Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft Windows slaví 30 let

Dnes je tomu 30 let od momentu, kdy Microsoft uvedl první verzi své nadstavby nad DOSem zvané Windows. Pojďme si připomenout klíčové události.

Období Windows 1.x až Windows 7

Pokud vás nadpis vyděsil, můžete si zase oddechnout. Není to žádná zkratka, to jsem jen před 5 lety za částečné WIFTovy výpomoci stvořil delší článek k 25. výročí od vydání prvních Windows. Rekapitulovat tedy onu éru by bylo nošením dříví do lesa, sov do Atén nebo CD-R s Ubuntu do Redmondu (nápověda: nedává to absolutně žádný smysl ;-).

Posuňme se tedy rovnou dál a připomeňme si v krátkosti, co se od té doby událo.

Windows 8/8.1, Windows RT

Windows 8.1 - obrazovka Start

RTM verze Windows 8 se objevila v srpnu 2012, v říjnu následována všeobecnou dostupností tohoto systému. Windows 8 si vysloužily podobně kontroverzní reputaci jako Windows Vista. Kupříkladu to byla první verze, kterou nelze nainstalovat na procesor bez PAE či NX bitu (poslední vydání, které to umožňovalo, bylo W8 Developer Preview). Co ale běžný smrtelník, který si nehoví v instalaci hladových OS na fosilní PC zaznamenal, bylo zmizení nabídky Start a její nahrazení Metrem. Tenhle fenomén přetrval s Windows 8.x dodnes, jen ve verzi 8.1 se v liště na desktopu objevilo tlačítko Start, vedoucí však na ono Metro.

Došlo také k odstranění podpory přehrávání DVD Video disků ve Windows Media Playeru, to se dalo společně s Windows Media Center dokoupit ve formě přídavného balíčku. Byly také odstraněny klasické verze her jako Hledání min, Solitaire ad., ty byly nahrazeny Metro aplikacemi ve Windows Store. Na druhou stranu toho ale osmičky přinesly dost nového, včetně třeba oficiální možnosti provozovat systém z flashky - Windows To Go.

Windows RT určené pro ultramobilní zařízení a disponující jen Metro vrstvou, nikoli klasickým desktopem, se postupem doby ukázaly jako krok vedle, slepá větev, od které Microsoft upustil a síly směřoval a směřuje na sjednocený systém zvaný…

Windows 10

Pokud lze Windows 8 vnímat jako závěr Ballmerovy éry, Windows 10 již spadají pod nového šéfa Microsoftu, Satyu Nadellu. Změn je opět výrazné množství, nejvíce viditelný je návrat variace na nabídku Start, která nese klasické i Metro prvky. Dále pak jiné barevné ladění výchozího vzhledu desktopu.

Systém definitivně přichází o Media Center, je možné si dokoupit přehrávač za přemrštěnou cenu a systém je silně provázán se službami Microsoftu a odesílá ve výchozím nastavení spoustu dat. Ze soucisejících novinek se sluší připomenout hlasovou asistentku Cortanu, nový webový prohlížeč Edge, DirectX 12 či integraci s Xbox One. Windows 10 jsou zkrátka značně odlišný systém od Windows 7, jistě lze použít slovo moderní, ale otázkou je, nakolik to komu vyhovuje.

Neoddiskutovatelným faktem zůstává, že tempo adaptace desítek trhem je obrovské, což je dáno tím, že majitelé starších verzí mohou na Windows 10 přejít zadarmo a dokonce je jim - údajně nezáměrnými chybami v aktualizacích - tento přechod tu a tam nabízen či přímo vnucen bez jejich vědomí. Windows 10 přinášejí ale i negativa, za která až tolik nemohou, jako třeba nefunkční originální hry s ochranami SafeDisc/SecuROM. Byly ale i problémy, za které mohou, jako třeba korupce dat na paměťových kartách. Soudit ale Windows 10 je předčasné, systém je na trhu zhruba čtvrt roku.

Co dál?

Inu, to teď na 100 % neví asi nikdo (včetně Nadelly). Microsoft má plné práce s Windows 10 a případnými „Service Packy“, tlačí je na Xbox One, tlačí je na mobilní přístroje, jenže jeho boj je jinde než na x86 desktopech značně složitý a skoro bych až řekl marný. Hovoří se o tom, že buď tahle verze, nebo „Windows 11“ by mohla být poslední klasická, že pak by Microsoft mohl/mel přejít na systém předplatného, podobně jako u Office 365 nebo jak to dělá Adobe například u Photoshopu. Uvidíme. Zatím tu jsou desítky a budou tady nejméně do roku 2025.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft Windows slaví 30 let

Úterý, 1 Březen 2016 - 03:45 | Gath G | Zajímavé je, že když jsem byl prase s Debianem,...
Úterý, 1 Březen 2016 - 03:02 | Gath G | "Nebyt Windows, tak tu mame jenom Unix....
Pondělí, 23 Listopad 2015 - 09:23 | Kedar Míša | instalace w3.11 potrebovali klíč (product number...
Neděle, 22 Listopad 2015 - 15:09 | WIFT | To bude tím, že jsem tehdy Windows (první jsem...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 22:33 | šarik | Takoví mladí a už skleroza. W3.11 byly na 10ti...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 21:21 | WIFT | Tak pak je to fakt snazší než se sedmičkama, kde...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 21:18 | WIFT | A tak to pardon, to jsem úplně vynechal,...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 15:56 | restore | No uvidime. Zatial si drzi 8 sekund na zapnutie,...
Pátek, 20 Listopad 2015 - 23:45 | Begy | osobně jsem upravil BIOS o SLIC2.1 a jakákoli...
Pátek, 20 Listopad 2015 - 17:56 | Jirka1 | Mám pocit, že nějaké číslo měly, ale ignorovaly...

Zobrazit diskusi