Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Boost Ryzen 7000 bude řízen teplotou, do 95 °C pro Ryzen 9, do 90 °C pro Ryzen 5

@harukaze5719

Ryzen 7000 stock VS manuálne napätie v rovnakom CLK
Ak nastavíte manuálne V s rovnakým CLK, môžete získať VEĽA rozumné výsledky. A je tu veľa priestoru pre CLK/temp.

zdroj: https://twitter.com/harukaze5719/status/1565385953056681984/photo/1

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tohle je docela podstatný detail, zdá se že se v AMD od ZEN_2 moc nepoučili. 3800X měl takové skoky v teplotách že to hodně cukalo s chlazením a v zásadě to šlo špatně uchladit - tedy plně aktivní čiplet co silně zaboostoval. Proto Intely i přes vyšší spotřebu fungují lépe protože větší styčná plocha na odvod tepla - každý milimetr se počítá. Proto jsem v druhém PC skončil i přes mírný příplatek kvůli zkušenosti raději u 3900X kdy oba čiplety nejsou plně aktivovány a chladič ho dává bez problémů jako 3600X.
Proto není tak důležitá spotřeba jako jak rychle se to teplo dostane k chladiči a pak ven. Pokud se během několika vteřin procesor přehřívá na 90+ tak to rozhodně není dobré ani pro okolní komponenty (teplotní šoky).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

90+ stupňů není přehřívání, když to má boostit do 95 a teprve pak se začne krotit a ani těch 95 není přehřívání ale provozní teplota, aby se to pak nepřehřálo, tak sníží takt. U moderního počítače opravdu přehřívání, tzn aby se to preventivně vypínalo nehrozí, pokud to někdo při stavbě nepodělá. Bios/SW si to ohlídá sníží příkon a tím se sníží i odpadní teplo, a ano při tom se sníží frekvence, potažmo výkon, ale to není chyba, je to očekávané chování.

V herním PCčku mám 10400F, mám na to Arctic freezer chladič. Když jsem to postavil tak jsem ladil otáčky ventilátorů aby to bylo tiché a chladilo to. Mám nastavených 400rpm při kterých o tom ventilátoru nevím pokud k němu nedám ucho a po hodině v Prime95 to ukazovalo peek teplotu 73°C na jednom z jader. Jít s otáčkami níž už nejde, jednak to nemá smysl když to nejde slyšet, ale hlavně se ten ventilátor začne sám zastavovat. Když jsem to zkusil s cca 50% PWM tak fan točí kolem 750-800 otáček a teploty v tom Prime95 byly na mid 40°C, ale proč mít tak nízkou teplotu a poslouchat ventilátor? V největší zátěži co tomu dávám to mívá mezi 50-60°C

Podobně u kluka, má 10100F a má na tom stock chladič, ten samozřejmě v zátěži hučel, ale teploty byly nízké, takže návštěva biosu a potunění... +-1050 otáček konstantně. Prime95 po hodině peek teploty do 85°C na jádrech. Při největší skutečné zátěži co tomu kluk naloží (fortnite) to má kolem 55-65°C. Chladič CPU neslyšiš, kdyby tam pak měl místo 1060 třeba mojí triple fan 2,5 slotovou 3060Ti s quiet biosem, tak mu to ve FHD na 60FPS limitu poběží pasivně, když hrajem s klukem, tak u mě to v 4k a 60FPS limitu bere kolem 120W a má to 1000rpm. Teploty kolem 62-64°C, pokud to drží pod 62°C tak se ventilátory nepouštějí.

Bohužel spousta lidí strašně řeší chlazení a přitom tomu často stačí velice málo. Když si pak pohrají s otáčkami ventilátorů tak mohou mít daleko tišší počítač aniž by to jakkoli zasáhlo do výkonu.

Mimochodem, pokud se to CPU zahřeje rychle na 90°, tak to znamená že chladič to teplo nedokáže tak rychle odvést z procesoru a zůstává "v něm", takže nějaký teplotní šok komponentám nehrozí, protože to velké teplo nejde do okoli, kdyby šlo, tak to CPU bude chladnější

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

přehřívání to je. To že AMD posunulo hranici a tváří se že je to nový normál rozhodně neznamená že to tak je. Čiplety jsou malé a tím mají své nevýhody v tepelném přenosu. Hlavička hřebíku prostě moc efektivní pro rychlý přenos tepla není. Podle mě je to další kurvítko na výměnu desek. Takže AM5 může mít klidně pětiletku oficiální životnost ale kolik desek kvůli vysokým teplotám se na tu dobu vyškrábe?
Ono ani životnost desek pro vyšší Buldozery nebyla žádná hitparáda, krátce po záruce to šlo do kopru.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"přehřívání to je"

Opravdu? Už si poslal do AMD CVčko, že nechávají jejich procesory dobrovolně přehřívat = začnou vykazovat chybné chování, začnou se vypínat a v horším případě se zničí = AMD bude dávat náhradu?

Já jen že pokud to všem těm kvalifikovaným inženýrům nedošlo, kdežto ty máš jistě zcela detailní analýzu v čem všem dělají chybu.. Ušetříš jim možní i stovky milionů, to by nebylo aby pro tebe nenašli místo v týmu vedoucích R&D CPU divize.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Už, už, aby ho posílal, takoví lidi tu firmu úplně spasí, kam se hrabe Lisa Su.:)

„Proto není tak důležitá spotřeba jako jak rychle se to teplo dostane k chladiči a pak ven.“

Tak samozřejmě na tom záleží vždy, můžeš to chladit čím chceš, pořád to má 350W a topí to furt stejně, především zahřívá své široké okolí hromadou odpadního tepla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měla by EU omezit spotřebu CPU a GPU?
David Ježek Dnes

Před nějakými 20 roky bylo celkem normální, že hi-end desktopový procesor měl spotřebu kolem 35 W TCASE 69 °C (to je taková mezní, kterou CPU nesmí překročit, jinak hrozí poškození).

V květnu 2003 (šlo též o 130nm výrobu) už si řekl o 76,8 W při mezní teplotě 85 °C.

Na tomto místě mi dovolte malou odbočku. Hodnoty Tcase / Tjunction se postupem let měnily. Tam, kde ono Pentium III se vešlo do 69 °C, už Intel Comet Lake – 14nm generace z roku 2020 – povýšil na 100 °C s tím, že Boostuje frekvence při teplotě pod 70 °C. Zdá se, že nejnovější výrobní proces Intel 7/10nm je na tom konečně hůře, protože i speciální OC model současné generace, Core i9–12900KS, má Tjunction už „jen“ 90 °C a Boostuje při teplotě pod 50 °
https://www.root.cz/clanky/mela-by-eu-omezit-spotrebu-cpu-a-gpu/

Ak AMD dokáže boostovať do 95°C,
aká je Tcase? 136°C-171°C ?

Teoreticky kľudne, lebo to môže byť špecialita 5nm pre AMD

TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
21. 4. 2020
https://diit.cz/clanek/tsmc-pro-amd-vyviji-5nm-proces-na-miru

alebo sú vnútorné mechanizmy riadenia spotreby Zen4 tak pokročilé, že umožňujú menší rozdiel medzi pracovnou a medznou teplotou...

Alebo sme na inej časti krivky spotreby CMOs podľa teploty

https://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/snb_temp.png
https://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/ivb_temp.png

https://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/ivb_temp.png
https://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/snb_temp.png

či je strmejšia krivka podľa frekvencie
https://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/snb_freq.png
https://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/ivb_freq.png

prípadne
https://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/snb_voltage.png

z
https://blog.stuffedcow.net/2012/10/intel32nm-22nm-core-i5-comparison/

či
https://hal.inria.fr/hal-02166019/document

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nefetuj kopium, totalne prehirevanie lol

90 stupnovy procak lol

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za debilní závěr s těma základníma deskama? Jaká je korelace mezi 95°C v HOTSPOTU CPU a teplotou čehokoliv na základní desce? Jaký kurvítko? Mám desku X370-PRO ve který se vystřídaly 1800X, 2700X, 3600X (105W,105W,955W) a ta deska žije bez problému do dnes a to dostávala 24/7 čoudy v délce i celého týdne (převody do HEVC). Dnes slouží 24/7 v "NAS" protože 8xSATA.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych se zeptat jakou GHz jste dosáhl, když jste pouštěl do procesoru 955W. A stačil přibalený chladič nebo už je to na vodníka? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hups :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je ještě nic já měl 990xa-ud3 která šlape stále! s lechce OCnutou FX8300 deska kupovaná z bazoše v roce 2015 za 1200 + poštovný a jel jsem na ní mining v case 3roky v kuse 2x RX580

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kvůli tvé aroganci jsem se zaregistroval. 95°C už je skoro hranice, kdy u PN přechodu nejde poznat rozdíl mezi 1 a 0, procesor brzy začne chybovat a jednotlivým strukturám to dlouhodobě nemusí dělat dobře. U 5nm a méně to už začíná hraničit s alchymií. V praxi to znamená podobnou věc jako duralové tříválce vs. staré kvalitní nepřeturbené dvoulitry... Prostě AMD v honbě za lepším produktem vs. konkurence začíná dělat tyto kompromisy... Dělej tohle procesoru často a snížíš životnost. To jsi nikdy netaktoval nebo co? Vsadím se, že na to někdo udělá test a ta jejich úžasná "efektivita" půjde při turbu do kytek.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli pár provařeným klišé místo argumentů, stálo za to se registrovat? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poviem Ti tajomstvo, Intel to tiez robi uz davno a napr. v notebookoch tie teploty dosahujes velmi velmi casto, v podstate neustale. Takisto Apple pouziva tuto alchymiu u M1/M2 a necha svoje notebooky dosahovat az 105°C, len vtedy sa aktivuje chladenie (teda ak tam nejake je, AIR je pasivny).
Uz maju na stole stovky zalob, ako sa ludom tie notebooky jeden za druhym kazia.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Uz maju na stole stovky zalob, ako sa ludom tie notebooky jeden za druhym kazia."

Zdroj? Zajímaly by mě detaily. Za jak dlouho to jde do kytek a tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ironie (řec. eironeia, zastírání, předstíraná nevědomost) je literární nebo řečnická forma, která dosahuje zvláštní, často humorný účinek tím, že vyslovuje něco podstatně jiného než skutečně míní. :-p

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u Applu bych se brzkým odchodům moc nedivil, hlavně u části uživatelů, co je používají intenzivněji. Všechno co nejvíc nahečmaný, připájený, ztenčený...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by Apple tohle dovolil aby pak platil za výměnu vadného stroje?

Kdo to používá intenzivněji, tak bude mít AppleCare+ nebo bude mít zcela odlišnou mašinu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mého pracovního notebooku v letních dnech při vyšší ambientní teplotě a zátěži ukazuje HWInfo max teplotu 100°C a samozřejmě throttling. Učkový Intel 8. generace. Podle vašeho popisu už by byl dávno v křemíkovém nebi. Naštěstí se už řeší nový, bohužel ne s AMD protože DELL nemá workstation ntb s AMD (a v korporaci koupě gaming ntb prostě neprojde, ostatně grafika by se tam jen flákala). Ale i ten Alder Lake bude výrazný posun k lepšímu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osmá generace je na 14 nm, což je jiný svět. V době Windows XP jsem měl v okolí nějakou lepší Geforce co měla už 128 MB VRAM. Majitel kašlal na každoroční čištění. No a jednou jsem takhle po letech zjistil, že ta grafika má nefunkční větrák (rozpadnuté ložisko) - fungovala tak x let, protože ztišení PC si majitel všiml kdysi dávno a já to neřešil, protože vše jelo bez problému. To se ti u moderních grafik taky nestane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem měl někdy v 2002 nějakou Radeonku, kde se zadíral ventilátor a skřípal jak prase. Odpojil sem ho a v pohodě fungovalo dál další rok a něco než jsem to prodával

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já někdy kolem 2007 koupil pasivně chlazenou GF 7600GS, ta uměla snad 105°C, ale urychleně jsem na ní připnul ventilátor... a funguje dodnes. Jinak mlaďasovi se kdysi ucpal prachem ventilátor na HD 6670 a cca půl roku se netočil. Kupodivu to přežil chip i ventilátor. A následně mu přestal stuttering na LoL :). Ale ty byly takový ořezávátka. Nicméně, pokud AMD udává jako max provozní teplotu 95°C, do cca 85 se vůbec nehodlám vzrušovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zas na nějaké staré radeonce začal rachotit větrák, tak jsem ho odpojil a byl klid. Ale to bylo období punku, pak jsem od roku 2004 do 2015 měl jen laptopy a od 2015, kdy mám desktop v obýváku a nejsem v něm sám už řeším i akustický projev a pasivně chlazené zařízení = ideální zařízení. A teploty neřeším, ty zařízení jsou navržené tak aby s tím pasivním chlazením fungovaly. Tak proč bych to řešil. U desktopu pasivní nejsem, takže jsem ladil akustiku tak abych o tom nevěděl a aby o tom nevěděl nikdo kdo je v místnosti se mnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple je na 5nm a nevadia im dlhodobo teploty 105°C. Intel / AMD uz maju povolene podobne teploty dlhsie a tiez sa nic nestalo.
Podobne kecy tu inak boli, ked tusim Radeon VII mal povoleny tak vysoky limit. Plne diskusie odbornikov a tiez sa nic neobvykleho nestalo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně firmy, které platí miliardy dolarů ročně za vývoj produktů, pomáhají jim specialisté na litografii v továrnách a všichni jsou daleko blbější než pár chytráků z nějaké diskuze na webu. Kdyby byli tak chytří jak si myslí, tak už by dávno tomu vývoji dávno veleli, protože jen oni dokáží převrátit fyzikální zákony produktů, dokážou zabránít umírání výrobků a tedy i náklady spojené s reklamacemi, umí navýšit výkon takovým způsobem jaký nikoho v tom procesu nikdy nenapadl...

Buď ti lidi záměrně trolí, nebo jsou fakt tak naivní že právě oni jediní, bez praxe a znalostí přišli na to jak něco výrazně vylepšit, protože kdyby tohle skutečně fungovalo, dávno na to ty tisíce či desetitisíce studovaných a zkušených inženýrů přišlo, nebo by měl skutečně pravdu a pak by z něj byl miliardář a v nějaké diskuzi by jsme ho nikdy nepotkali :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi Applu nezbylo před pár lety dost penež na vývoj klávesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, právě že na to měli až moc peněz a byl to overengeneering. Motýlkové klávesnice Apple použil kvůli nižšímu chodu kláves, tudíž ušetřil cenné místo a mohl udělat Macbooky tenčí. Jinými slovy šlo o rozhodnutí z důvodu designu.

Šéf designérů už také u Apple nepracuje. Na druhou stranu Jony Eve stojí za ikonickými designovými počiny Apple, jako Newton Message Pad - PDAčko z roku 1993, původní iMac z roku 1998, iPod v 2001, iPhone v 2007 a byl první člověk co ho veřejně použil k uskutenčnění hovoru - na stage při představení si volali se Steve Jobsem... Stál také za problematickými klávesnicemi a odstranění magsafe, hdmi a SD karty z Macbooků (takové díry do zadele kazí design, a stím osobně souhlasím, jsem rád že je M1 MBA nemá a třeba kvůli Magsafe bych si ani nechtěl koupit M2 MBA)

V Apple o potenciálních problémech těch klávesnic věděli a riziko na miskách vah převážily designové požadavky. Je to krásný případ toho že se ani prémiové výrobky nevyhonou nějakému tomu failu.

Nicméně problematické klávesnice Apple bezplatně měnil i po uplynutí záruční lhůty. Navíc v sedmi státech USA došlo k soudu, kdy zákazníci, kteří koupili Macbooky s butterfly klávesnicí dostávali odškodné za způsobené potíže (i když Apple měnil zdarma po záruce azákazník třeba problém vůbec nepocítil), podle modelu od 50 do 395 dolarů. Apple to stálo nějakých 50 milionů dolarů.

Naposled ty klávesnice použil v roce 2019, kdy také Jony Eve z Apple odešel, od roku 2020 už v Macbooku butterfly klávesnici nepoužívají. A také už od loňska vidíme první produkty, které už neupřednostňují funkčnost před designem,a designově mají jiný rukopis, například nové Macbooky, vrátily se porty, jsou větší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lolololol ty chytrak, amd copium

90 stupnovy procak #je to dobre

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Mirda Červíček To bylo štěstí s tou grafikou, protože v té době jsem se v servisu už s problémy s grafikami setkával a právě i vlivem tepla, když bylo chlazení ucpané prachem a pasiv rozpálený. Většinou to stačilo vyčistit, někdy vyměnit ventilátor, v podstatě totéž co se už dřív řešilo na procesorech. Docela dobře si pamatuji jak se vyvíjelo chlazení PC a rozdíly ve značkových sestavách proti skládaným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zatazi by som ocakaval stabilnu teplotu a dynamicke frekvencie. Nie ze to dosiahne 95°C, tak to pribrzdi, kym klesne na 30°C a potom to zase pusti. Malo by to oscilovat 90-95°C a to by nebol problem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to hodně podobně bude fungovat a funguje.
Prostě bude boostovat, dokud nedosáhne mezní teploty a pak už výše nepůjde, případně začne pomalu f. Snižovat aby tuto teplotu nepřekročil. Pokud bude zátěž vysoká a soustavná, tak si bude držet teplotu a bude oscilovat frekvence jak píšeš, dokud nenarazí na nějaký jiný limit, třeba TDP, tam pak může dojít k podstatnému omezení f. A tím i k ochlazení.
Jediný problém může být to řízení teploty podle hotspotu, kdy pak PC "hýká" ale to se dá pořešit poladenim křivek a hystereze ventilátoru, aby ten chod byl kultivovaný a ne jako v defaultu. Optimální by bylo čidlo na rozvaděči, které by řídilo otáčky a ty hotspoty jen boost jednotlivých jader... Když se ještě to trochu podvoltuje, tak je to vůbec paráda. Já mám 3900 v Eco módu a ani to na výkonu nepoznám, v CB mi vycházel rozdíl jen 2% a při běžné práci nebo hraní to je krásně tiché i se stock chladičem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DDR0 měl jsem tě za znalce IT.
Ale chápu že každý má někdy slabší chvilku.
Protože tento post co věta to blbost.
Asi to bude tou noční hodinou.
1)Otáčky řídí základní deska. Není to chyba AMD že výrobci desek si neporadili s přesným čidlem teploty. A nastavili otáčky podle nepřesného intelu.
2) Rozdíl mezi 6 a 8 core chipletem je hlavně v tom jak agresivně mají nastavené takty a napětí. Ty dvě jádra méně s teplotami moc nehnou. Nemusel jsi příplácet za 3900X ale stačilo podvoltovat 3800X.
3) Proč by teplota, která říká že CPU má v nejteplejším bodě 90+°C měla mít vliv na okolní komponenty? Když o 1mm vedle ta teplota může být klidně 80 a o 2mm vedle bude 60°C.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Musím pochválit autora, za to že NEzaměnuje plochu chipletu (71mm²) s plochou jádra. Křemík má proti mědi mizernou vodivost. Takže plocha chipletu NEmá na odvod tepla vliv. Zato plocha jádra je větší problém. Řešitelný napriklad ztenčením křemíku. Ale 3D vrstvení jde proti tomu.

Na slajdu uveřejněném zde:
https://diit.cz/clanek/ryzen-7000-recenze-15-zari-22ghz-igpu-avx-512-v-d...
Se píše že 95°C je maximální teplota.
A v tomto článku se píše že 95°C je limit pro turbo.
Pochybuji že bude boostovat do 95°C a pak se hned vypne.
Co znamená Tjmax u AMD?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ale 3D vrstvení jde proti tomu."

Nikoliv. Kompatibilita se staršími chladiči jde proti tomu. Kvůli 3D už AMD křemík ztenčilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kompatibilitu se staršími chladiči zajišťuje především masivní tepelný rozvaděč, ne? Tudíž naopak. Ten to chování spíše vylepší. Bodové teplo rychle rozvede do celého svého objemu (ztlumí tepelný ráz) a odvede do chladiče, kterému je předává na (relativně vůči jádru) velké ploše, tudíž opět rychleji a snadněji.
Myslím si.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ANO. Tenčí vrstva křemíku a větší vrstva mědi bude teplo rozvádět mnohem rychleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se závěrem NEsouhlasím.
1) Nevíme jak se bude chovat 5nm proces od TSMC.
Na rozdíl od 7nm je od začátku navržen na vysoké takty.
2) Masivní IHS teploty vylepší.

3) Podzim očekávám dost chladný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně se strašně líbí, jak na základě jedné kusé informace o tom, že nové procesory budou boostovat v první řadě podle teploty, se zde už předpokládají katastrofické následky pro komponenty a i chování procesoru.
Jako mně to přijde celkem normální. Jestliže AMD zjistilo, že vlastně s dobrým chlazením může procesor boostovat na vyšší frekvence, ale TDP mu to nedovolí i když by mohl, tak v zájmu výkonu upřednostní boostování podle maximální teploty. Když má chladič dost výkonu a to teplo dokáže přenést, tak proč by ne? Určitě to bude nějak podmíněno tím, jaký PL se nastaví.
Nikdo snad nepředpokládá, že po dosažení 95°C se boost vypne úplně nebo něco takového. Jsem si jistý, že se spíš zastaví zvedání taktů a případně se o maličko sníží pro udržení té max teploty a frekvence bude dál oscilovat v nějakých nízkých desítkách Mhz.

Jak už jste mohli pochopit, tak v AMD nedělají žádní blbci a když to takhle navrhli, tak to musí fungovat a musí to vydržet ať si tady místní odborníci píšou co chtějí. Uvědomte si, že vás laický názor není založen na žádných praktických zkušenostech s jejich novým HW. Oni to tam bůh ví jak dlouho testovali, tak to musí vědět lépe než vy. To že se jste měli na nějakém svém starém HW takové a makové chování a podle toho posuzujete nový produkt, který je nastaven úplně jinak je potom úplně irelevantní.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bych dodal, že u Intelu Thermal Velocity Boost funguje. Proč by neměl fungovat u AMD?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak Intel to dělá úplně stejně, prostě teplota dosáhne 95 (Já tu mám na Intelu (Coffee Lake) dokonce 97, jak hlásí ThrottleStop), to trvá asi tak půl vteřiny při zatížení všech jader
A omezí se takt aby to zůstalo, PKG power do toho nijak nezakazuje, protože teplota proste přijde dřív
Hlavně aktuální teplota jader se mění klidně o 30 i víc stupňů každou vteřinu
Prostě si sedí někde kolem 45 v iddle a při zátěži okamžitě vyletí na, podle typu zátěže na 80-97, prostě hned v další vteřině
Teplota chladiče je celou dobu úplně stejná

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto přesně.

Výrobci už 50 let zmenšují tranzistory.
Protože menší tranzistor může pracovat rychleji. A hlavně při práci spotřebuje méně energie, tedy vyrobí méně tepla.

Autor tvrdí:
"významně vzrostla denzita tranzistorů"
A vyvozuje z toho že roste teplota.
Ale že se tranzistory zmenšili a tedy produkují méně tepla, na to se zapomnělo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se vším souhlasím, až na jednu věc: poslední věta. Tranzistory se zmenšují, ale protože se jedná o plošnou míru, tak se jich na čvereční centimetr vleze více, ergo vyprodukované teplo, ač je ho kvantitativně na jeden tranzistor méně, v přepočtu na plošnou míru ROSTE - A TO KVADRATICKY (viz plocha). Abys tyto poměry vyrovnal, musela by spotřeba se zmenšováním node (a zvyšováním frekvence) klesat také s druhou mocninou, a to rozhodně neklesá. S ohledem na již diskutované "hotspoty" a tepelnou vodivost křemíku tak vzniká problém, který se musí řešit. A protože přestup tepla je funkcí nejen teploty, ale i plochy, je to problém netriviální, který vede právě k řešením, které použilo AMD (už u předchozích generací).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ale že se tranzistory zmenšili a tedy produkují méně tepla, na to se zapomnělo?“

Nezapomnělo. Ony se zmenšily, ale neprodukují méně tepla. Méně tepla by produkovaly, pokud by jich bylo stejně jako na 7nm Zenu (ve skutečnosti jich je o mnoho víc) a pokud by běžely na stejné frekvenci jako na 7nm Zenu (ve skutečnosti běží o 15-20% výš).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si doplnit dva body:

1. Není to na základě jedné kusé informace, ale ± totéž už přinesly dva zdroje (proto jsem na to upozornil).
2. Křemík je asi finální, ale chování a konkrétní teplotní limit může být ještě ovlivněn firmwarem / BIOSem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zase četl že tyhle teploty 95°C pro 7950x a 90°C 7600x byly dosaženy při použití 360mm vodníka, což je lehce alarmující protože by to znamenalo že s levnějším vzduchovým chladičem (např. Fera 5) bude výkon nižší i pro 6jadrovy CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není překvapivé. U všech současných procesorů (Zen 3 / Alder Lake) je výkon s použitím vodníka vyšší než výkon s použitím levnějšího vzduchového chladiče.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale ten rozdíl je minimální, tady když to už na vodníkovi strefuje vrchní limit tak může klidně jít i o 10% rozdíl mezi vodou a klasickou Fera 5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už 5800X dává o něco málo vyšší čísla při použití vodníka.
U ST je to na hranici chyby měření ... tam více záleží, jestli se OS chová jak "skákající kráva" a přehazuje to mezi 2-3 jádry, než na chlazení nebo power limitu, ty to neomezují.
U MT jde ten rozdíl už poznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co přinesli ty dva zdroje za tak převratnou informaci?
Koukám například na Ryzen 5 3600 65W a má:
CPU Max. Teplota spoje (Tj,max):95 °C
Limit tepelného vypnutí CPU: 115.0 °C
Teplotní limit CPU HTC:115.5 °C

Tedy Tjmax má stejné hodnoty jako 7950X 170W
A taky stejné jak pro Ryzen 5 7600X
https://www.amd.com/en/product/12166
I když nadpis tvrdí něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že to sice vydrží, ale ne tak dlouho jako staré CPU. Teoreticky stačí aby to vydrželo záruku a pak děj se vůle boží. Prakticky to asi 5 let vydrží ale co pak? Jinak ta snížená spolehlivost na CPU je poznat, kdysi byl vadný procesor naprostá rarita, dneska se reklamace CPU stávají relativně běžnou věcí (jasně, není to pořád tak časté jako u ostatních komponent, ale sem tam se vadný procesor vyskytne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle spíš vypadá na nevyladěný BIOS (příliš velké napětí) než obecná vlastnost Zen4.

Vyčkejme reálných testů po vydání...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co tím chtěl básník říct? Zen 3 má zabugovaný a nevyladěný BIOS i takřka po dvou letech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zda sa, ze v AMD konecne prisli na to, co je hlavny problem hardware a co im ruinuje predaje a sposobuje pretlak v odbytovych kanaloch - nizka kazivost. Teraz bude podstatne, aby to tak o rok vydrzalo 2 roky zaruky a o zvysok sa postaraju huste nanometre a vysoke teploty.
NVidia uz problemy s odbytom uz pocituje na vlastnej kozi a Intel sa urcite prida. :-)
A nekazivy hardware (servre) sa bude predavat s "durability" prirazkou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono těch 95°C asi bude pro ten HW v pohodě, když to AMD tak nadesignovalo takže všechny materiály blízko CPU jsou na to stavěné.

Čip samotný je bez problémů, křemík se taví až při 1400°C takže necelých 100°C pro něj nic není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to mozne. Ale ... uvidime po nejakej dobe. Cim jemnejsie struktury, tym su haklivejsie. Pri vyssej teplote staci aby par atomov skocilo kde nema a vznikaju chyby a bod tavenia pritom moze byt este velmi daleko.
Mozno sa viac bude prejavovat aj kozmicke ziarenie a v elektronickych volbach budu kandidatom pribudat hlasy o mocninu dvoch. https://www.youtube.com/watch?v=AaZ_RSt0KP8&ab_channel=Veritasium

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele sa to sype jak domek z karet.

Ze 95° procesor a KOPIUM ze to je tak v poriadku.

Ale te KECY kolo toho jak intel zere vela W.

intel bad amd gut

a nezabudnite sa nacyhstat na rok rozbitych biosov na am5

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se sype? Neco v tvym mozku? AMD ty procesory bezproblemu vyda, protoze 90 a 95 stupnu je kazdymu burt a to vecny lazeni biosu jeste rok po vydani a chrleni novych a novych agesa je proste jen featura, diky ktere se da rikat, ze to zraje jak vino.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. nekupim procesor, ktory bude dizajnovany na 95 stupnov.
2. v biose bude urcite moznost nastavit max spotrebu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1)
A co máš nyní za CPU? Jakou má hodnotu Tjmax?
Já mám Ryzen 3600 a ten má Tjmax 95°C
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-3600
A to bere max 88W při plné zátěži (HWinfo hlásí max 75W při 80% odchylce. Teploty pod 82°C, 4GHz všech 6 jader)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r3600 uchladi na 82° snad aj box. Ked chces nieco slusnejsie, ninja5. Teraz (uz 7 rokov) mam i7_4790. Kazdy, kto tvrdi, ze je OK ist na maximalnej moznej teplote daneho procesora je pako.
edit: dal som ti kym sa stabilizovala teplota prime95.. asus ai suite ukazuje 60°C, hwinfo pre cpu package 71°C - tak TO su teploty vhodne pre CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tj Max for the i7 4790 is 100C
XD

Můj kousek je z druhé ruky. Původní majitel věděl proč se ho zbavuje. Teplotně to je dost hrozný bin.
Jaké takty drží i7 při těch 71°C?
Tcase je 72°C XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3800. Viac nevie.
a ak si myslis, ze 72 je jeho maximum, tak nieje. Uplne prvy chladic som mal freezer7 pro, a s tym skakal za par sekund na 80-90 v ai suite, ktory mi teraz ukazuje 60. Takze skutocna teplota musela byt inde. Potom som kupil coolermaster TPC600 (ma HP aj wapor chamber), ktory vo vsetkych recenziach odpisali. a skoky prestali. Jedina zmena je noctua NH-P12.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska to už testovat nebudu.
Ale věřím že při 3,8GHz by se můj CPU taky udržel kolem 70°C.
Ale jsem rád že dá 4GHz a teplota mi vyhovuje.
S boxem ty teploty šli přes 90°C a takty 3,9Ghz.
Tak jsem vyměnil chladič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ryzen3600 mam v databaze s 4100 singlecore, 3950 allcore. Ostatne som si nezapisal, tak neviem.. ale CB20 mal "moj kus" 3505b, na internete maju 3570, takze isiel ako ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní. 4100 singlcore s box chladičem jsem měl taky.
S HeatPipe dává 4200 v ST zátěži.
Přitom teploty byli a jsou kolem 70C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z jakeho duvodu bys to nekoupil? Me dava smysl akorat to, ze to neni kulaty cislo, jinak je vse ostatni bullshit. Pascaly se treba zacly podtaktovavat pred dosazenim 85°C. Zen 3 ma take 95°C max teplotu a defacto zalezi jen na chlazeni kazdeho soudruha.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ma howno. Piatok som robil 5900x, noctua U12S a bol to najhorsi kus co som zatial skladal. 76 stupnov a nizke takty. Bud procesor, alebo ta x570-p asus doska boli divne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

inak cele to je kravina... vysvetlim. 5950x na default ma 125W spotrebu a 10105 bodov v CB20. Teplota s noctua NH-D15 vystupila pocas CB20 testu na 65°C. On presiel tak rychlo, ze sa to asi nestihlo viac zahriat, ale to je jedno, lebo vsetky CPU tak testujem. Po zapnuti PBO mal nieco nad 11000, nezapisal som si kolko, avsak spotreba 215W. Teraz je na kazdom sudruhovi, ci chve +70% spotreby za +10% vykonu. Ja nechcem. Rovnake to bude pri 7***. Ak sa AMD rozhodne, ze to musim chciet, tak ja sa rozhodnem nechciet AMD ;) a to je to, co pisem vyssie. Kazdopadne, znovu zopakujem, ze default nastavenia sa urcite budu dat v biose prestavit, takze zamna tam dam natvrdo xyW a ich boost o 100MHz s +50W spotrebou ma N E Z A U J I M A. Druha vec je, ze sa o tomto bavime predcasne na zaklade 1 spravy z agentury JPP (jedna pani povedala).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžeš porovnávat teploty z nepřesného intelu s přesnými teplotami z AMD.

Chápu že chceš provozovat CPU při optimálním napětí a spotřebě. To schvaluji. Je to rozumné.

Ale proč ti vadí provozní teploty?
Dělám v IT už čtvrt století a spálený procák jsem viděl jen jeden.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejde len o teploty, ved to pisem. Ide o optimalnu hodnotu vykonu a spotreby. A ano, aj teplotu, cim vyssia teplota, tym nizsia zivotnost. Cim vyssia teplota, tym vyssie otacky vrtul. Cim vyssia teplota, tym potreba drahsieho chladica => vsetko zle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak. Levný chladič = vysoké teploty a hlučný ventilátor.
Ano, chladič jsem měnil kvůli teplotám.
Ale abych zvedl takty. Což se povedlo.
Takže informace že Ryzen 7000 bude boostovat podle teplot není žádná novinka.
Dělali to už Ryzeny 3000.

No a s tou životností to napíšu ještě jednou.
Spálený CPU jsem viděl jen jednou. Provozovat CPU bez chladiče je špatný nápad.
Ale aby CPU skončilo na životnost, to jsem nezažil.
Teoreticky to možné je. Při provozu 10 let trvalého OC 24/7 věřím že se to stane. Kdyby se to stalo mně, tak mám velkou radost. Starý CPU vyhodím a z bazaru si za pár korun koupím upgrade na lepší. A nebo rovnou celý nový PC.
Protože 10 let je taková maximální doba morální životnosti. A vůbec životnosti okolních komponent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce i v době kdy AMD CPU neměly tepelnou pojistku, šly spálit jen bez chladiče. A ani já jako servisní technik ani neslyšel, že by se v provozu i se zadřeným ventilátorem a absolutně neřešeným větráním skříně, podařilo někomu procesor spálit. A že jsem v uvnitř PC věděl hodně různého bordelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti teplota sama o sobě křemíku tolik nevadí, některým součástkám ano, ale ty nejsou tak blízko, aby jim to vadilo. To co daleko víc vadí by bylo hodně rychlé ohřátí a zchládnutí, kdyby se často opakovalo a to neděje, vysoká teplota má dokonce jednu výhodu, zvětšuje totiž rozdíl teploty chladiče a chladícího média - tepelný spád, což pomáhá účinnosti. Při špatně větrané skříni není rozhodující teplota chladiče (procesoru) ale vyzářená tepelná energie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info.
Konečně mi dává smysl proč okolní teplota má tak velký vliv na výkon CPU.
Je to tepelným spádem.

Ale nejvíc mě pobavil ten borec co tu vykřikuje:
"nekupim procesor, ktory bude dizajnovany na 95 stupnov."
A doma má CPU co je dizajnovane na 100°C

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to dává perfektní smysl, pokud si na tom chce něco ohřívat, 100°C je prostě víc než jen 95, Ryzen narazí na 95 limit a podtaktuje se mu, zmetek jeden.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten limit se projeví jen při boostu. Protože při takovém taktu je procesor nejvíc mimo frekvenční optimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nieje dizajnovane na 100, ty si bud nepochopil, co som napisal, alebo sa to snazis prekrutit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud pouzivas jen pbo, tak to delas blbe. PBO ti do procesoru nahuli zbytecne moc napeti, tim se zvedne teplota a snizi takty. Spravne bys mel pouzit curve optimizer, omezit maximalni napeti, zvednout takty, najit stabilitu. Teploty jsou pak nizke a spotreba neni o tolik zvednuta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.