Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony dementuje zprávy o vývoji vlastního ARM čipu

Tak se zdá, že tentokrát jinak spolehlivý server DigiTimes přestřelil. Samotný šéf Sony, Kazuo Hiari, dementoval hned dvě věci týkající se smartphonů Sony.

Tou první je skutečnost, že se Sony nechystá zbavit divize mobilních telefonů. Tou druhou pak to, že Sony si sama nehodlá vyvíjet vlastní ARM čipy.

Když jsem psal zprávu o vývoji ARMů, záměrně jsem se vyhnul formulacím „dává to smysl“, protože ten odhad přeci jen stál tak trochu na vodě. Sony je poměrně ztrátová a lze předpokládat, že ziskovost smartphonů na trhu, kde - bez ohledu na vynikající kvalitu výrobků - má jen zcela minoritní podíl na ziscích, jí nezajistí napumpování obrovských peněz do vlastního vývoje. Kazuo Hirai to tedy potvrzuje, Sony se nadále bude držet čipů od jiných firem, které do dělají déle a u kterých ji to vyjde levněji, než kdyby do vývoje a prodejů musela rozpustit počáteční obrovské náklady.

Tou druhou věcí si tolik jistí být nemůžeme. Ač Sony nyní tvrdí, že se smartphony pokračuje, už v minulosti bylo více tradičních trhů, které opustila. Z těch největších a doufám že stále ještě nejznámějších, lze z pohledu Evropana zmínit zejména monitory a TV, kde značka Trinitron byla synonymem pro špičkový obraz. Sony se dle mého v posledních letech tak trochu hledá, protože tradiční trhy fungují stále více v nouzovém režimu, ať již jde o fotoaparáty (jejichž prodeje upadají), nebo smartphony (kde naprostou majoritu zisků drží Apple), nebo vlastně tak trochu i ty herní konzole, kde Sony dělá vrásky konkurenční Microsoft, s každou generací používající stále shodnější a shodnější hardware.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony dementuje zprávy o vývoji vlastního ARM čipu

Úterý, 24 Listopad 2015 - 19:51 | Mirda | naopak já vlastnil SE T710, K700i, P900i,P910i,...
Úterý, 24 Listopad 2015 - 12:40 | ica sk | Asi vieš kde hľadať viac informácii o SX Z5....
Úterý, 24 Listopad 2015 - 11:47 | RedMaX | Mohl by autor zpravy dat nam, kteri na spickovy a...

Zobrazit diskusi