Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bouchněte šampaňské, Intel Larrabee je v prodeji

Intel Xeon Phi Family
Neuvěřitelné se stalo skutečností - loni vyšel Duke Nukem Forever, letos se pro změnu do prodeje dostává snad nejdéle vyvíjený kousek hardwaru vzešlý z projektu Larrabee a pojmenovaný Xeon Phi 5110P.

Xeon Phi Coprocessor 5110P je koncipovaný jako PCIe kompatibilní karta s 22nm procesorem, který vychází z druhé generace čipů projektu Larrabee. Procesor nese aktivních 60 výpočetních jader, přičemž si jistě vzpomenete na dlouhé debaty a „zaručené“ zprávy o jejich fyzickém počtu. Na základě snímku jádra lze definitivně potvrdit, že jich je přítomno (pouze) 62, takže hypotézy o kulatých 64 padají.

K vývoji, plánům a čekaným i nečekaným zvratům už se vracet nebudeme (vše jsme podchytili v řadě článků i rozborů, které najdete v závěru zprávy). Dokonce nechceme ani hypotetizovat, jak trh novinku přijme. Připadá nám to prostě značně předčasné. Vlastně můžeme říct, že většina zahraničních webů už na adresu tohoto projektu vyjmenovala snad všechny možné, nemožné, pozitivní i negativní názory - snad proto, aby s odstupem času byla munice na ono typické: „My jsme vám říkali, že to takhle dopadne!“ ;-)

Xeon Phi Die
Xeon Phi - jádro

V tuto chvíli můžeme jmenovat jen dvě fakta a třetí - ne zcela podloženou - informaci. V první řadě jde o x86 kompatibilitu, kterou Xeon Phi nabízí a kterou žádná konkurenční karta zatím nemá. Hypotetická výhoda spočívá v potřebě pouhé rekompilace stávajícího x86 kódu, aby mohl na Phi běžet. Faktem sice je, že poběží - co zatím nelze říct, je, jak efektivně. Náš skromný názor je takový, že kód, který není optimalizovaný pro vícevláknové zpracování, zkrátka pouhé překompilování nespasí - v takovém případě výhoda Phi odpadá - jakmile je třeba kód napsat znovu, nemá zpětná x86 kompatibilita význam.

Druhým bodem, na kterém bude úspěch záviset, je efektivita. I pokud se vezmou v potaz jen teoretická čísla, není srovnání jednoduché. Teoretické TFLOPS je sice snadné spočítat, ale problém nastává, pokud je máme srovnat vůči spotřebě. Každý výrobce sice udává nějaký údaj zakončený jednotkou W, ale každý jím míní něco jiného. Jednou totiž znamená typickou spotřebu v běžné zátěži, podruhé spotřebu v nejnáročnějších úlohách a po třetí pevné nastavení horního limitu spotřeby, který karta nemůže překonat. Nemluvě o variabilních frekvencích, které přinesla například FirePro S10000, kdy je sice stanovena nějaká základní frekvence a tomu odpovídající teoretický výkon, ale karta se může špičkově přetaktovat až o 30 % (pokud to TDP limit dovolí).

Nvidia Tesla K20X
Nvidia Tesla K20X

Pro Xeon Phi 5110P platí špičkový výkon v double-precision 1,011 TFLOPS a TDP 225 W, což by odpovídalo 4,49 GFLOPS na watt. Dále můžeme zmínit novou Nvidia Tesla K20, která 1,17 TFLOPS dosahuje při udaném TDP 225 W, což odpovídá 5,2 GFLOPS na watt. A nakonec již zmíněná FirePro S10000 nabízí 1,48 TFLOPS, limit spotřeby je nastaven na 375 W (TDP AMD neuvádí), což odpovídá 3,94 GFLOPS na watt (karta však v daném limitu může běžet až o 30 % odlišných frekvencích a dosahovat tudíž až o 30 % odlišného výkonnostního poměru).

Jak jsme již předeslali, srovnáváme trochu hrušky s jablky, nicméně pro hrubou představu nám tato čísla stačí. Xeon Phi má náskok jedné generace výrobního procesu, byl vydaný jako poslední z produktů (či čipů, na kterých jsou jmenované produkty postavené) a přesto se jeho energetická efektivita nijak nevymyká tomu, co nabízejí Nvidia a AMD s použitím 28nm výroby TSMC.

AMD FirePro S10000
AMD FirePro S10000

Jako poslední zmíníme kuriózní informaci, se kterou přišel server SemiAccurate. Podle něj totiž stávající (tedy 22nm) verze procesoru obsahuje i grafický hardware, který je pouze z výroby deaktivovaný. To je poměrně zvláštní poznatek, neboť už původní verze měla existovat v provedení s texturovacími jednotkami (pro využití na grafické kartě) a bez nich (pro použití na výpočetní kartě). Působí tedy poměrně zvláštně, že nová verze, která byla prakticky od počátku připravována jako výpočetní, by měla nést i grafické obvody. Berte proto tuto informaci s rezervou (právě SemiAccurate byl zdrojem, který do poslední chvíle tvrdil, že Phi nese fyzicky 64 a nikoli 62 výpočetních jader).

Pokud byste si chtěli Xeon Phi pořídit domů, vyjde vás 8GB 5110P na $2649 (~50 000 Kč + daně), přičemž velkoodběratelé jej jistě získají výrazně levněji. V plánu jsou pomalejší i rychlejší (s až 61 aktivními bloky) modely, nicméně obě skupiny budou mít méně příjemné 300W TDP. Zdá se tedy, že první 5110P (TDP 225 W) vychází z výběrových kousků, aby mohla co do energetické efektivity konkurovat 28nm nabídce AMD a Nvidie.

K tématu:

Další informace, články a detaily najdete pod tagem Larrabee.

Tagy: 
Zdroje: 

Intel (1, 2)

Diskuse ke článku Bouchněte šampaňské, Intel Larrabee je v prodeji

Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 22:42 | dbart | celkom by ma zaujimalo, co by na to povedal x264
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 21:09 | no-X | Myslím, že kdyby LRB byla jako grafika dobrá, pak...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 19:51 | BTJ | Ja bych to hlavne pral gearboxu, za to co dukovi...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 19:41 | Anonym | Tak jednoduche to nie je. Taziskom vykonu su u...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 16:13 | xvasek | Dobrá grafika, jenom jí chybí driver a konektory...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 14:32 | ozana | já bych to intelu přál, ti mají prachů dost, je...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 13:13 | BTJ | Hm, tak jen doufat, ze to nepostihne taky stejny...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 12:18 | petr ib | Kdysi měl Intel přebděžnou dohodu s Pixarem na...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 07:34 | Radek Horáček | Přesně MPI učí na vyskokých školách a jestli se...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 07:23 | Doug Quaid | zas na druhu stranu je vacsina hpc vypoctovych...

Zobrazit diskusi