Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100mm f2.8 v limitované edici z titanu a zlata

Již tak dost legendární objektiv s adekvátně napálenou cenou si můžete nově pořídit i ve speciální edici z titanového těla v počtu 100 ks a kdo opravdu neví co s penězi, může jít rovnou do pozlacené verze pro 10 fanoušků snob-endu.

Meyer-Optik-Görlitz se tak celkem pochopitelně veze na vlně retra, hipsterství či jak by se tomu dalo celkově říkat. Jeho Trioplan nevyniká mnoha technokraticky dokonalými vlastnostmi, ale jedno mu upřít nelze, jeho super-jednoduchá optická konstrukce ze tří samostatných čoček mu dává specifický bokeh, který prostě táhne. A když si k tomu přičteme, že čočky jsou vyráběny z optického skla od Schottu, který je vlastněn Zeissem a objektiv je montován v Německu, nemůžeme se divit, že už standardní základní verze tohoto Trioplanu 100mm f2.8 stojí v Česku necelých 40 tisíc Kč (což je cena sedící na Meyerem udávaných 1499 €) .

Nově můžete sáhnout i po variantě titanové, a to za cenu 2499 €, což by odhadem mohlo být necelých 70 tisíc Kč. Těchto titanových kusů vyrobí Meyer jen 100. Kromě toho ale přijde i pozlacená verze, a to za cenu 3499 €, tedy odhadem 95 tisíc Kč. Příznivcům snobské foto techniky se tak po mnoha přístrojích minulosti otevírá další možnost, jak se blýsknout. Vzpomeňme třeba různé výroční edice jako pozlacenou kinofilmovou zrcadlovku Pentax LX s též pozlaceným objektivem 50mm f/1.2, případně sběratelské megadrahé edice pozlacených dvouokých zrcadlovek Rolleiflex, které i dnes lze vidět na eBay za ceny někde kolem čtvrt až jednoho miliónu Kč. A tak bychom mohli pokračovat.

Loni oživený Triplan 100mm f2.8 má díky vývoji posledních let určité legendární postavení v historii fotografické techniky. Dnes je jeho desítky let stará konstrukce z poněkud zvláštních důvodů ceněna, staré kusy se prodávají za vysoké částky a tak Meyer-Optik-Görlitz loni oživil výrobu. Však si přečtěte no-Xův loňský článek na toto téma.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100mm f2.8 v limitované edici z titanu a zlata

Úterý, 21 Červen 2016 - 19:42 | doomcz | za ty prachy beru čtyři zlaté :)

Zobrazit diskusi