Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AP, Client

D-Link DAP-1160 a OvisLink WL-5460AP v2
Dnes se podíváme na hardware trošku jiného charakteru, který jsme vlastně ještě nerecenzovali. Dostaly se nám do rukou dva bezdrátové přístupové body (čili obyčejně „APčka“) prakticky shodné konstrukce, ale každý s jiným softwarem. Jeden je od firmy D-Link (DAP-1160), druhý OvisLink WL-5460AP v2. Jak za chvilku uvidíte, oba se kromě designu liší v podstatě jen softwarem, který je v obou případech licencován pod GNU GPL a je postaven na Linuxu. To na jednu stranu předurčuje možnost rozšířit schopnosti obou zařízení, na druhé straně se takových modifikací nevyskytuje po internetu zase tolik. Firmware OvisLinku lze dokonce využít v D-Linku (obráceně nikoli, D-link má větší vnitřní úložiště). My jsme to však nezkoušeli, už jen proto, že to není až tak triviální a z různých diskuzí jsme třeba zjistili, že se vlastně ani neví, jak udělat opět D-Link D-Linkem, takže nás jen napadlo srovnat možnosti obou kousků, které se liší především softwarem (hardware je až na drobné odlišnosti totožný).

D-Link DAP-1160

D-Link DAP-1160: Bezdrátové režimy

OvisLink WL-5460AP v2

OvisLink WL-5460AP v2: Bezdrátové režimy

Tyto ukázky zobrazují základní možnosti obou produktů v oblasti schopností práce s bezdrátovou sítí, tedy do jakých režimů je lze nastavit. Již zde je vidět, že D-Link umí něco navíc, naopak zde není vidět, že něco navíc umí také OvisLink. My si některé režimy v průběhu dnešního povídání přiblížíme, některé více, některé méně (třeba se moc nebudeme zabývat samotným režimem „Bridge“, který není v IEEE a Wi-Fi standardech definován, zpravidla je určen k použití mezi stejnými APčky, s různými není komunikace garantována).

Access Point

D-Link DAP-1160

D-Link DAP-1160: Režim Access Point

OvisLink WL-5460AP v2

OvisLink WL-5460AP v2: Režim Access Point

Po prvním spuštění je u obou APček zprovozněn režim přístupového bodu (Access Point). To prakticky znamená, že přístroj sám vytváří bezdrátovou síť, k níž je možné se … bezdrátově připojit, jak jinak. Tím se počítač s Wi-Fi adaptérem může spojit s ethernetovou sítí LAN (a naopak). Pro názornost si vypůjčíme obrázek z manuálu od D-Linku.

Popis zapojení režimu Access Point

Pokud bychom už nyní srovnali nastavení OvisLinku s D-Linkem, pak jsou tu jisté nezbytnosti, které jsou v podstatě stejné, ale v zásadě se každý nastavuje jinak (jiným stylem). Zatímco u D-Linku se mnohé nastavuje na jedné stránce a v případě změny parametru, který ovlivňuje další, se stránka dynamicky mění (některé položky mizí, jiné se objevují, jak je pro daný režim potřeba), u OvisLinku je potřeba klikat na další tlačítka, čímž se otevřou typicky pop-up (vyskakující) okna, kde se nastavují zbývající parametry.

Hned z „prvního setkání“ vám mohu prozradit můj subjektivní názor na ovládání obou zařízení (pokud jde o webovou správu): D-Link u mě jednoznačně vede. Pro méně zkušené uživatele je rovnou vedle nastavení přístupná užitečná nápověda ohledně některých nastavení, ovládání mi přijde více intuitivní a přehlednější (co je potřeba, je na jedné stránce hned vidět) a v neposlední řadě se mi jeví provedení stránek jako takových na pohled hezčí, příjemněji se s tím dělá. A to si můžete všimnout, že D-Link nepoužívá žádnou haldu obrázků a nevytváří žádné „omalovánky“, zatímco „hlavní“ obrázek v OvisLinku (zjevně šťastní lidé asi někde u PC) působí, jakoby marketingové oddělení nařídilo jej tam někam umístit za každou cenu a realizace tohoto nápadu byla „dost rychlá“. Kromě toho se mi někdy povedlo nastavit OvisLink několikerou překonfigurací i do stavu, kdy jsou některá nastavení nedostupná, ale pamatují si předchozí hodnoty. Například jsem APčko nastavil do klientského režimu, ale nešlo v něm změnit šifrování na WPA2 a zadat heslo, ačkoli to tak bylo nastaveno a fungovalo to. V takovém případě je nejrychlejší „dlouhý reset“, který uvede zařízení do výrobního nastavení a vše se musí nakonfigurovat znovu (a hlavně to nakonfigurovat lze). Nicméně pojďme dál, protože ovládání zdaleka není to nejdůležitější.

Client

D-Link DAP-1160

D-Link DAP-1160: Režim AP Client

OvisLink WL-5460AP v2

OvisLink WL-5460AP v2: Režim AP Client

V nastavení APčka coby klienta v podstatě není co řešit, oba podporují zabezpečení až do WPA2, v případě jediného zařízení na LAN (ethernetu) se může u OvisLinku navíc nastavit klonování jeho MAC adresy.

Popis zapojení režimu AP Client

Nastavení v režimu „Ad hoc“ (bezdrátová „narychlo spíchnutá“ síť bez centrálního přístupového bodu) se v D-Linku nalézt nepovedlo, ale dá se s klidným svědomím říci, že tento režim není v případě APčka příliš důležitý. Bezdrátovou síť s ním lze sestavit efektivněji.

Popis zapojení režimu AP Client - Ad hoc

D-Link DAP-1160

D-Link DAP-1160: Vyhledávání sítí

OvisLink WL-5460AP v2

OvisLink WL-5460AP v2: Vyhledávání sítí

A takto vypadá v mé sítěmi zahlušené lokalitě zhruba výpis bezdrátových sítí („Site Survey“). OvisLinku lze přičíst kladný bod za to, že o jejich zabezpečení informuje o píď podrobněji.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dvě APčka v testu: D-Link DAP-1160 a OvisLink WL-5460AP v2

Úterý, 9 Červen 2009 - 22:24 | Anonym | to spacenet: ahoj, taky jsem s tim dlouho bojoval...
Pondělí, 8 Červen 2009 - 10:40 | Anonym | Mám menší problém, na DAP 1160 jsem nastavil...
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 14:43 | Ne_RAY | A mam este jden problem a to ze ked sa pripojim...
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 14:40 | Ne_RAY | Mam D-Link DAP-1160. :)
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 13:26 | Ne_RAY | Ahojte, mam na Vas prosbu prosim pomozte mi ak...
Sobota, 10 Listopad 2007 - 13:10 | Anonym | Nasiel som novsiu verziu FW pre DAP-1160 v ktorej...
Středa, 31 Říjen 2007 - 09:14 | WIFT | >> firer: Zkusil bych režim...
Středa, 31 Říjen 2007 - 00:23 | Anonym | OvisLink WL-5460AP v2 -- Dobrý den, prosím o radu...
Pondělí, 1 Říjen 2007 - 08:58 | Anonym | Nevím jestli to platí i dnes, ale mezi světově...
Neděle, 30 Září 2007 - 23:47 | Anonym | no jo, ale na co budu resit nejakej sw z treti...

Zobrazit diskusi