Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon RX 480 ze seznamu PCI SIG vyřazen nebyl

Sapphire Radeon Rx 480 17
Protože v něm nikdy nebyl uveden. A to i přesto, že splnil všechny povinné i doporučené testy PCI SIG. Situace je nakonec trochu víc zamotaná, než se zprvu zdálo…

Podle zprávy, kterou do anglicky hovořícího světa vyslala redakce webu TechPowerUp, stála Radeon RX 480 místo v seznamu PCI SIG spotřeba z PCIe slotu přesahujícího 75 wattů. Skutečnost je nakonec trochu složitější a víc než jen trochu odlišná.

V první řadě vyplynulo na povrch, ze Radeon RX 480 v seznamu PCI SIG nikdy nebyl. Redaktor webu Anandtech, Ryan Smith, nezaregistroval, že by kdy tato grafická karta v seznamu vůbec někdy byla. Následné zjišťování skutečně ukázalo, že v něm nefigurovala. Stejně tak v něm ale není a ani nikdy nebyl zahrnut Radeon RX 470, Radeon RX 460, jejich mobilní varianty, profesionální karty a další nové produkty. AMD zkrátka poslední žádost o doplnění nového hardwaru předala v lednu a únoru, kdy šlo o zařazení APU Stoney Ridge, SoC Opteron A1100, čipsetu Promontory a posledních modelů řady Fire Pro. Od té doby nenechala žádné grafické karty do seznamu doplnit. Samostatné (míněno neintegrované) Radeony totiž naposledy doplňovala 16. července 2015, souhrnně pro Radeony řad 300, Fury a jim odpovídající mobilní a profesionální modely.

Poslední přírůstky v seznamu certifikovaných produktů od AMD v seznamu PCI SIG pocházejí z letošní zimy,
od té doby nedošlo k aktualizaci / doplnění nových modelů

Kupříkladu Radeon R9 380X, který byl vydaný později, v seznamu rovněž nenajdete - jistě nikoli proto, že by nesplňoval specifikace nebo neprošel testy PCI SIG. Podobně je to i s některými předešlými modely; zdaleka ne všechny PCIe produkty nechává AMD do seznamu zapisovat.

Další informace sdělil Al Yanes z PCI SIG: Pro udělení certifikace musí produkt splnit řadu testů, z nichž některé jsou povinné, některé volitelné. AMD tvrdí, že splnila všechny povinné i volitelné. Kde je tedy problém? Yanes přiznal, že v setu testů, které předcházejí udělení certifikace, není žádný zaměřen na spotřebu a PCI SIG na tom ani neplánuje nic měnit. Zdánlivý rozpor mezi tvrzením AMD a celou kauzou tudíž neexistuje - spotřebu zkrátka certifikace PCI SIG neřeší.

Ještě zajímavější je, pokud situaci AMD srovnáme s přístupem Nvidie. V seznamu PCI SIG totiž z recentních modelů nechybí jen Radeon RX 480, ale nenajdete v něm ani GeForce GTX 1060. Opět je třeba vysvětlení: Zatímco AMD až do loňského roku uváděla v seznamu konkrétní modely grafických karet, Nvidia už několik let certifikuje jen samotná GPU (např. GM204, GM200 apod.). Z toho logicky vyplývá, že i zde jde pouze o kompatibilitu po stránce komunikace, nikoli o napájení, protože u samotného GPU můžete jen těžko testovat odkud bere napájení, když PCIe slotem ani 6pin napájením nedisponuje. V seznamu tedy nenajdete GeForce GTX 1070 nebo GeForce GTX 1080, ale pouze samotné jádro GP104. Menší GP106, které pohání zmíněnou GeForce GTX 1060 v něm nefiguruje.

Jak je z výše uvedeného jasné, ze samotné nepřítomnosti produktu v seznamu PCI SIG nelze usuzovat, že neprošel testy PCI SIG a stejně tak z přítomnosti produktu v seznamu PCI SIG nelze usuzovat, že jeho spotřeba z PCIe slotu nepřesahuje 75 wattů, protože tím se certifikace vůbec nezaobírá.

Sdělení TechPowerUp je nepravdivé hned v několika ohledech - spotřeba z PCIe slotu nestála Radeon RX 480 místo v seznamu, protože v něm:

  1. tato karta nikdy uvedena nebyla
  2. AMD o zařazení samostatných Radeonů do seznamu PCI SIG nežádala od července 2015
  3. Radeon RX 480 prošel všemi testy, kterými by v případě žádosti o zařazení projít musel

Redakce TechPowerUp následně uvedla jako zdroj informace německý web Heise.de. S informacemi Heise.de ale zpráva TechPowerUp nekoresponduje. Originální německý článek, který redakce TechPowerUp patrně vůbec nečetla, žádné podobné informace či závěry o vyřazení Radeonu RX 480 ze seznamu PCI SIG neobsahuje. Německá redakce se snažila pouze o vysvětlení toho, jak je možné, že podle AMD karta splnila všechny testy a přitom v některých situacích vykazovala spotřebu ze slotu vyšší než 75 wattů - původní německý článek proto přináší vyjádření Al Yanese, který vysvětluje absenci testů spotřeby v certifikačním procesu. O vyřazení Radeonu RX 480 ze seznamu neuvádí jedinou zmínku (na webu Heise.de lze najít pouze starší článek, který spekuluje o souvislosti neuvedení Radeonu RX 480 v seznamu a jeho spotřeby). PCI SIG totiž ani hypoteticky z uvedených důvodů kartu ze seznamu vyřadit nemůže - bez standardizovaného testu, ve kterém by byly přesně určeny podmínky, za kterých je spotřeba měřena, by takový krok nebylo možné zdůvodnit.

Zda se TechPowerUp pokoušel o automatizovaný překlad Googlem, nebo si z několika (pro anglického mluvčího) srozumitelných německých slov sestavil špatný závěr, případně si obsah jednoduše vymyslel, už asi nezjistíme - jisté je pouze to, že jde o kachnu.


Kompletní certifikace u PCI SIG je proces dobrovolný a navíc placený. Pokud vezmeme v potaz, že si AMD nenechala od února certifikovat jediný produkt a od loňského července jediný Radeon, dávalo by lepší smysl vysvětlení, že AMD zkrátka s ohledem na svoji finanční situaci šetří, kde se dá, placené certifikace výrazně omezila a testy používané PCI SIG provádí jen interně. Tvrdit pouze na základě absence jednoho produktu v seznamu, že důvodem je spotřeba, kterou PCI SIG ani nehodnotí, zkrátka nelze. Reálně v seznamu chybí několik desítek produktů vydaných za poslední rok a není důvod se domnívat, že by kupříkladu absence Radeonu R9 380, který je jen upraveným Radeonem R9 285 (jenž v seznamu figuruje) znamenala ztrátu PCIe kompatibility.

Diskuse ke článku Radeon RX 480 ze seznamu PCI SIG vyřazen nebyl

Pondělí, 22 Srpen 2016 - 20:57 | Anonym | http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-rx...
Pondělí, 22 Srpen 2016 - 19:38 | no-X | No a nyní tu máme tvrzení, že průměrná spotřeba...
Pondělí, 22 Srpen 2016 - 09:52 | Anonym | Taková tvrzení prosím VŽDY doložte, jinak nejste...
Pondělí, 22 Srpen 2016 - 09:13 | Tom Buri | '' zapadá pravá podstata problému...
Neděle, 21 Srpen 2016 - 20:23 | Ludek Jelinek | On asi jen poukazuje na to, jaká je tady snaha to...
Neděle, 21 Srpen 2016 - 19:05 | Tom Buri | me jenom prekvapuje, ze nekomu vadi kdyz tady...
Sobota, 20 Srpen 2016 - 18:07 | 7R7 | Mňa len prekvapuje prečo kvôli tejto blbosti sú...
Sobota, 20 Srpen 2016 - 11:36 | Ludek Jelinek | Hm, tak to se někomu moc nepovedlo, takhle to...
Sobota, 20 Srpen 2016 - 10:17 | gadge | Takto to dopadne, keď niekto nevie čítať...Čítame...
Sobota, 20 Srpen 2016 - 10:10 | RedMaX | Internet no, nejakej jouda vymysli nejakou...

Zobrazit diskusi