Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hynix rozjíždí výrobu pamětí na 10nm EUV procesu

Hynix, pravděpodobně jako první z výrobců pamětí, nasadil 10nm proces v kombinaci s EUV litografií na jejich výrobu. Proces zvýší výtěžnost a sníží cenu…

Hynix není první značka, která na sériovou výrobu pamětí nasadila EUV proces. Tou je Samsung, učinil tak loni. Hynix je ale první, kdo zkombinoval s EUV výrobou 10nm proces. Výrobci pamětí obecně rozlišují čtyři generace výroby spadající do tzv. 10nm-class. Jde jednak o tzv. 1x(nm) proces, což je zhruba 18-19nm výroba, pak 1y(nm) proces odpovídající asi 15-16 nanometrům, dále 1z(nm) proces zhruba na úrovni 12nm výroby a nakonec 1a(nm) proces, který odpovídá 10nm.

Samsung loni oznámil expedici první várky 1z EUV pamětí a na letošní rok ohlásil spuštění 1a EUV výroby. To však nicméně dosud nepotvrdil (přinejmenším v tiskových zprávách nic takového nevidím), takže Hynix je s 1a EUV výrobou první. Micron v současnosti pro výrobu pamětí nepoužívá pokročilejší než 14nm proces. Byť jeho proces může být co do denzity konkurenceschopný, co do odpadního tepla na úrovni Hynixu a Samsungu nebude (viz zahřívání GDDR6X). EUV plánuje podle veřejné roadmapy nasadit až v roce 2024.

Hynix se s 10nm EUV procesem zaměřil nejprve na LPDDR4. Primárním cílem jsou zatím LPDDR4-4266 pro telefony. Tento segment ocení nejen prostý fakt, že tento (10nm / 1a) proces umožňuje z waferu získat o 25 % více čipů než předchozí 1z proces (což pozitivně ovlivní dostupnost a cenu), ale také o 20 % snížené energetické nároky. Začátkem příštího roku by měl mít Hynix k dispozici dostatek 10nm EUV linek na to, aby na ně mohl převést i výrobu DDR5 pamětí (desktop, servery, notebooky).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Hynix rozjíždí výrobu pamětí na 10nm EUV procesu

Pátek, 16 Červenec 2021 - 10:35 | Peter Fodrek | Ten istý Hynix, čo dodával netestované čipy, a...

Zobrazit diskusi