Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Renoir přinese nový řadič, display engine a videoprocesor

V zimě očekávané APU Renoir přinese krom procesorových jader Zen 2 také několik grafických novinek…

APU Renoir, které se stane náhradou současného 12nm APU Picasso, bude vybaveno procesorovými jádry Zen 2. Což je ovšem jeden z mála bodů, který je daný a ohledně něhož nejsou žádné nejasnosti. Jiná je situace kolem celého konceptu provedení čipu a výbavy grafického jádra. Nevíme, zda půjde o monolitické provedení nebo o čipletové řešení. Víme jen s jistotou, že nepůjde o čipletové provedení postavené na čipletech použitých v rámci CPU Ryzen 3000.

V rámci těchto nejasností se ale objevují první jasnější informace: APU dostane nový paměťový řadič, který bude nejspíš zvládat rychlejší DDR4, ale zcela jistě přinese podporu LPDDR4 (některé weby hovoří i o LPDDR4X, ale původní zdroj o této možnosti mlčí). Podporováno každopádně bude efektivních 4266 MHz, což je víc než dost s ohledem na možnosti výkonnostního posunu jádra.

Druhá novinka se týká výbavy pro video. APU integruje videoprocesor VCN 2.1 (Video Core Next). Použití VCN bylo poprvé zmíněno v souvislosti s APU Raven Ridge, kde nahradilo kombinaci UVD (dekomprese videa) a VCE (komprese videa). Tehdy šlo o VCN 1.0. S nástupcem, VCN 2.0, jsme se mohli setkat při uvedení Navi na Radeonech RX 5700. Renoir přinese VCN 2.1, které bude v nějakém ohledu lépe vybaveno než samostatné Radeony. Je známo, že bude existovat VCN 2.5, jímž AMD vybaví (pravděpodobně profesionální / výpočetní) GPU Arcturus.

Třetí a poslední novinka se týká možností výstupu. Renoir dostane nový display engine, tedy zařízení pro vytváření obrazového výstupu, ke kterému jsou připojeny samotné externí výstupy jako DisplayPort a HDMI. Půjde o DCN 2.1 (historie je podobná jako u VCN, tedy verze 1.0 u Raven Ridge, verze 2.0 u Radeonů RX 5700 a verze 2.1 na Renoir). Podporováno bude výstupní rozlišení 8k, DSC 1.2a (Display Stream Compression), kombinace jako 4k @240 Hz nebo 8k @60 Hz pro jeden výstup (kabel). Samozřejmě i možnost 30bit výstupu.

Nejasnosti zatím obestírají podobu unifikovaného jádra. Linuxové patche stále indikují generaci programovacího model používanou pro architekturu Vega. Pokud bychom se měli zabývat tím, proč AMD zvolila tuto cestu, existuje několik možných vysvětlení. Za rozhodnutím zcela jistě bude stát poměrně pragmatický důvod. U předchozích generací APU totiž AMD zpravidla používala nejnovější verzi grafické architektury a to i v řádu jednotek měsíců po jejím vydání v desktopu.

První, co je potřeba vzít v potaz, je fakt, že Vega v tuto chvíli nekončí, ale AMD jí dále vyvíjí a očekává se, že na evolučním nástupci Vegy bude postaven výše zmíněný Arcturus. Lze tedy připustit, že AMD během tohoto vývoje zjistila, že pro integrované použití je z nějakého důvodu lepší použít derivát architektury Vega než Navi.

Druhá možnost může souviset s kompatibilitou. APU Raven Ridge a Picasso disponují integrovanými jádry generace Vega a je možné, že AMD potřebuje v nějakém segmentu zaručit co nejsnazší zpětnou kompatibilitu a přiklonila se proto k použití derivátu Vegy. Mezi důvody z tohoto „hrníčku“ lze řadit i hypotézu, že AMD získala zakázku od Applu, který do mnoha zařízení integroval samostatné grafiky z generace Vega, u kterých využíval jejich výpočetních možností. Výpočetně laděná Vega by pak pro zajištění výkonu v příslušných aplikacích byla výhodnější.

Stejně tak si ale lze představit opačnou situaci. Vzpomeňme, že řadu produktů prodávala AMD exkluzivně Applu (bez ohledu na to, zda byla exkluzivita dočasná nebo trvala celou dobu životnosti produktu). Šlo např. o plně aktivní GPU Tonga (v desktopu byla dostupná jen verze s ořezaným počtem stream-procesorů a o třetinu zúženou sběrnicí) nebo Polaris 12, kdy byla verze s plným počtem stream-procesorů dočasně prodávána výhradně Applu, a tak dále. Lze si představit, že si nějaký významný zákazník AMD (např. Apple) vymínil, že bude od AMD odebírat nějaký produkt s integrovanou grafikou Navi, ale pouze pod podmínkou, že Navi integrovaná v x86 procesoru bude po určitou dobu dodávána exkluzivně jemu.

Stejně jako v případě zprvu obtížně pochopitelných kroků jako byla např. zmíněná Tonga nebo Polaris 12, smysluplné zdůvodnění situace vyplyne samo časem. Prozatím není k dispozici nic jiného než spekulace. Datum vydání APU Renoir není oficiálně známo. Předpokládá se zima 2019/2020.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku APU Renoir přinese nový řadič, display engine a videoprocesor

Sobota, 7 Září 2019 - 22:43 | BlackRider | No ja doufam, ze bude 2,4,6 i 8 jaderny APU... i...
Sobota, 7 Září 2019 - 19:35 | DRK | A proč by si měl nastudovávat grafiky v APU? Tomu...
Pátek, 6 Září 2019 - 08:05 | Kert | To je jasný ne, 4 málo, 6 málo, 8 no ...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 18:31 | RedMaX | Dej si facku, pak si nastuduj grafiky v APU a pak...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 15:30 | Jumpers | Tak Realtek vydal RTD1311 dekodujici AV1 uz letos...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 14:19 | BlackRider | "APU Picasso, bude vybaveno procesorovými...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 14:17 | BlackRider | Aha, takze Kaby Lake G je taky jen vyplod...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 12:50 | RedMaX | "Lze si představit, že si nějaký významný...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 10:11 | Palomino | Vzhledem k tomu co nabízí jediná konkurence (...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 09:46 | Deff | "Lze si představit, že si nějaký významný...

Zobrazit diskusi