Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prodeje pamětí stoupají i přes zdražení, někteří výrobci však zlevní

Kingston HyperX DDR3
Během druhého kvartálu stouply obraty v DRAM byznysu o 24 %. Výrobci tento trend vítají, hojí si díky němu rány utržené v předchozích letech, kdy výrobu dotovali. Přesto jde kdosi proti proudu…

Před Vánoci se smluvní ceny 4GB modulů pohybovaly mezi $16 a 16,5, v lednu vyšplhaly na $18, v březnu na $23, až se koncem dubna dostaly na $25,5 až $26. Dál už se cena měnila jen minimálně, za poslední měsíce vylezla na aktuálních $27,25. Přesto, že za druhý kvartál došlo k průměrně 15% zdražení, obraty výrobců vzrostly o více než 24 %, což znamená i vyšší prodeje co do počtu kusů.

V tomto ohledu je možné pozorovat jeden zajímavý psychologický efekt a to, že při dlouhodobém snižování cen paradoxně prodeje klesají. Přesto, že je cena výhodná, čekají zřejmě zákazníci na ještě lákavější nabídku. Naopak v době, kdy ceny stoupají, nemají důvod čekat a raději nakupují ihned.

Výrobci si samozřejmě tyto výsledky chválí - pomohou vykrýt ztráty z minulých let. Otázkou je, jak dlouho bude trvat, než průměrná smluvní cena klesne pod $27. „Obavy“ vzešly ze zprávy Kingstonu, který na srpen ohlásil snížení cen. Podle zpráv z východu to souvisí se strategií nejmenované korejské společnosti, která začala nabízet vlastní čipy za $25, tedy za ceny, které trh viděl naposledy letos na jaře.

Ostatní značky jistě nadšené nejsou, vývoj na trhu je nutí reagovat způsobem, který se jim nebude líbit. Nelze sice s jistotou říct, zda strategie korejské společnosti přinese globálnější pokles cen, ale dost dobře by mohla zastavit dosavadní zdražování.

Tagy: 
Zdroje: 

DigiTimes (1, 2)

Diskuse ke článku Prodeje pamětí stoupají i přes zdražení, někteří výrobci však zlevní

Středa, 14 Srpen 2013 - 19:48 | Shal | Teď bych uvítal vyjádření pana Ježka o tom, že...
Středa, 14 Srpen 2013 - 10:12 | zoki | Už by bolo na čase. Pamätám sa ako minulý rok...

Zobrazit diskusi