Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm Snapdragon X1 Elite: Více méně Meteor Lake s rychlejším NPU

Zdroj: Qualcomm

Po zhruba třech kvartálech superlativů a masivního hype došlo na recenze Qualcomm Snapdragon X1 Elite. Zázrak se nekoná, výkon je v nejlepším případě pár procent nad x86 čipy, většinou však slabší…

Pokud se neřadíte mezi pamětníky (nebo jste už takoví pamětníci, že se řadíte mezi sklerotiky), pak vězte, že současná situace je jedno velké déjà vu. Snaha dostat ARM do světa osobních počítačů s Windows není ničím novým a to dokonce ani ve vztahu ke společnosti Qualcomm, o jejímž procesoru je dnes řeč. Připomeňme, že o jeden vstup na trh s notebooky se Qualcomm pokoušel třeba již v roce 2012 a skončilo to neslavně. Co se za 12 let změnilo? Jedna zásadní věc: Zatímco tehdy šlo o pokus vstoupit na trh s (de facto) low-endem, současný pokus provází pozlátko luxusu a cenová relace notebooků v rozmezí zhruba $1000-2500. Základní modely, které se objevily v recenzích, cílí na $1300, což při přepočtu na koruny, přičtení DPH a nějaké přirážky na dopravu a mírné marže vychází na zhruba 40 000 Kč.

Navzdory výkonnostním superlativům a projekcím, které Qualcomm původně avizoval, vychází procesorový výkon přinejlepším srovnatelný s x86 čipy jako AMD Phoenix nebo Intel Meteor Lake. Ano, v některých testech jako Cinebench nebo GeekBench vychází i o pár procent rychleji, nicméně v jiných může být výkon i nižší poloviční, takže v průměru procesorových zátěží dosáhl Snapdragon X Elite X1E-78-100 59 % výkonu Ryzen 7 7840U nastaveného na 18W TDP a 30W limit:

(Notebookcheck)

Z hlediska herního výkonu integrovaného grafického jádra je situace velmi podobná. V recenzích se objevují stížnosti na bugy a nestabilitu, které komplikovaly testování. V průměru herního výkonu nebyl překonán ani Phoenix od AMD, ani Meteor Lake od Intelu - zdá se však, že grafické ovladače Qualcommu pro Windows jsou na tom hůř než ovladače Intelu.

(Notebookcheck)

K výše uvedenému grafu je nutno dodat, že Notebookcheck opět poněkud nelogicky do srovnávacího grafu vybral sestavu s Phoenix (Ryzen 7 7840U) omezenou na 18W TDP a 30W limit a sestavy s Meteor Lake-H (Core Ultra 7 155H) s TDP 45-50 wattů a limity 70-90 wattů, tedy až s trojnásobnou spotřebou. Vhodnější by bylu buďto srovnávat s úspornými modely (U) jak od AMD, tak Intelu, nebo s výkonnými modely (H) jak od AMD, tak Intelu.

(The Phawx / Cary Golomb)

Pro srovnání výkonu s alespoň podobným TDP přikládám graf výkonu v CyberPunk 2077 (viz výše, konkrétní hodoty jsou uvedeny přímo v grafu).

(Dave2D)

V čem si novinka vede o něco lépe, je výdrž při běhu na baterii. Nejde však v žádném případě o násobky nebo vysoké desítky procent nad aktuální nabídkou x86 procesorů. V průměru tří testů zaměřených na výdrž při běhu na baterii překonala novinka od Qualcommu o 16,6 % Phoenix / Hawk Point.


Celkově (a zvlášť s přihlédnutím k prezentacím Qualcommu) nepůsobí Snapdragon X1 Elite příliš přesvědčivě, jemně řečeno. Z hlediska celkové situace na trhu není problémem ani procesorový výkon jako takový, ani grafický výkon jako takový. Problém je kombinace výkonu a ceny (podobný výkon ve světě x86 pořídíte prakticky za poloviční cenu a ještě s lepšími ovladači integrované grafiky) a obzvlášť ještě doba vydání. Novinka dostupná v pololetí roku 2024 má problém dotáhnout nabídku AMD z jara 2023 a Intelu z přelomu roku 2023 / 2024, navíc při podstatně vyšší ceně.

Nad lecčíms by se dalo přimhouřit oko, pokud by šlo o produkt pro mainstreamovou cenovou relaci. U high-endu však zákazník očekává high-endový výkon, high-endovou podporu a high-endovou výdrž. Z toho Qualcomm aktuálně nabízí pouze (poslední) třetinu. Pro Qualcomm je pak poměrně palčivou skutečností, že mu trvalo dostat tyto procesory na trh podstatně déle, než očekával a nyní jsou již za dveřmi Strix Point od AMD, který za méně než měsíc přinese citelný posun procesorového i grafického výkonu (oproti Phoenix / Hawk Point), přičemž cenově budou tyto notebooky na úrovni nabídky Qualcommu. Za zhruba tři měsíce pak očekáváme notebooky s Intel Lunar Lake, které asi nebudou zrovna výkonnostními drtiči, ale nejspíš nabídnou alespoň srovnatelný výkon se Snapdragon X1 Elite a to v kombinaci s patrně velmi zajímavou spotřebou a výkonnější grafikou.

Specifikace Snapdragon X Elite (Qualcomm)

Z pohledu zákazníka vybírajícího notebook nejde vymyslet příliš mnoho modelových případů, kdy by měl uživatel důvod preferovat Qualcomm. Zákazník, který hledá procesorový výkon v lehkém přenosném provedení, bude mít Qualcomm na žebříčku až jako třetí možnost za AMD a Intelem. Zákazník, který hledá nějaký grafický výkon v úsporném notebooku, si v nejlepším případě postaví Qualcomm na druhé místo společně s Intelem (pokud zohlední stížnosti na ovladače v recenzích, pak spíš na třetí místo). Zákazník, kterého příliš nezajímá výkon a jde mu o výdrž na baterii, sice může Qualcomm postavit před stávající nabídku Intelu a AMD; je však otázkou, kolik takových zákazníků bude chtít za o 17 % delší výdrž oproti Phoenixu zaplatit skoro dvojnásobnou cenu oproti notebookům s Phoenixem.

Nejsilnějším marketingovým tahákem Qualcomm Snapdragon X1 Elite je tak NPU s výkonem 40 TOPS. I ten však bude během léta překonán 50 TOPS AMD Strix Point a následně 45-48 TOPS Intel Lunar Lake.


Za pozornost stojí také skutečnost, že Qualcomm (či výrobce desky / notebooku) během příprav recenzí informoval recenzenty, že vyšel nový BIOS s opravami, které mohou mít vliv na výkon, takže někteří autoři museli s testováním začít znovu od začátku. Navzdory zpoždění tedy nebyl software dotažen dokonce a s ohledem na problémy či pády v některých hrách není příliš dotažený dosud. Lze sice předpokládat, že grafickou stabilitu ale i výkon ovladače ještě vylepší. Při hodnocení tomu však nelze přikládat váhu, protože cena je nastavená tak, jako kdyby byl výkon již nyní nad úrovní konkurence (reálně je hluboko pod).

Diskuse ke článku Qualcomm Snapdragon X1 Elite: Více méně Meteor Lake s rychlejším NPU

Středa, 26 Červen 2024 - 14:06 | Ladis | Jak jsem psal jinde, i když bys používal macbook...
Středa, 26 Červen 2024 - 14:04 | Ladis | No jo, ale to nesmíš mít víc jednání za sebou.
Středa, 26 Červen 2024 - 14:03 | Ladis | Zapomněl si příspěvek zeditovat a dopsat...
Středa, 26 Červen 2024 - 14:02 | Ladis | Nemusíš si kupovat soukromý počítač. Ale pak proč...
Středa, 26 Červen 2024 - 13:24 | MasoxCZ | Ne, to nevím, protože je mi to úplně jedno a...
Středa, 26 Červen 2024 - 13:17 | MasoxCZ | klid, ono se to rozjede. intely taky první roky...
Středa, 26 Červen 2024 - 13:16 | MasoxCZ | Nabíjení neřešíš tak dlouho, až jseš za vola....
Středa, 26 Červen 2024 - 13:10 | MasoxCZ | "Osobně to vidím tak, že noťas s ARM je sice...
Středa, 26 Červen 2024 - 13:05 | MasoxCZ | Ty taky nebudeš nejostřejší hvizd na stadiónu,...
Středa, 26 Červen 2024 - 13:04 | MasoxCZ | Tak ještě jednou, pomalu, a pro úplný kretény:...

Zobrazit diskusi