Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MediaTek zaujal FDSOI od GlobalFoundries, proces má nízkou spotřebu i ceny

MediaTek zaujaly výrobní procesy z řady FD-SOI, které umí GlobalFoundries. Protože se na ekvivalentní nabídku na straně Samsungu teprve čeká, vyhodnocuje, zda nedat přednost GlobalFoundries…

Společnost MediaTek aktuálně řeší, co bude dělat s tím, že se v důsledku zpoždění svého 10nm Helio X30 nechala předběhnout Qualcommem (10nm Snapdragon 835), čímž přišla o část podílu na trhu. Jednou z možností, jak tržní podíl opět vylepšit, je zvýšení konkurenceschopnosti v ostatních segmentech, tedy v mainstreamu a low-endu. K tomu by společnosti mohl přispět FD-SOI proces od GlobalFoundries.

Bulk Vs Fd Soi Globalfoundries

MediaTek aktuálně plánuje, že její nadcházející high-endové produkty využijí 12/16nm procesů a low-endové 22/28nm procesů. Mainstream by se pak rozdělil mezi obě cesty. Partnerem pro high-end bude TSMC, partnerem pro část mainstreamu a low-end by se mohla stát GlobalFoundries, která disponuje 22nm FD-SOI procesem. Nenechte se mýlit tím, že jde po stránce „nanometrů“ na dnešní dobu o poměrně vysokou hodnotu. Proces nevyužívá FinFET architekturu, ale právě FD-SOI, která nabízí výrazné snížení leakage a tím nižší spotřebu a delší výdrž baterie mobilních zařízení.

Globalfoundries 22 Nm Fd Soi

Historie FD-SOI procesu GlobalFoundries se váže až k roku 2012, kdy byla podepsána spolupráce se společností STMicro. Ta vyvinula technologii, ale neměla továrny, ve kterých by jí mohla uvést do praxe. Partnerství s GlobalFoundries to změnilo. Přestože byla příprava na výrobu velice dlouhá, výsledek je velmi zajímavý. K dispozici jsou čtyři varianty procesu optimalizované pro různé nasazení. Čipy vyrobené 22nm FD-SOI jsou o 20 % menší oproti 28nm, snižují výrobní náklady o 20 % proti 1xnm FinFET procesům (počet masek je dokonce o 10 % nižší oproti planárním 28 nm) a snižují spotřebu i o více než 70 % proti 28nm HKMG výrobě. V určitých situacích může být spotřeba dokonce nižší než na 14/16nm FinFET procesech.

GlobalFoundries má k dispozici 22nm variantu FD-SOI, o jejímž nasazení MediaTek uvažuje, a dále připravuje nasazení 12nm FD-SOI na rok 2019. Ta oproti 14/16nm FinFET generaci nabídne o 15 % vyšší takty a poloviční spotřebu. V mnoha ohledech tak bude srovnatelná s 10nm FinFET výrobou. Samsung, který je dalším partnerem STMicro, nabízí 28nm FD-SOI proces, ale prozatím nedisponuje ničím lepším než je 22nm verze FD-SOI od GlobalFoundries. Na rok 2019 plánuje 18nm FD-SOI. To se sice časově překrývá s 12nm FD-SOI od GlobalFoundries, ale v jejím případě půjde o vzorky, zatímco Samsung má ambice nabídnout tento proces již ke komerčnímu využití. Prozatím má ale na poli FD-SOI procesů náskok GlobalFoundries. Uvidíme, jestli se mu podařilo významného zákazníka získat.

Diskuse ke článku MediaTek zaujal FDSOI od GlobalFoundries, proces má nízkou spotřebu i ceny

Žádné komentáře.