Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Godavari v květnu, USB 3.1 na podzim a Raven Ridge v roce 2017

Tchajwanští výrobci předkládají výhled procesorových novinek od AMD. Krom přesnějšího rozvrhu vydání již známých APU se poprvé dozvídáme o existenci procesoru Raven Ridge.

O Godavari (Kaveri-Refresh) jsme tento týden již hovořili. Podle CPU-World má být vybavený novější revizí jádra; pravděpodobně pro lepší výtěžnost výše taktovaných modelů. Poté, co se objevily novinky jako A10-7870K a A8-7670K v cenících, následovaly určité pochybnosti ve vztahu k názvům jednotlivých modelů řady Godavari - v úvahu totiž připadá řada A-7000, jako je tomu u zmíněných modelů, tak A-8000, jak napovídaly starší zprávy. Na vyjasnění nebudeme dlouho čekat, k vydání podle zdrojů z Tchajwanu dojde již v květnu.

Ty potvrzují i přípravu Summit Ridge (Zen) a Bristol Ridge (Excavator APU) na příští rok. V souvislosti se Summit Ridge hovoří o výrobě u Samsungu a GlobalFoundries (zatím není jasné, jaký ze 14nm procesů by byl vhodný pro výkonný desktopový procesor). Bristol Ridge je zmíněn toliko jako mainstreamový produkt - očekáváme, že půjde o variantu APU Carrizo uzpůsobenou pro desktop.

Poprvé se dozvídáme o existenci Raven Ridge, který AMD připravuje na rok 2017. Není ale upřesněno, zda jde o procesor nebo APU. Nezdá se pravděpodobné, že by AMD plánovala modely Zen vydané v roce 2016 obratem nahradit v dalším roce, takže se zdá být pravděpodobnější, že půjde o nástupce 28nm Bristol Ridge. Dalo by se spekulovat o 4 x86 jádrech Zen doplněných novou generací 640+ stream-procesorů nové verze GCN; to vše na 14nm procesu.

AMD dále u ASMedia Technology objednává řadiče USB 3.1, které by měly doplnit nové čipsety vydané letos na podzim. Tato informace je velmi nejasná; není známo, že by AMD pro letošní podzim chystala nové čipsety. Desktopová Godavari půjde na trh na jaře, mobilní Carrizo asi v létě a vše další by již měla být záležitost příštího roku. Snad jedině, pokud by Carrizo mělo být doplněno USB 3.1, nebo pokud je 28nm desktopový Bristol Ridge chystaný již na začátek příštího roku, by podzimní dodávky řadičů mohly dávat smysl.

Diskuse ke článku Godavari v květnu, USB 3.1 na podzim a Raven Ridge v roce 2017

Středa, 29 Duben 2015 - 20:34 | mkaluza | A nebude to tym, ze ten "kryplik" co...
Středa, 29 Duben 2015 - 17:01 | Zenith | Hlavně proč to vůbec uvádí AMD? To neni jejich...
Středa, 29 Duben 2015 - 13:14 | no-X | Podstatná je otázka, proč by ho tam měli začít...
Středa, 29 Duben 2015 - 12:39 | Zenith | Ta Asmedia je přídavnej řadič, nemá jej tedy...
Středa, 29 Duben 2015 - 12:37 | Behemot | Raven Ridge…Ravenholm bude taky? Do Ravenholmu už...

Zobrazit diskusi