Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fujifilm má patent na unikátní RGBW fotografický snímač

Fujifilm, patent na snímač
V červnu 2012 zažádal Fujifilm o patent na nový typ snímače. Koncem minulého roku mu byl přiklepnut. Výrobce pojal RGBW masku velmi neobvykle…

Japonský Fujifilm si s neobvyklými bayerovými maskami snímačů hraje prakticky „od počátku věků“. Pro běžné spotřebitele to začalo s generací SuperCCD snímačů ještě koncem devadesátých let a pokračovalo to až k současné CMOS generaci. Aktuálně využívá Fujifilm na snímačích X-Trans jiné uspořádání masky pixelů, díky čemuž dosahuje lepších šumových charakteristik, ale vývoj jde dál.

fujifilm-x-pro1 front back
Stávající kompakt s výměnnými objektivy FujifilmX-Pro1 s X-trans CMOS snímačem.

Patent 2013-258168 přiklepnutý v Japonsku se týká snímače s RGBW maskou (červená - zelená - modrá- bílá), který má nezvyklé proporce zejména co se týká pixelů určených pro bílou a zelenou složku. Zatímco obvyklý poměr RGB složek ve snímačích s bayerovou maskou je 1:2:1, současný X-Trans od Fujifilmu používá 2:5:2. I v novém snímači je zelená složka posílená. Díky tomu bude mít nový snímač ještě lepší citlivost.

Patent ale pochopitelně neznamená hotový výrobek. Uvidíme, jestli a kdy se takovýto snímač dostane do reálného produktu. V tomto kontextu se sluší kupříkladu připomenout patent Fujifilmu na organické pixely.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fujifilm má patent na unikátní RGBW fotografický snímač

Čtvrtek, 23 Leden 2014 - 23:26 | danieel | Evidentne staci mala asymetrie a pak to rozlozeni...
Čtvrtek, 23 Leden 2014 - 16:11 | HKMaly | Jak moc odlisne musi byt ty pomery velikosti, aby...

Zobrazit diskusi