Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung rozjel masovou výrobu na pokročilé verzi 14nm procesu

Jeden z nejočekávanějších výrobních procesů letošního roku se podařilo dostat do stádia masové výroby, což znamená kapacity dimenzované na velké zakázky a postupné snižování cen…

Rozdíl mezi rizikovou výrobou a sériovou výrobou často spočívá pouze v zárukách, které výrobce poskytuje na výtěžnost nebo spotřebu (pokud jsou striktně dodržena mnohdy velmi konzervativní pravidla pro daný proces). Pro výrobu reálných produktů je proto důležitější fáze masové (velkoobjemové) výroby, kdy už nejen výrobce poskytuje určité záruky, ale je schopný čipy vyrábět ve velkých objemech, díky čemuž mimo jiné začíná zvolna klesat cena za wafer.

Právě do této fáze se nyní dostal Samsung se svým 14LPP neboli 14nm FinFET Low-Power Plus procesem, zkrátka s tou pokročilejší z obou variant 14nm procesu, kterými disponuje. 14nm LPP proces umožňuje dosáhnout vyšších taktů než původní 14nm LPE (Low-Power Early) a naopak při maximálních taktech, jaké byl 14nm LPE schopný dosáhnout, vykazuje nižší spotřebu. Hodí se proto jak na mobilní čipy, tak výkonnější čipy pro desktop.

Továrny Samsungu a GlobalFoundries vybavené pro 14nm výrobu

Právě na 14nm LPP procesu vzniknou grafické čipy AMD generace Polaris a procesory generace Zen. AMD však hovořila o výrobě u GlobalFoundries, Samsung zmíněn nebyl, a tak nelze přímo spojovat prohlášení Samsungu s výrobou těchto produktů. Vzhledem k tomu, že víme, jak se vyvíjela situace s první variantou procesu (14nm LPE) v loňském roce, ale určitý výhled máme. V polovině února 2015 ohlásil Samsung masovou výrobu na 14LPE a GlobalFoundries se přidala koncem dubna 2015. Pokud tento interval aplikujeme i na letošní situaci, vychází, že by se GlobalFoundries mohla s vlastním prohlášením ozvat někdy v polovině března až začátkem dubna. Otázkou ovšem je, zda případné prohlášení bude souviset s výrobou pro AMD. Je totiž běžné, že v případě výroby pro exkluzivní odběratele není tato skutečnost sdělována prostřednictvím tiskových zpráv veřejnosti (např. TSMC oficiálně oznámila zahájení masové výroby na první verzi 16nm FinFET procesu teprve dlouhé měsíce poté, co rozjela masovou výrobu pro Apple a podobně tak GlobalFoundries několikrát neohlásila spuštění sériové/masové výroby na procesech, které využívala AMD, nebo alespoň dokud je AMD využívala exkluzivně).

Samsung s GlobalFoundries používají pro nasazení technologie výroby 14nm procesů strategii nazvanou Copy Smartly, která se mírně liší od strategie Intelu zvané Copy Exactly. Intel v jedné továrně vyvine linku na určitý proces a tu následně včetně všech detailů, postupů, chemikálií i nuancí výroby „překopíruje“ do továren, které budou mít na starost masovou výrobu. Naproti tomu postup Samsungu a GlobalFoundries kopíruje přesně pouze ty prvky, které mají přímý dopad na klíčové charakteristiky výroby (výtěžnost), což by mělo mít příznivý dopad na rychlost nasazení výroby v dalších továrnách.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung rozjel masovou výrobu na pokročilé verzi 14nm procesu

Sobota, 23 Leden 2016 - 16:47 | PiTy | Já si počkám jak nám to osvětlí NESTíček :-)...
Pátek, 22 Leden 2016 - 17:38 | TyNyT | No, ty "mobilní" GPU nvidie IMHO spíše...
Pátek, 22 Leden 2016 - 17:01 | R3git | Udělalo by mi hodně velkou radost, kdyby zprávy z...

Zobrazit diskusi