Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Převod videa pomocí Nvidia CUDA

GeForce GTX 480: PCB
Poslední (prozatím? :-) část miniseriálu o nové "Jensenově královně" dnes uzavřeme pohledem na DirectX 11 testy zahrnující nemalou míru tesselace a vše doplníme o pohled na GPGPU využití ve třech známých aplikacích s podporou technologie Nvidia CUDA. Závěrem pak vyslovíme nad GeForce GTX 480 "definitivní dočasný ortel" (neb nic není tak pomíjivé, jako výsledky testů ve světě neustále se měnících ovladačů :-).

Nvidia CUDA nachází využití již doslova ve stovkách (možná tisících) větších či menších programů, řada z nich jsou různé univerzitní projekty v rámci diplomek a disertaček, z veřejně známých se sluší zmínit tři programy pro jistý převod videa.

Badaboom

Objevil se jako první, aby poskytl nástroj pro rychlý převod videa pro různá zařízení bez potřeby zdlouhavě nastavovat ty či ony parametry komprese a formátů. My jsme si ověřili chod v převodu 1080p x264/DTS/mkv videa do formátu pro Youtube, zajímalo nás, jak program dokáže tento proces zefektivnit z hlediska "8jádrového" CPU a "480jádrového" GPU. Video ukazuje bohužel smutný výsledek, vytížení GPU při převodu videa je v podstatě mizivé. Program si můžete vyzkoušet sami, jeho testovací verze je omezena na 30 dní, nebo 30 spuštění.

Pozn: věc jsme konzultovali s Nvidií a vypadá to, že žábou na prameni není ani grafika, ani Badaboom, ale verze ovladačů 197.17, které byly v době testů k dispozici jako jediné a které bohužel nemají zcela odladěnou implementaci CUDA rozhraní. Tato poznámka se vztahuje i na vReveal, jakmile budeme mít k dispozici produkční ovladače, provedeme přeměření GTX 480 znovu (snad se to časově sejde s testy GTX 470 v redakci). Prozatím vám tak tedy můžeme nabídnout pouze tyto výsledky.

vReveal

Tvůrci tohoto programu se chlubí pokročilou analýzou videa, která je schopna z klipů/filmů nevalné kvality a malého rozlišení vytáhnout složitou matematikou ještě poměrně solidní výsledek předčící originál v řadě směrů. Osobně se přiznám, že jsem už potkal lepší programy na tento účel (taktéž placené), které dokáží podat lepší výsledky, ale vždy to bylo za cenu několikanásobně až mnohonásobně delšího zpracování oproti vReveal. Praktický přínos programu z hlediska kvality výstupního videa si posuďte sami na 30denní testovací verzi, my jen dodáme, že opět nedochází k nějak přesvědčivému využití naší testovací mašiny a autoři tak mají ještě stále co zlepšovat.

Media Coder

Media Coder

Volně dostupný slepenec několika projektů nese v hlubinách své adresářové struktury po nainstalování mimo jiné soubor cudaH264Enc.exe, který poskytuje v rámci programu možnost převodu videa pomocí Nvidia grafik a rozhraní CUDA do H.264 formátu. Je však stále omezen pouze na jeden průchod a ač vytěžuje GPU přesvědčivěji než jiné programy, stále to není ono (video z akce se v tomto případě nezdařilo, při pohledu na GUI jistě pochopíte). Však i autoři x264 se jasně vyjádřili, že některé věci se prostě tak výrazně, či zcela vůbec, nedají paralelizovat, ale naděje umírá poslední, uvidíme, jak to bude s H.264 encodingem na GPU pokračovat v měsících a letech nadcházejících.

Prozatím tedy z hlediska převodu videa, oblasti, která budí asi největší pozornost mezi běžnými uživateli, nic moc. Nezkoušeli jsme z pochopitelných důvodů (cena) produkty Adobe, byť uvedení CS5 je doslova za dveřmi. Stejně tak se v této recenzi záměrně vyhýbáme hodnocení hardwarové akcelerace videa: implicitně platí, že na Nvidii nejsou problémy (pod Windows třeba v Media Player Classic Home Cinema), zajímavější je spíše vývoj kolem VDPAU pod Linuxem - zde k dokonalosti chybí jen "lenost" (?) Adobe, která se s ohledem na nejednotnost video API a problémy jednotlivých API pod tímto OS, zatím nebyla schopná dokončit hardwarovou akceleraci Flashe 10.1 pod tučňákem (zejména s ohledem na H.264, kterého se v 1080p na Youtube povaluje již celkem dost).

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: GeForce GTX 480 - DirectX 11 královna od Nvidie, 3. část

Sobota, 10 Duben 2010 - 17:39 | Rovano | Pánové, ale vy mluvíte o voze a já o kole :D
Sobota, 10 Duben 2010 - 15:35 | LC | Ten chybajuci DisplayPort by som dal do minusu...
Sobota, 10 Duben 2010 - 00:32 | petr ib | sorry , i kdyby to vsechno nakrasne fungovalo -...
Sobota, 10 Duben 2010 - 00:26 | petr ib | mno mne ani tak nezajimalo co v cdr/diit nemaji...
Pátek, 9 Duben 2010 - 15:28 | George eLzyx | protože mě to prostě zajímá. Podpora této karty v...
Pátek, 9 Duben 2010 - 14:58 | Rovano | Proč? :)
Pátek, 9 Duben 2010 - 09:25 | George eLzyx | díky, alespoň k nějaké reakci na téma linux a...
Pátek, 9 Duben 2010 - 07:29 | vesos | Takhle slabou a tendenční recenzi jsem tu už...
Čtvrtek, 8 Duben 2010 - 20:59 | Rovano | K načaté akceleraci v Linuxu. Vývojová verze...
Čtvrtek, 8 Duben 2010 - 18:35 | Aleš Stárek | Na tesselaci se těším ve 3D, to bude pokoukáníčko...

Zobrazit diskusi