Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Velká rekapitulace: HDD, SSD, flashky i paměťové karty v roce 2012

Datová úložiště
Poslední den před Silvestrem pro vás máme další z přehledů končícího roku. Jak se za posledních 12 měsíců vyvinula úložiště, ať již superrychlá interní, nebo pomalejší externí? A co nás čeká v roce 2013?

Začneme pochopitelně magnetickým záznamem, tedy klasickými pevnými disky. Než se ale do čehokoli pustíme, opět tu pro vás máme odkaz na stejný rekapitulační článek týkající se roku 2011:

OCZ chce být nejlepší

Od chvíle, kdy OCZ upustila od výroby paměťových modulů a vrhla své největší síly na SSD, je o ní v této oblasti stále silně slyšet. V lednu představila dva zajímavé produkty, spíše bychom řekl ale koncepty.

Externí SSD OCZ s Thunderboltem

Prvním bylo externí SSD s Thunderbolt rozhraním. Pro Macintoshe vynikající záležitost, pro IBM PC, jak již víme, víceméně bezvýznamný produkt. Rok 2012 rozhodně nebyl rokem Thunderboltu a spíše to vypadá na smutné vystřízlivění, kdy ani rok 2013 nic nezmění a trh bude patřit stále rostoucímu množství externích úložišť s rozhraním USB 3.0.

OCZ Kilimanjaro

Druhá zajímavost nese označení Kilimanjaro a jde o modulární platformu pro supervýkonná SSD. Logická část této platformy byla nad síly samotné OCZ, která v té době zkušenosti s SSD ještě spíše sbírala, než aby sama udávala krok, takže pro vývoj se spojila s Marvellem. Papírově to celé vypadá poměrně slibně, byť samozřejmě nejde o nic pro běžné smrtelníky, vždyť i ta nejlevnější PCI Express SSD od OCZ - bez Kilimanjaro - stojí kolem 6 500 Kč (to se bavíme o 120GB RevoDrive 3 se čtením/zápisem až 975/875 MB/s a 120k IOPS), zatímco 120/128GB SATA SSD 3. generace se vejde i pod 2 000 Kč.

BDXL se rozbíhá, ale ne v Česku

Panasonic BDXL 100 GB vrstvy v řezu

Již v polovině ledna jsme si mohli popovídat o Blu-ray vypalovačce Asus, která nás celkem zaujala - s ohledem na podporu BDXL - svojí přijatelnou cenou. O zhruba dva týdny později přišla na řadu dokonce 6× BDXL vypalovačka od Pioneeru a když poskočíme až na závěr tohoto roku, připomeneme ještě 16× Blu-ray vypalovačku Buffalo, která si též s BDXL poradí.

DVD-RAM Maxell 12×

BDXL se nám v redakci poměrně líbí. Jako záložní úložiště pro větší objemy dat je to sympatická záležitost, mající ale dva neduhy: BDXL média samotná jsou poměrně drahá a hůře dostupná, ale hlavně: jsou prakticky nedostupná v Česku. Schválně jsme dnes napsali „BDXL“ a vyběhla na nás pouze jedna divně znějící položka „PIONEER BLU-RAY-BDXL 100GB 4X 1ER“ v jednom ne-IT e-shopu. Všechno ostatní jsou více či méně dostupné mechaniky. Bohužel se to tedy s BDXL v Česku má zhruba stejně jako s 12× DVD-RAM - můžeme lidem ze zahraničí jen tiše závidět, pokud tedy je vůbec co, neboť optická média se dnes již velké popularitě netěší.

Poslední záchvěvy harddiskové divize Hitachi

Hitachi Ultrastar SSD400S.B

Dnes je již HDD divize Hitachi, tedy původní HDD divize IBM, která tuto technologii dala světu, již součástí Western Digital, resp. částečně možná Toshiba (což si vymínila (nejen) regulační mašinérie EU), ale letos ještě pár zajímavostí stihla. Tou první byly externí pevné disky s kapacitou 4 TB a 7 200 otáčkami ploten za minutu a tou druhou 3. generace enterprisových SSD se SLC čipy.

Hitachi HDS721010DLE630 Toshiba DT01ACA100

dnes už je to v podstatě jedno, na trhu jsou jakési pevné disky evidentně pocházející původem od Hitachi, jen tu nesou nálepku Toshiba, tu zase možná WD, tu je zachována značka Hitachi. Situace se ještě úplně nestabilizovala, ale při pohledu na „vývoj“ cen pevných disků v letošním roce a vzpomínce na to, jaké byly ceny před záplavami v Thajsku, nelze než konstatovat, že duopol WD×Seagate - i přes umělé zapojení Toshiby na trh 3.5palcových HDD - úspěšně žije.

VIA se pouští do SSD řadičů

Nadpis hovoří sám na sebe. VIA cítí příležitost na trhu, kde se technologie teprve vyvíjejí, vše je překotné, často plné chyb a omylů a příležitosti jsou nemalé. Tam, kde jsou mezi x86 procesory karty jasně rozdány a VIA se v žádném případě nebude pouštět do boje o výkonnostní x86 trůn - a kde i trhu GPU jasně dominují jiní hráči - nabízí SSD svět příležitost. Rezervy v optimalizacích SSD, ať již co do výkonu (hlavně reálných IOPS), tak spolehlivosti (wear-levelingu, over-provisioningu atd.), jsou stále ještě jen v hlavách matematiků vymýšlejících nové algoritmy a architektury SSD řadičů, může VIA chytit vlak. Ještě neujel, teprve se rozjíždí.

VIA již rozhodila sítě k jiným společnostem, aby nabrala potřebné know-how a zkušenosti, ale čeká jí dlouhá a náročná cesta. Uvidíme, jestli v roce příštím o jejích SSD řadičích uslyšíme něco zajímavého, nebo vše potichu usne a bude smeteno se stolu.

SandForce hackuje vlastní řadič SF-2281

ADATA SX900

Když už jsme u řadičů, vzpomeňme také příjemný počin v podání SandForce, kdy mnohé SSD stavějící na jeho řadiči SF-2281 nenesly do té doby obvyklé kapacity 60, 120, 240 a 480 GB, ale hezky kulatých 64, 128, 256 a 512 GB. Finta spočívala v „několika menších úpravách“ firmwaru řadiče. Rozhodně sympatická záležitost, protože s ohledem na spotřební povahu a tak jako tak omezenou životnost SSD nepředstavuje úprava zásadnější problém.

Když už jsme u toho, začátkem března jsme se vás u příležitosti článku očekávajícího prolomení psychologické hranice ceny SSD na hodnotě 1 USD/1 GB ptali, za jakou cenu byste si takový 256GB SSD třetí generace koupili. Moc vás sice tehdy nehlasovalo, ale i tak byly výsledky celkem zajímavé:

anketa ssd

Soudě dle výsledků dnes již téměř všichni takové SSD ve svém PC máte :-). Ceny nám klesly opravdu sympaticky, své vypovídají kupříkladu grafy u CZC.cz:

graf adata sx900 czc ssd

Bilión bitů na palci

Perpendicular vs. Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR)

Koncem března oznámil Seagate, že se mu v laboratorních podmínkách podařilo dosáhnout spolehlivě záznamu dat na plotny, kterýžto svojí hustotou prolomil hranici 1 Tbit/palec². To vše samozřejmě za použití technologie HAMR vyvíjené již řadu let všemi předními výrobci HDD i harddiskových komponent. Nic z toho samozřejmě letos nezamířilo na trh a ani v roce příštím se tak nestane, jedná se o technologii vyvíjenou pro roky vzdálenější. Oproti oznámení z roku 2006 (tedy před téměř 7 lety) jsme ale znatelně blíže sériové výrobě.

My Passport Studio

Do kapsy ale již dnes dostaneme daleko více, již v prvním čtvrtletí roku představil Western Digital 2,5palcový externí disk s kapacitou 2 TB. To šlo o model s více plotnami než obvyklými dvěma, výška těla jasně evokuje přítomnost nejméně tří, ale možná i čtyř diskových ploten. Každopádně se tento disk (WDBY8L0020xxx) uživí z USB konektoru, takže není co řešit. Jeho aktuální cenovka je pro zajímavost již těsně pod 4 000 Kč.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velká rekapitulace: HDD, SSD, flashky i paměťové karty v roce 2012

Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 23:16 | zoki | "Neočekáváme ale, že by kupříkladu UHS-I...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 20:37 | Noxik | Z vlastni zkusenosti usuzuji, ze tohle je u MS...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 17:50 | Alexandra Stanovska | No praveze nie, zatial je to len zbozne prianie...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 15:10 | danieel | Vite o takovem PCIe RAW disku? Zatim vsechna...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 15:08 | danieel | Microsoft je banda lameru. Napr. v XP existuje...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 12:44 | jan chavel | A o tomhle velice dulezitem linku: http://support...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 18:27 | Alexandra Stanovska | Na poli tych "serioznejsich" tj....
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 14:28 | Damel | IMHO: Příští rok budeme upgradovat svá úložiště...

Zobrazit diskusi