Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rockchip pomůže Intelu s levnými tablety, TSMC s výrobou procesorů

Strategickou dohodu o spolupráci v oblasti levných tabletů s operačním systémem Android uzavřely společnosti Intel a Rockchip. Čínská firma má do své nabídky zahrnout platformu SoC SoFIA, která je blízce příbuzná s čipy Atom.

Do levných tabletů by tedy poprvé zamířily i procesory x86. Společnost Intel v segmentu levných multimediálních tabletů zatím příliš zastoupená není. Pro letošní rok si ovšem stanovila poměrně odvážné prodejní cíle, jež by její dosud minoritní podíl v segmentu mobilních zařízení měly navýšit. Oznámení spolupráce s firmou Rockchip plány Intelu zjevně podporuje. Tato čínská společnost patří mezi přední asijské dodavatele integrovaných procesorů a čipových sad pro tablety, mobilní telefony anebo multimediální přehrávače kategorie whitebox. (Pro vysvětlení: jde o neznačkové přístroje, jež zaznamenávají úspěch především na asijských trzích. Produkty označované jako whitebox nedosahují kvalit značkových přístrojů, ani nenabízejí podporu výrobce, ale jsou často až extrémně levné.)

Procesory rodiny SoFIA byly ohlášeny vloni. Jde o integrované čipy kategorie SoC – System on Chip, včetně modemu 3G, GPS, Bluetooth a Wi-Fi. Do produkčního procesu zamíří ve druhé polovině letošního roku. Nejprve se objeví dvoujádrová verze s podporou 3G. Čtyřjádrové provedení, které nabídne 3G nebo LTE, dorazí na trh v roce 2015.

Aktuálně není zcela jasné, kdo bude čipy vyrábět. Podle informací z minulého roku produkci zastřeší tchajwanská firma TSMC. V tom případě by jádra procesoru byla produkována 28nanometrovou metodou. Ve stejném měřítku totiž TSMC vyrábí pro Intel samostatné modemy XMM 7260. Architektura Silvermont je ovšem 22nanometrová. Buď tedy dojde k migraci Silvermontu na 28nanometrů nebo TSMC dokáže propojit 22 a 28 nanometrů v jeden čip. Jde to? Tchajwanský výrobce ovšem 22nanometrovou technologií zatím nedisponuje.

Intel Logo

Aby nejasností ještě přibylo, v závěru minulého roku byla ohlášena architektura Goldmont. Ta má pohánět čipy Broxton a SoFIA, jež spadají do rodiny Atom. Materiály Intelu ale v jejím případě hovořily o 14nanometrovém procesu. Faktem je, že volba TSMC byla odůvodněna snahou o urychlení vstupu na trh. Spekulací je, že do dvou let Intel výrobu obou rodin čipů zajistí ve svých továrnách. Třeba nám to zástupci firmy osvětlí.

Samotná firma Rockchip doposud pracovala s licencemi na procesory ARM. Vlastními výrobními kapacitami nedisponuje. Na rozdíl od Intelu se ale obchodně zaměřuje na menší a neznačkové producenty mobilních zařízení. V tomto ohledu si oba podniky příliš konkurovat nebudou.

Tagy: 
Zdroje: 

TZ [email]

Diskuse ke článku Rockchip pomůže Intelu s levnými tablety, TSMC s výrobou procesorů

Čtvrtek, 29 Květen 2014 - 00:43 | BTJ | Do whiteboxu jedine android, jak pise autor,...
Středa, 28 Květen 2014 - 14:44 | aa bb | Podla zasa ineho zdroju je TMSC, tak ako je tu v...
Středa, 28 Květen 2014 - 14:26 | Peter Marcok | F - jako Fail :D
Středa, 28 Květen 2014 - 13:42 | dajan | Tak rozmyslam, ked SoC znamena System on Chip,...
Středa, 28 Květen 2014 - 13:10 | Cotije Dotoho | Tady je vidět jak dravé malé firmy dokážou...

Zobrazit diskusi