Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel: Xeony Emerald Lake zrychlily až o 20-30 % (ne však proti top modelu)

Zdroj: Intel

Tento týden ve čtvrtek uvede Intel novou generaci Xeonů nazvanou Emerald Lake. Prezentace, která předkládá její výkonností úspěchy, je však značně kreativní…

Xeony Emerald Rapids jsou téměř od počátku vnímány jako reparát na Sapphire Rapids. O jejich existenci se ví relativně krátce, od léta 2021, zatímco o jejich nástupci, Granite Rapids, se ví již od jara 2019. Tehdy byl Granite Rapids zakreslen jako přímý nástupce Sapphire Rapids, žádný produkt umístěný mezi ně podle původních plánů vzniknout neměl.

Přesto vznikl a jmenuje se Emerald Rapids. Z hlediska architektury procesorových jader se oproti Sapphire Rapids nic nemění. Co se mění, jak kapacita cache, která se významně zvyšuje (L3 cache u Sapphire Rapids byla 1920kB pro každé jádro; Emerald Rapids kapacitu navýší na 5120 kB, tj. 2,67×), dále se očekává oprava chyb a nakonec zjednodušení propojení dlaždic, které v případě komplikovaného řešení u Sapphire Rapids působilo Intelu problémy a mělo být jedním z důvodu zpoždění. Namísto čtyř hlavních dlaždic budou jen dvě (větší). Mírně naroste i počet jader. Právě k tomu se dostáváme s prvním slajdem Intelu, který se tváří, jako by srovnával výkonu chystaných Xeonů Emerald Rapids se současnými Sapphire Rapids.

Výkon „až 1,2ד / „až 1,3ד / „až 1,2ד vyšší je sice srovnáván se Sapphire Rapids, ale zatímco u Emerald Rapids pracuje Intel s výkonem naměřeným na 64jádrové konfiguraci, což je podle obecně známých informací top model dané řady (viz např. Wikipedia), výkonnostní pozici současného Sapphire Rapids Intel reprezentoval Xeonem 8480+, což je 56jádrový model. Top model Sapphire Rapids přitom disponuje 60 jádry (Xeon 8490H). Proč Intel přistoupil ke srovnávání jablek s hruškami, je vcelku prosté: Kdyby srovnával s top-modelem, který má o více než 7 % jader navíc a je tudíž o ~7 % rychlejší, působilo by mezigenerační srovnání s čísly jako „až 1,13ד výkonnostní nárůst dost nemastně-neslaně.

Další slajd ukazuje ještě vyšší čísla, týká se ovšem vestavěných akcelerátorů. Zatímco první dva chlívečky alespoň srovnávají akcelerátory Emerald Rapids se Sapphire Rapids, dál byl Intel opět kreativní. Dále totiž nesrovnává ani s minulou generací, ani s konkurencí, ale srovnává výkon oproti softwarovému řešení.

Představte si, že by společnosti Nvidia nebo AMD vydávaly grafickou kartu a namísto srovnání s minulou generací nebo konkurenčním produktem by v grafech prezentovaly, o kolik je jejich produkt rychlejší oproti softwarovému rendereru. Druhou věcí pak je, do jaké míry je navýšení výkonu použitím dedikovaného křemíku - akcelerátoru o „až 1,3ד zajímavé, když to navíc vyžaduje software, který daný akcelerátor podporuje.

Xeony Emerald Rapids plánuje Intel uvést 14. prosince společně s mobilními procesory Meteor Lake.

Diskuse ke článku Intel: Xeony Emerald Lake zrychlily až o 20-30 % (ne však proti top modelu)

Pondělí, 11 Prosinec 2023 - 20:22 | Ladis | Kdyz ale akceleraci přidá Apple, tak PC lůza...
Pondělí, 11 Prosinec 2023 - 19:58 | Sinuhet | V tomhle u mě vyhrává Phoronix a jeho srovnání...
Pondělí, 11 Prosinec 2023 - 13:42 | Ladis | Asi počítaj s tím, že lidi už jsou zblblí např....
Pondělí, 11 Prosinec 2023 - 10:59 | PKoz | Tak ono i to softwarové řešení může něco ukázat (...
Pondělí, 11 Prosinec 2023 - 10:49 | ventYl | Mne ten smiesny rozdiel vo vykone hovori, ze ten...
Pondělí, 11 Prosinec 2023 - 09:13 | Tom Buri | kdyby intel nevedel kde brat, tak rad poradim.....

Zobrazit diskusi