Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Končí další legenda: Kodak Professional T-MAX P3200

Kodak PROFESSIONAL T-MAX P3200
Leprou trpící společnost Kodak přichází o další část své analogové končetiny. Po legendárním, před pár lety ukončeném filmu Kodachrome (a mnoha jiných), končí tímto měsícem další oblíbený materiál, nejvyšší verze filmu T-MAX...

Celým názvem KODAK PROFESSIONAL T-MAX P3200 se tak definitivně stává minulostí. Tento nejvyšší zástupce řady s tzv. „T-zrnem“ krystaly halogenidů stříbra jsou v emulzi daleko plošší - z anglického tabular) byl velmi populárním materiálem, zejména třeba ve srovnání s Deltou 3200 od Ilfordu (která při vyvolání vyžaduje podstatně přesnější dodržení parametrů). Ale zkrátka zájem a objemy prodejů klesaly a klesaly až klesly natolik, že Kodak výrobu tohoto filmu ukončuje (ostatně vydržel podstatně déle, než Fujifilm se svým materiálem Neopan 1600).

Končí tak jedna z legend (byť jistě méně legendární než inverzní filmy Kodachrome či Velvia). Kodak doporučuje jako náhradu film PROFESSIONAL T-MAX 400 (TMY-2), který lze též velmi dobře pushovat, byť pochopitelně jeho schopnosti nesahají tak vysoko: Kodak sám zmiňuje jako dobře použitelnou hranici bez nutnosti měnit dobu volání ISO 1600. T-MAX 3200 šlo při troše dobré vůle, zkušeností a ochoty smířit se s výrazným zrnem a prakticky žádnými polotóny volat až jako ISO 25000.

Kodak PROFESSIONAL T-MAX P3200_

Ostatně sami si zapátrejte na Googlu nebo třeba Flickru po ukázkách z tohoto filmu. A mějte na paměti, že T-zrno se blbě skenuje a na barytovém papíře ty fotky vypadají ještě asi tak 10× lépe. Za všechny jedna ukázka T-MAXu 3200 pushovaného na 6400.

---

Naprosto nesouvisející článek:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Končí další legenda: Kodak Professional T-MAX P3200

Pondělí, 8 Říjen 2012 - 19:18 | Daniel de Sade | Pravda, ale na Fomě se mi líbí i cena.... to se o...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 19:16 | David Ježek | no to já sice taky, ale ono pushovat jakoukoli...
Neděle, 7 Říjen 2012 - 14:10 | Daniel de Sade | Osobně sázím na osvědčenou FOMU, takže Kodak mě...

Zobrazit diskusi