Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anička nejen o Linuxu: proč je důležité míti GPU

Anička 032
Věčným linuxovým tématem jsou grafické procesory. Pravda, v jiném kontextu než ve světě Windows, ale flamewary jsou často podobně líté a kruté, jako debaty nad výkonem v Crysis 3.

Já osobně to pochopitelně neřeším, před časem jsem přešla na starší levný notebook s integrovaným GPU Intel a otevřené ovladače fungují k mé plné spokojenosti. Ale často kolem sebe ve vlaku vídám notebooky s něčím lepším pod kapotou. Vím, že kluci tady na Deep in IT bývají často považování za horlivé zastánce ATI, tak se na mě snad nebudou zlobit, že píši zrovna o tomto. To, co kolem sebe vídám takřka výhradně, jsou notebooky s přídavným Nvidia GPU.

Zajímalo by mě proč tomu tak je. Vždyť technologie Optimus donedávna prakticky nefungovala a i nyní pokud vím jede na alternativních projektech, ač již Nvidia přislíbila, že řešení připraví. Však jí také nic moc jiného po slavném incidentu s prostředníkem Linuse Torvaldse nezbývá. Detaily ale nesleduji, osobně mě to nezajímá.

To je ale ryze linuxový pohled, ve Windows Optimus funguje, předpokládám, 100% spolehlivě od začátku a Windows jsou právě tím operačním systémem, který majitelé mnou spatřených notebooků s Nvidia Optimusem používali. I včetně toho mládence, který právě teď, když tyto řádky píši, sedí naproti mě ve vlakovém kupé.

Linux vídám maximálně na noteboocích buď staršího data, nebo bez samolepky „Nvidia“. Optimusové stroje jsou výhradně novější typy, obvykle s lesklým displejem, poměrem stran 16:9 a 768 obrazovými body na výšku. V Metru jsem dnes viděla reklamu na Ultrabook Fujitsu s displejem o rozlišení 3200×1800. Lákavé, ale cenovka 47 tisíc korun z něj dělá jen hezkou představu.

Optimus je fajn věc, je to ideální princip, který se mi moc líbí. Používat pro běžné činnosti integrovanou grafiku z CPU, která potřebuje pár desítek či stovek miliwattů a zapínat výkonnější čip jen v případě potřeby. Věřím, že snaha Valve v oblasti Steamu pro Linux bude přínosem i zde. Nikdo přece neřekl, že konzole typu Steam Machine musí být krabice pod televizí v obýváku a tak doufám, že se Nvidia bude snažit o to více. Případně ATI, tedy vlastně AMD, když už jsou její čipy v obou nových konzolích Microsoftu a Sony.

Prozatím ale dělá nejlepší APU pro Linux asi Intel. A nemusí to být ani čip s nejvýkonnějším GPU v dané generaci, klidně stačí nějaké dvoujádro, běžný linuxový desktop je poměrně nenáročný a na hraní se 768 obrazovými body na výšku to stačí. Možná se ale jednoho dne karty obrátí, to až některý výrobce, a já v tomto opravdu sázím spíše na Nvidii, uvede APU s výkonnou vypínanou grafikou a ARM čipem v jednom. Běžný linuxový desktop pak poběží na ARM CPU s ARM GPU a výkonná grafika se bude zapínat jen na náročné věci.

Pak se možná dobereme konečně Svatého grálu, notebooků s výdrží 24 hodin na akumulátor. A možná více. Vždyť to není zas tak dávno, co se objevily reklamy na antiperspiranty s výdrží i 72 hodin. Vhledem k tomu, že lidské tělo funguje na bází 24hodinové cyklu, nikdy jsem je nepochopila, ale evidentně se tyto produkty stále prodávají, protože reklama je tu a tam vidět.

Mimochodem, ten mládenec je očividně pirát, z jeho sluchátek Shure je jasně slyšet zvuková stopa Big Bang Theory, konkrétně aktuálního dílu 7x09. To by mi až tak nevadilo, ale kromě hlasitého poslechu do otevřených sluchátek dává také celému kupé najevo, jak je cool, když se do toho poměrně hlasitě směje.

Na druhou stranu, starší dáma sedící vedle něj sleduje s ještě větším zděšením mne. Možná jsem tohle neměla datlit do notebooku ve vlaku nebo jsem možná neměla na svůj Thinkpad lepit tu obrovskou samolepku tučňáka (dárek od malého synovce). Anebo je paní pozorná a pochopila, že „někam“ píši o tom podivně se pochechtávajícím gentlemanovi, který se sluchátky na uších sleduje svůj vlastní odraz v lesklém displeji obrovského notebooku…

Tagy: 
Zdroje: 

Screenshot: Ubuntu CZ Wiki

Diskuse ke článku Anička nejen o Linuxu: proč je důležité míti GPU

Sobota, 14 Prosinec 2013 - 20:05 | AndyF1 | Ale tak nechajte ju zit,prinasa sem alternativu...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 11:32 | Matouš Radimec | A proč to čtete? Pokud si dobře pamatuji, tak to...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 17:07 | HKMaly | Podle mych experimentu mam 24.5. Delal jsem si...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 17:04 | HKMaly | Pouzivam nouveau. nVidiacky ovladac mi...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 09:09 | randomofamber | Ano, o tom jsem také četl. Příroda naštěstí...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 18:44 | Nick | Jo. Jsem tak nějak tušil, že to Amazon dělá z...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 14:12 | zoki | Prvý výpad mal Redmarx. Tak sa nečuduj, že mám...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 11:22 | Noxik | Nechvalme dne pred veceri - vzhledme k soucasnemu...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 01:43 | Jan Havran | Ani, někde jsem slyšel, že lidské tělo má 25...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 01:24 | trodas | A možná pro tento přístup tady bylo zmíněno, že...

Zobrazit diskusi