Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia Optimus: přepínání grafik, o němž nebudete vědět

Nvidia Optimus logo
Na konci minulého týdne jsme vás navnadili na technologii Nvidia Optimus s tím, že má jít o „novou verzi“ přepínání integrované a přídavné grafiky. Podobné technologie mají již na trhu jak sama Nvidia, tak i AMD. Jejich základem je možnost zvolit, zda poběží integrovaná grafika, která sice není výkonná, ale zato má nízkou spotřebu, nebo přídavná (diskrétní), která bude sice výkonnější, zato ale energeticky náročnější, což se v notebooku projeví především na výdrži baterie. Nvidia Optimus je svým způsobem něco podobného, avšak s jedním výrazně nezanedbatelným rozdílem: přepínání je zcela automatické, tak automatické, že už ani „automatičtější“ být nemůže…

Kapitoly článků

1.  Jak se přepínala grafika doposud

Než se dostaneme k podrobnostem, povíme si něco málo o tom, jak to funguje nyní s technologiemi Hybrid SLI, či spíše Hybrid Power (u AMD/ATI to funguje podobně). Uživatel pracuje na notebooku, který obsahuje dvě grafiky: jednu integrovanou v čipsetu, druhou připojenou na PCI Express rozhraní. Uživatel si sám vybere, kterou grafiku použije. Chce-li šetřit baterii, vybere si grafiku integrovanou, chce-li výkon, vybere si grafiku diskrétní připojenou na PCI Express rozhraní (zpravidla PCI Express ×16). Ostatně můžete se podívat na jednu starší ukázku Hybrid Power z dob, kdy to Nvidia prezentovala jako novinku a ještě to nebylo na trhu.

Hybrid SLI, HybridPower

Toto řešení má (minimálně v podání stávajícího řešení od Nvidie) dvě úskalí, přičemž to první je společné i pro AMD: průměrný uživatel zásadně nepřepíná. Běžného uživatele nezajímá, že má v počítači dvě grafiky, jednu výkonnou, druhou integrovanou na graficky nenáročné aplikace. A pokud už náhodou ví, že mezi nimi může přepínat, nezřídka neví jak – a tak to prostě nedělá. A když už i ví, jak se to dělá, snadno na to zapomene a pak se bude divit, proč mu notebook vydrží tak málo – inu, protože nechal notebook ve výkonném režimu se zapnutou diskrétní grafikou.

Druhé úskalí spočívá ve skutečnosti, že může nastat situace, kdy přepnutí není možné. Takovou situací je spuštěná aplikace, která využívá možností grafické karty „více než pro zobrazování grafického prostředí (GUI)“, např. je spuštěna nějaká aplikace, která volá funkce DirectX, ale je zrovna minimailizovaná, nebo je puštěno video s akcelerací grafikou a podobně. V takové situaci můžete přepínat, ale změna se neprojeví, musíte aplikaci, která přepínání zabraňuje, ukončit a přepnutí znovu provést.

Poslední úskalí je sice kosmetického rázu, ale nevěřili byste, kolik uživatelů má v ten moment pocit, že se něco pokazilo. Přepnutí z jedné grafiky na druhou, byť není potřeba přepínat fyzicky monitor, způsobuje chvilkové ztmavnutí, zablikání obrazu a podobné artefakty.

Nvidia Optimus řeší všechna tato tři úskalí současně a přidává k tomu jeden velmi zajímavý bonus pro výrobce notebooků a také pro společnost Intel. Přepínání grafik je totiž plně automatické, takže uživatel se o něj vůbec nemusí starat, ba co víc, uživatel o něm vlastně vůbec neví, protože při přepnutí obrazovka ani nemrkne (pokud nepočítáme ztmavnutí způsobené samotnou aplikací, typicky když se spouští hra). A co z toho má Intel? Inu, Nvidia Optimus je momentálně technologie fungující jen na platformě Intel. Ano, čtete správně, dochází k přepínání integrované grafiky Intel a diskrétní Nvidia. Vtip je v tom, že tato technologie funguje nejen s novými procesory Core i7/i5/… s integrovanou grafikou, ale i s předchozí generací, tedy Core 2 Duo s grafikou integrovanou ještě v čipsetu (GM45). Třešničkou na dortu je fakt, že to bude fungovat i s grafikami ION nové generace, které budou uvedeny ještě tento kvartál, což vrací „ION 2“ zpět do kategorie zajímavých řešení i přes skutečnost, že se bude v podstatě jednat o „obyčejnou diskrétní grafiku“.

Ona totiž ta diskrétní grafika v případě, že je zrovna díky technologii Optimus vypnutá, nespotřebovává v podstatě žádnou energii (nějaký ten zlomek wattu asi ano, ale na jednotky wattů bychom to nepočítali, Nvidia tvrdí, že GeForce grafika je v případě nečinnosti „electrically disconnected“, dokonce se k nám doneslo, že prý na interní předváděčce Nvidie na testovací platformě „borec“ vytáhl diskrétní grafiku ze slotu a počítač jel dál, pak ji strčil zpátky, spustil 3D benchmark a zasunutá grafika jej normálně obsloužila). A pokud jde o energii spotřebovávanou integrovanou grafikou, pak vězte, že ta v procesorech Intel Core i7/i5/i3/Pentium v klidu nechce skoro nic. Celý ULV procesor tohoto typu (který je pro dlouhou výdrž baterie stěžejní) má v klidu spotřebu 2,6 wattů, kolik z toho si může vzít grafika – tak jeden watt nejvýše? To je náš odhad vycházející ze skutečnosti, že rozdíl mezi TDP čipsetu PM45 (mobilní čipset bez grafiky pro Core 2 Duo) a GM45 (totéž s grafikou) s frekvencí grafiky v klidové hodnotě je právě ten jeden watt (jak již bylo řečeno, s čipsetem GM45 chodí Optimus také).

Kapitoly článků
1.  Jak se přepínala grafika doposud

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia Optimus: přepínání grafik, o němž nebudete vědět

Středa, 17 Únor 2010 - 14:48 | HKMaly | To by me teda sakra zajimalo kdo potrebuje pro...
Čtvrtek, 11 Únor 2010 - 20:31 | mukade | "odpověď od konkurence"? to som zvedavy...
Čtvrtek, 11 Únor 2010 - 09:53 | Anonym | Jak pise, qee, i5 stejne tak jako i3 jsou CPU,...
Středa, 10 Únor 2010 - 19:06 | Nalim | Presne to by se hodilo - pri brouzdani a koukani...
Středa, 10 Únor 2010 - 17:39 | Jiří Tužil | Ono snad ani nejde o Quaka, stačí normální...
Středa, 10 Únor 2010 - 14:55 | HKMaly | Relevantni neni obnovovaci frekvence 60Hz ale...
Středa, 10 Únor 2010 - 14:20 | Jiří Tužil | Ale ta integrovaná běží pořád. A ještě se...
Středa, 10 Únor 2010 - 10:23 | pub | No, me se neliby ze i kdyz aplikace potrebuje...
Středa, 10 Únor 2010 - 10:12 | DRK | Hmm takže jestli to dobře chápu posílá diskrétní...
Středa, 10 Únor 2010 - 09:58 | WIFT | Tak to bude horší, protože notebook s Hybrid SLI...

Zobrazit diskusi