Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel vybavil high-endový Broadwell duálním videodekodérem

Díky Linuxovým ovladačům pro nadcházející generaci procesorů od Intelu vyšlo najevo, že 14nm Broadwell disponuje duálním procesorem pro hardwarovou dekompresi videa.

Počínaje čipsetem G45 měl Intel své grafické čipy vybaveny videodekodérem (Bit Stream Decoder Ring Buffer) podporujícím hardwarovou akceleraci formátů H.264 a VC1. Podpora se postupem času zlepšovala, ale fyzicky byl v integrované grafice přítomen stále jeden obvod pro přehrávání videa.

Phoronixu se z Linuxového ovladače pro rodinu Broadwell podařilo zjistit, že čipy této generace nesou hned dvojici těchto obvodů - týká se to však jen modelů s high-endovou grafikou GT3. To je do jisté míry zajímavé, protože až dosud byla u Intelu podpora pro přehrávání videa ve všech cenových segmentech stejná, takže ať jste měli Pentium nebo Core i7, pokud šlo o tutéž generaci (např. Haswell), zvládaly čipy totéž.

Vzhledem k tomu, že akceleraci 4k videa podporuje již Haswell (a v omezené míře Ivy Bridge: video přehraje, ale nepodporuje novější standardy výstupu dimenzované pro 4k obrazovky), pravděpodobně nebude mít použití duálního dekodéru s tímto formátem souvislost. Přesto několik hypotetických důvodů, pro které by nejlepší firemní grafika měla být vybavena výkonnějším dekodérem, existuje.

V první řadě může jít o snahu o ranou podporu 8k videa. Objevují se první 8k zařízení, specifikace rozhraní DisplayPort 1.3 s podporou 8k je hotová a Intel už mnohokrát ukázal, jak rád prezentuje možnosti svých integrovaných grafik na akceleraci videa. Mít možnost na výstavách a prezentacích předvádět zákazníkům, jak Ultrabook s 15W procesorem dokáže na dvoumetrovém LCD panelu plynule přehrávat dokonale vypadající 8k video, z marketingového hlediska vůbec není od věci.

Další možnost může souviset s technologií Quick Sync pro převod videoformátů. Na tom se podílí dva obvody: videodekodér a videoenkodér. Pokud je jejich výkon vyvážený, může při modelové situaci, která nás čeká v nejbližších letech, nastat drobný zádrhel: Uživatel si stáhne k video a aby jej mohl přehrávat v mobilu a nezabíralo mu tam příliš mnoho místa, převede si jej například do 720p. Taková situace klade několikanásobně vyšší nároky po stránce datového toku na dekompresi 4k formátu než na následnou kompresi do 720p. Posílení dekodéru tak může vést k významnému urychlení Quick Sync a dát uživateli další důvod ke koupi dražšího procesoru s grafikou GT3.

Anebo chce Intel v letošním roce tradiční prezentaci spojenou s přehráváním devíti HD videostreamů naráz okořenit přehráním devíti 4k klipů :-).

Diskuse ke článku Intel vybavil high-endový Broadwell duálním videodekodérem

Čtvrtek, 17 Duben 2014 - 09:57 | DTS maniac | Skvele, takze doufam, ze budu moct dekodovat 4k h...
Čtvrtek, 17 Duben 2014 - 08:46 | no-X | Obvody pro kompresi i dekompresi videa má v...
Středa, 16 Duben 2014 - 19:22 | Jirka1 | To je vývoj. Pamatuji dobu, kdy byla speciální...
Středa, 16 Duben 2014 - 16:46 | aa bb | Ak je tam samostane hw enkoder a dekoder, tak ako...

Zobrazit diskusi