Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výtěžnost 14nm výroby Intelu je stále za očekáváním

Intel Broadwell Y Core M In Hand
I když se Intel dlouho snažil o 14nm procesu a jeho stavu informovat jen v pozitivním světle, nyní oficiálně připustil, že situace opravdu pozitivní není…

14nm proces se v případě Intelu týká dvou generací procesorů - Broadwellu, který bude oficiálně dostupný koncem letošního roku - a dále Skylaku, který byl podle starších roadmap malovaný již do druhého kvartálu příštího roku, ale nakonec se minimálně o kvartál zdrží.

Právě za těmito odklady může stát stav samotné 14nm výroby, který bohužel není optimální. Přiznal to CEO Intelu v průběhu čtvrtletního konferenčního hovoru pro investory a analytiky:

„Celkově jsme za poslední kvartál řádně pokročili. Zbývá nám ale důležitý kus práce. Výtěžnost 14nm výroby se nám podařilo zlepšit, ale stále jsme pozadu za očekáváním. Ilustruje to, jak obtížné je rozběhnutí výroby na pokročilé technologii.“

Intel již v současnosti partnerským výrobcům dodává procesory generace Broadwell, konkrétně expeduje zásilky prvních modelů řady Broadwell-Y / Core M, které jsou určené vyšším řadám tabletů. Trojici prvních modelů ale od konce září již není možné objednat, z neupřesněných důvodů dojde k její náhradě jiným produktem - poslední čipy této řady by měly být expedované v listopadu.

Po Novém roce ale dojde na řadu Broadwell-U pro Ultrabooky, které jsou výrazně zajímavější - v rámci 15W TDP totiž nabízejí tzv. dual-core turbo, které umožňuje dosažení frekvencí pro obě jádra až přes 3 GHz - samozřejmě za předpokladu, že to TDP a chlazení dovolí.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Výtěžnost 14nm výroby Intelu je stále za očekáváním

Neděle, 19 Říjen 2014 - 21:12 | Jon Snih | Jsem zvědav, jak se s pokročilými procesy popere...
Čtvrtek, 16 Říjen 2014 - 22:49 | trodas | Jsem zvědav, kdy se konečně dočkáme 14nm výrobků...

Zobrazit diskusi