Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung chystá protiútok, zákaz prodeje GPU Nvidie

Samsung reaguje na snahu Nvidie zakázat prodeje řady smartphonů a phabletů korejského výrobce z důvodu údajného použití technologií Nvidie. Má takový pokus vůbec šanci uspět?

V září letošního roku podnikla Nvidia nečekaný krok: obvinila Samsung a Qualcomm z nelegálního používání jejích technologií v rámci mobilních GPU (ARM SoC). Obzvlášť překvapivý bylo toto rozhodnutí s ohledem na fakt, že Samsung žádná vlastní GPU nemá, jeho produkty obsahují grafické obvody licencované u ARM (Mali), Imagination / PowerVR (SGX) nebo kompletní řešení nakoupená u Qualcommu.

Nvidia si však za svým rozhodnutím stojí a podala tehdy žádost o zákaz prodeje zařízení Samsung Galaxy Note, Galaxy Note 3, Galaxy Tab, Galaxy S4 a Galaxy S5 na půdě USA. Krátce poté vyšlo najevo, že Samsung již nějakou dobu dává dohromady vývojový tým složený z bývalých pracovníků Nvidie, AMD a Intelu, který by měl vyvinout vlastní GPU architekturu (podle neoficiálních informací by se na trh - pokud vše půjde hladce - mohla dostat v roce 2016). Naproti tomu Nvidia v loňském roce přišla s novou licenční politikou a snaží se výrobcům ARM SoC nabídnout vlastní architekturu - dosud si ji však nikdo nelicencoval. Některé zdroje proto zastávají názor, že cílem Nvidie je přimět Samsung k licencování vlastních GPU.

Ten asi této myšlence nakloněný není. Odhodlal se k reakci na kroky Nvidie a podal žalobu, ve které ji obviňuje z nelegálního užívání řady vlastních patentů. Nyní své aktivity rozšířil o prosazení zákazu prodeje grafických čipů Nvidie na půdě USA. Teoreticky může jít o všechny produkty z řady GeForce, Tesla, Quadro, Tegra a několik dalších.

Šance, že Mezinárodní obchodní komise (ITC) žádost přijme, ale není vysoká. Jak ukázaly spory Applu se Samsungem, je pro americké úřady obtížnější přijmout zákaz prodeje zboží tuzemského výrobce než vydat zákaz prodeje zboží výrobce zahraničního. I kdyby si Samsung nakonec prosadil svou, může na scénu opět vstoupit deus ex machina prezident Obama a rozhodnutí ITC vetovat, jako se již stalo loni v létě ve sporu Applu se Samsungem.

Diskuse ke článku Samsung chystá protiútok, zákaz prodeje GPU Nvidie

Pondělí, 24 Listopad 2014 - 21:45 | trodas | Jaký "deus ex machina"? Prostě -...

Zobrazit diskusi