Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přední technologické firmy formují Open Interconnect Consortium

Za lepší interoperabilitou miliard zejména přenosných zařízení, jejichž počet neustále roste, formují Intel, Samsung, Broadcom, Atmel, Dell a Wind River nové konsorcium.

Open Interconnect Consortium je novou organizací, která zaměří své úsilí na vývoj standardů, jež pak budou všichni ve svých produktech používat. Skončí tak doba, kdy si mnohá zařízení jednoduše nerozumějí, nebo si nejsou „schopna povídat“ do takové míry, jaká by byla potřeba. Konsorcium připraví budoucí standardy pro tzv. Internet věcí, tedy dobu, kdy bude mít síťovou konektivitu každá, s prominutím, ptákovina od automobilů, bílé techniky, chytrých hodinek, přes mikiny a boty až třeba po - kdo ví - zahradní hadice nebo držáky toaletního papíru.

Konsorcium definuje obecný komunikační framework. Ono samozřejmě není nutné vyvíjet od píky kompletně vše, potřebná rozhraní tu již máme, třeba WiFi / NFC či Bluetooth. Sami zakladatelé hovoří o využití současných i chystaných standardů, tedy Wi-Fi, Bluetooth, Wi-Fi Direct, Zigbee, Zwave či Ant+. Pikantní je, že z hlediska operačních systémů zmiňují domovské stránky iOS, Android, Linux, Tizen a další RTOS: ani slovo o Windows či Windows Phone. Dovolím si ale předpokládat, že Microsoft se brzy připojí také (stejně jako Apple). 

Pro budoucnost je potřeba ale vedle rozhraní stanovit parametry toho o čem a jakou formou budou moci zařízení komunikovat, nezávisle na použitém operačním systému či tvaru, velikosti, typu zařízení apod. Bavíme se tedy o vývoji potřebných protokolů, kdy zúčastněné firmy věnují úsilí a čas svých vývojářů a následně dají k dispozici jak specifikace, tak referenční implementace pod open-source licencí

A není to jen o „nositelnostech“ (wearables), nové protokoly naleznou využití i v automobilech, průmyslu a mnoha jiných embedded zařízeních. Zkrátka vaše budoucí chytré hodinky budou schopné pokecat si s vaší TV v obýváku, ledničkou, stejně jako automobilem (nebo vysokou pecí v práci :-). V první fázi vyvine konsorcium řešení pro „chytrou domácnost“ a kanceláře.

Zakladatelé očekávají, že v průběhu nadcházejících měsíců se ke konsorciu připojí řada dalších firem. Tuhle iniciativu rozhodně vítáme, ostatně je pro nadcházející internet věcí nezbytná.

Tagy: 
Zdroje: 

Open Interconnect Consortium

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přední technologické firmy formují Open Interconnect Consortium

Úterý, 26 Srpen 2014 - 13:44 | super master | doplnim, ze MS sice prevzal IP stack z BSD, ktery...
Čtvrtek, 10 Červenec 2014 - 14:47 | Zipiik | Pokud se tyka "internetu veci", jsou...
Středa, 9 Červenec 2014 - 20:54 | BTJ | "ani slovo o Windows" .... taky proc?...
Středa, 9 Červenec 2014 - 20:19 | PV | Spíš bude varovat, že papír dochází.
Středa, 9 Červenec 2014 - 16:43 | Pety | Nene, ten si bude povídat s náramkem: Cože,...
Středa, 9 Červenec 2014 - 16:35 | Ondar | lol, už to slyším, jak si držák na hajzlák povídá...

Zobrazit diskusi