Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rekapitulace: Co v roce 2019 vyšlo a co ne #1

Jak asi již nějaký ten den tušíte, budeme se dnes zaobírat tím, co výrobci přislíbili, načrtli nebo nastínili na rok 2019, ale tak nějak to nevyšlo. Nebo vyšlo, ale jenom „tak nějak“…

Pokud Vás toto téma nezajímá, mohu reagovat pouze slovy klasika: „Neplačte, mizerové, sami jste si to zavinili!“ Výběr tématu totiž reflektuje výsledek časově omezené ankety z minulého pátku.

Přestože takto koncipované téma v anketě zvítězilo, není konkrétně ve vztahu k roku 2019 zrovna dvakrát vděčné. Důvod je prostý. Pokud jde o slavná a profláklá velkoústá prohlášení výrobců, jejichž nedodržení lze těmto firmám ve velkém stylu omlátit o ústa, jsou obvykle spojena s nějakým kulatým datem. To by bylo 2020. Málokdo něco ve velkém stylu a dekádu předem ohlásí zrovna na rok 2019. I kdyby to tak plánoval, zaokrouhlení dává větší smysl, protože to prostě v marketingové prezentaci vypadá lépe (a navíc to dá rok rezervu).

Abychom nemluvili zcela abstraktně, můžeme připomenout slavných 10 GHz od Intelu. To je sice často spojováno s nepříliš kulatým rokem 2011, ale úplně původně nastřelil Intel 10GHz procesory na rok 2005, kdy měly být vyráběné 7nm procesem. Nakonec, ač jde o historický příklad, není ani ve vztahu k roku 2019 zcela neaktuální, protože právě v roce 2019, po 19 letech od oné prognózy, začínáme častěji slýchat o tehdy zmíněném 7nm procesu. Nikoli však o 10GHz procesorech.

Není proto divu, že nejstarší zmínka v souvislosti s rokem 2019 není nijak historická a pochází z roku 2016:

V první řadě se dozvídáme, že přijde v reálné podobě v roce 2019-2020 […] HBM3 zvýší kapacitu vrstvy na více než dvojnásobek […] Při osmi vrstvách se 2 GB na vrstvu tedy mluvíme o 16GB čipech, díky nimž by mohly vzniknout 64GB grafické karty. Při šestnácti vrstvách by šlo o 32GB čipy a až 128GB grafické karty. [… ] Datová propustnost čipu stoupne ze stávajících 256 GB/s opět na „více než dvojnásobek“, tj. na více než 512 GB/s pro čip, tedy na více než 2 TB/s pro grafickou kartu se čtyřmi čipy.

Samsung, který tehdy prezentaci HBM3 připravil, má sice ještě rok času (hovořil o letech 2019-2020), ale šance, že bychom se dočkali reálného produktu v roce 2020, není velká. Nedošlo ani na dříve avizované tzv. low-cost HBM řešení, které mělo v rámci určitého snížení datové propustnosti nabídnout výrazně levnější řešení na bázi HBM určené pro mainstream a low-end.

Začalo se totiž proslýchat, že se začátkem poklesu cen pamětí, který nastal zhruba před dvěma lety, dělají výrobci vše proto, aby alespoň některým typům pamětí zachovali určitý high-endový status a udrželi si na nich vyšší marže. Nižší ceny HBM (a tudíž ani tzv. low-cost HBM) tedy nejsou na pořadu dne.

Poté, co GlobalFoundries potvrdila urychlené přípravy 7nm procesu, začaly urychleně prosakovat informace o tom, jak AMD první „pod-10nm“ proces využije. […] Víme, že v příštím roce přijde pro socket AM4 nové APU Raven Ridge, které přinese tři zásadní změny: procesorovou architekturu Zen, grafickou architekturu Vega a poprvé v segmentu APU 14nm proces. V roce 2019 by měl následovat Gray Hawk. Ten zachová koncept čtyřjádrové / osmivláknové procesorové části, ale posune ji na další architekturu […] 

GlobalFoundries svůj 7nm proces zrušila (respektive „odložila na neurčito“) a s tím šly do kopru i plány AMD, které musely být změněny a přizpůsobeny možnostem a cenám 7nm procesu TSMC.

Namísto původně plánovaného 7nm čtyřjádra došlo v roce 2019 na vydání 12nm čtyřjádra - APU Picasso. 7nm generace se sice přehoupla na začátek roku 2020 (7nm Renoir), na druhou stranu je tento skluz kompenzován až dvojnásobným počtem procesorových jader (4->8), což notně rozšíří spektrum cenových segmentů, které bude koncept APU pokrývat.

První konkrétní datum, kdy měly být skládací telefony komerčně dostupné, padlo již v roce 2013. Šlo o rok 2016, který ještě na podzim 2015 potvrdila ET News. Telefony se měly chystat na leden 2016, ale sešlo z toho. Jako ještě několikrát. […] Následně se uvedení skládacího telefonu očekávalo v roce 2017, ale ani k tomu nedošlo (a nedojde). Samsung koncem roku 2016 (opět) zařadil zpátečku a vrátil se ke konzervativním postupům. […] Nyní se dozvídáme, že se skládacího zařízení nedočkáme ani v roce 2018. Šéfinženýr divize Samsung Display, Kim Tae-woong, to vysvětlil velkým úspěchem bezokrajových displejů, které již tvoří 20 % zisků divize a zájem o ně stoupá. […] Tae-woong očekává, že společnost pustí tuto technologii na trh v roce 2019.

Tak to nakonec i dopadlo. Samsung tzv. Galaxy Fold ohlásil, vydal a reálně dostal na trh.

Nebylo to sice tak jednoduché a bez ztráty kytičky, jak by se z jedné prosté věty mohlo jevit, ale přes určité porodní bolesti je telefon se skládacím displejem dostupný a prodává se. Byť (asi právě kvůli těm porodním bolestem) v takových objemech, jak původně Samsung očekával.

Intelu se podařilo urychlit vydání 14nm šestijádra Coffee Lake, ale nástup 10nm generací podle aktuálních novinek nebude tuto změnu kopírovat. Čeká nás Coffee Lake-refresh? […] Původně Intel 10nm generaci Cannon Lake avizoval na rok 2015. Nyní je již jasné, že se v roce 2017 zařízení s 10nm x86 procesory nedočkáme, místo původně avizované dostupnosti hotových tabletů před Vánoci nyní Intel potvrdil, že koncem roku nebo začátkem příštího budou partnerům předány první 10nm nízkoobjemové výrobky, přičemž ve vyšších objemech bude Cannon Lake expedovaný až během prvního pololetí 2018. […] Druhá 10nm generace a zároveň první desktopová 10nm generace Intelu, Ice Lake, se podle DigiTimes na trhu v roce 2018 neobjeví, dočkáme se jí až roku 2019.

Shrnutí dobové novinky v podstatě předkládá tři informace. Naši domněnku o vložení generace Coffee Lake-refresh, která se potvrdila (jde o architekturu, na které dosud stojí celý desktop Intelu). Dále, že Cannon Lake, první generace 10nm výroby, odkládaná již od roku 2015, se v roce 2017 objevil jen v podobě vzorků a ve větších objemech bude expedovaný až v roce 2018. K tomu však nedošlo, zůstalo o vzorků (byť komerčně distribuovaných), Intel později přiznal, že sériovou výrobu původní 10nm generace nespustil.

Druhá 10nm, Ice Lake, se po všech odkladech (včetně zmíněného posunu z roku 2018 na 2019) na svět skutečně dostala. Pokud však AMD zdržení 7nm APU z roku 2019 na 2020 kompenzovala zdvojnásobením počtu jader, je potřeba říct, že odklad 10nm Ice Lake na rok 2019 Intel kompenzoval snížením počtu jader na polovinu. Původně se o Ice Lake hovořilo jakožto o osmijádrovém řešení, ale nakonec Intel nevydal více než čtyřjádrovou 15W řadu pro úsporné notebooky.

Tento týden společnost zahájí výstavbu nové továrny, která bude později vybavena nástroji pro 5nm proces. Do roka by měla být nejen postavená, ale také vybavená, protože se vznikem prvních vzorků (trial production) počítá TSMC již na první kvartál 2019, což je za rok. V roce 2020 zahájí sériovou výrobu. Mimochodem, výstavbu nové továrny si slavnostně zahájí ještě Morris Chang (úvodní snímek), zakladatel a stávající CEO společnosti, který plánuje v červnu (tedy před svými 87 narozeninami) odejít do důchodu.

Výroba prvních 5nm vzorků (trial production) se sice svezla z počátku roku na podzim, ale nahlížíme-li na situaci perspektivou událostí přislíbených na rok 2019, je vše v pořádku, protože rok 2019 byl dodržen.

K citaci lze dále říct, že Morris Chang skutečně opustil post CEO společnosti TSMC, ale důchodu si i v téměř v 89 letech užívá spíše pracovně, neboť je stále aktivní, pořádá různé přednášky a navštěvuje akce související s polovodičovou výrobou.

Přestože architektura Ampere nebude vydaná v příliš velkém časovém závěsu za Turingem - očekává se první polovina příštího roku, tj. půl a tři čtvrtě roku po Turingu - pro hráče to příliš neznamená. Ampere je chystaný pro 7nm výrobní proces, jehož počáteční ceny a dostupnost nebudou právě příznivé. Nvidia to plánuje vyřešit vydáním pouze profesionálních karet, které jí vyšší náklady spojené s dražší výrobou zaplatí. Herní produkty na architektuře Ampere jsou chystané taky, ale k jejich vydání dojde později.

Sled událostí sice dopadl (nebo spíše dopadne), jak bylo popsáno, ale časové události mezi nimi jsou nakonec delší, takže zatím nebyly vydané ani modely pro profesionální segment.

Očekává se, že na první produkty generace Ampere dojde nejdříve na jaře 2020.

Redakce webu Fudzilla přišla se „šokézní“ zprávou, že jedno GPU Navi (patrně míněno Navi 10) bude určené pro mainstream, nikoli high-end. To však koresponduje s informacemi, které jsou veřejně známé již přes dva roky. […] To vše naznačuje, že Navi z původně zamýšleného vydání v roce 2018 sklouzla do roku 2019. Patrně však ne na jeho samý začátek ale přinejmenším na jaro, protože 7nm Vega je malována na časovou osu před 7nm Navi. Na rok 2020 však AMD jako druhou 7nm generaci chystá nějakou novou architekturu. Pokud je AMD jasné, že Navi nebude na trhu o moc déle než rok, není až tak překvapivé, že se rozhodla omezit financování tohoto projektu a dát přednost novější architektuře, jejíž dopad bude dlouhodobější.

Jak již bylo řečeno výše, zpoždění a následné zrušení 7nm procesu GlobalFoundries vedlo k řadě změn, mimo jiné k ročnímu odkladu Navi. Ten však nakonec vyšel a nedá se říct, že by přes určitý skluz nebyl povedený. Navi nakonec dopadla asi trochu jinak, než se úplně původně očekávalo.

Velké plány má AMD až s další generací, Navi 2x s novější architekturou RDNA2, která by se měla objevit v desktopu (tentokrát i v high-endu), konzolích a v nějaké semi-custom variantě nejspíš i v produktech Samsungu.

V roce 2017 přišel analytik Damian Thong se sdělením, že pátá generace Playstation bude vydána ve druhé polovině roku 2018, tedy dva roky po Playstation 4 Pro. Zhruba o rok dříve, než se do té doby předpokládalo. Thongovu prognózu nikdo nebral na lehkou váhu, protože šlo o člověka, který s pozoruhodnou přesností předpověděl existenci, podobu i dobu vydání Playstation 4 Pro a Playstation 4 Slim. […] To však nekoresponduje s[e současnými] názory analytiků, podle nichž se jako nejpravděpodobnější jeví rok 2020. Mat Piscatella z NDP Group věří, že rok 2020 je sázka na jistotu. Michael Pachter dává 75 % roku 2020 a 25 % roku 2019. Lewis Ward z IDC je ještě „pesimističtější“ a kloní se k roku 2021.

Tak situace i dopadla. Podle pozdějších zpráv se sice zdálo, že Sony má vše nachystané, aby v případě potřeba mohla konzoli vydat i dříve než koncem roku 2020, ale nakonec se ještě v roce 2018 neprodávaly tehdejší generace tak špatně, aby k urychlení měla důvod.

Možnost vydání v letošním (2019) roce tedy definitivně padla a nová generace se bude dávat pod stromeček až roku 2020.

„Náš 10nm proces stále postupuje kupředu. Distribuujeme v malých objemech a výtěžnost se zlepšuje, ale míra zlepšení je nižší, než jsme očekávali. Důsledkem toho se sériová výroby posouvá z druhé poloviny roku 2018 na rok 2019. Rozumíme potížím s výtěžností a definovali jsme postupy pro jejich zlepšení, ale jejich implementace a kvalifikace si vyžádá čas. V roadmapě máme vůdčí produkty, které nadále využívají výhody 14nm výroby, včetně Whiskey Lake pro klienty a Cascade Lake pro datacentra, které přijdou později v tomto roce. Plánujeme zahájit [10nm sériovou výrobu], jakmile usoudíme, že výtěžnost je v pořádku, takže je řeč o roce 2019. Neřekli jsme, zda první nebo druhá polovina, ale budeme pracovat tak rychle, jak umíme, v závislosti na výtěžnosti.“

--- Brian Krzanich, Intel CEO

Nakonec to byla druhá polovina roku. Zmínit v této souvislosti lze i 14nm serverový Cascade Lake, který nevyšel, jak Krzanich avizoval, koncem roku 2018, ale teprve letos (2019).

Pokud jde čistě o procesory, plánuje v letošním roce zahájit dodávky vzorků 7nm Zenu 2 partnerským firmám a k neupřesněnému datu v roce 2019 procesory s architekturou Zen 2 vydat. To znamená, že se napřesrok překryje působnost prvních 7nm procesorů AMD a prvních 10nm procesorů Intelu.

Opomeneme-li naši poznámku o produktech Intelu, vyšlo to se Zen 2, jak CEO společnosti prohlásila. Poté, co AMD upravila plány plně na 7nm výrobu TSMC, již nedocházelo k žádným odkladům produktů této generace. Zen 2 / Ryzen 3000 byl vydán v polovině roku 2019 a dosud stojí proti 14nm generaci Intelu.


Druhou polovinu rekapitulace najdete od 8:00 na:

  • Rekapitulace: Co v roce 2019 vyšlo a co ne #2
Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rekapitulace: Co v roce 2019 vyšlo a co ne #1

Pátek, 27 Prosinec 2019 - 12:52 | tombomino | Pekne shrnute :) Evidentne selhani GF a jeho 7nm...

Zobrazit diskusi