook s Windows 8 koupím a do nich nainstaluji své oblíbené „Linuxové“ aplikace jako Audacity, VLC, MPlayer, LibreOffice, Firefox, Pidgin, GIMP či řadu Linuxových her jako Battle of Wesnoth, Hedgewars, OpenTTD atd.

A tím se vlastně pro mě stanou Windows 8 svého druhu distribucí pro spouštění těch samých aplikací jako v Linuxu, plus navíc s bezproblémovým spouštěním nových her. Měla bych se za to považovat za kacířku?

---

Další díly Aniččina seriálu:

Tagy: 

Diskuse ke článku Anička nejen o Linuxu: Microsoft a jeho „uzavřená linuxová distribuce“

Pátek, 15 Březen 2013 - 23:30 | Fake Name | Tak ten problém zrejme nevyriešili pretože v...
Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 20:38 | Jendouch Padouch | Ahoj Anicko! Vsimnul jsem si tady nejakejch hodne...
Středa, 13 Březen 2013 - 16:03 | Pablo Montano | Další devízou linuxových uživatelů jsou i slovní...
Úterý, 12 Březen 2013 - 12:13 | Damel | Nojo, když my jeden o voze a druhý o koze, vy...
Úterý, 12 Březen 2013 - 11:11 | Salašnický Pes | Z vašich příspěvků je zřejmé, že o diskutované...
Úterý, 12 Březen 2013 - 09:05 | Damel | Počty vývojářů a jejich úsilí nevytvořilo...
Úterý, 12 Březen 2013 - 09:04 | Damel | Stál jste o ni vůbec? :)
Pondělí, 11 Březen 2013 - 22:06 | HML HLM | Já bych řekl, že se Anička definitivně zbláznila...
Pondělí, 11 Březen 2013 - 20:51 | pica strakata | braquelo, zas z teba padaju hovna.
Pondělí, 11 Březen 2013 - 20:45 | Salašnický Pes | Píšete nesmysly. Zjistěte si něco o projektu Wine...

Zobrazit diskusi