Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test ASRock XFast USB

ASRock A75M-HVS (z úhlu)
Nedávno jsme vám představili zajímavou a přitom levnou desku ASRock A75M-HVS pro procesory AMD Llano a dnes si s její pomocí ukážeme, jak funguje XFast USB, „exkluzivní“ funkce desek ASRock…

Kapitoly článků

1.  Původ
4.  Testy USB 3.0

Máme tu první test: K jeho provedení jsme použili ASUS Leather II 2,5” EXT - speciální vzorek s podporou UASP. Zda umí XFast USB používat UASP, nemáme tušení, ale kdysi jsme kdesi narazili na zmínku, že snad ano, jen se nikde v té aplikaci vyloženě o UASP nehovoří. Tak to zkusíme.

ASMedia ASM1051E (USB 3.0 › SATA 6Gbit/s) vs. nativní SATA

První měření je referenční měření na 6Gbit/s SATA řadiči v čipsetu AMD A75, abychom věděli, co jsme schopni přes tento čipset vůbec protlačit. Byly použity výchozí AHCI ovladače ze systému Windows, moc jsme se s tou instalací nemazlili (na Intel platformě dosahuje tento SSD až k 500 MB/s). CrystalDiskMark jsme nastavili na posílání samých nul, to proto, že nepotřebujeme zjišťovat rychlost SSD, tu potřebujeme naopak co nejvyšší a komprimovatelná data námi použitému SSD Kingston HyperX vyloženě svědčí (má řadič SandForce).

USB 3.0-SATA - ASMedia ASM1051E
USB 3.0-SATA - ASMedia ASM1051E

Další měření je „Normal“ a „Turbo“, takže hleďme na výsledky. Co se propustnosti týče, zajímat nás bude především první pruh, kde je snaha udělat vůbec co největší číslo.

Jak sami vidíte, USB 3.0 v základu udělá na tomto řešení nějakých 200 MB/s, pro zápis dokonce ještě o něco více. Režim Turbo nám skutečně pomohl, poprvé jsme se při čtení přes USB 3.0 dostali nad 300 MB/s. Režim UASP změřený kdysi na základní desce ASUS Crosshair V Formula, s niž jsme testovali Bulldozer, udělal při zápisu dokonce 312 MB/s, ovšem při čtení jen 220 MB/s. Každopádně máme dojem, že i v případě ASRock XFast USB skutečně na použití UASP režimu dochází a pokud ne, v nejhorším případě se využívá nějaký Turbo režim (podobný, jaký umí i ASUS USB 30 Boost). Ale že by se konalo proklamované marketingové 5násobné zrychlení, to ani za aurum vepřum. To je totiž zhola nemožné, to bychom se z 200 MB/s dostali přes marketingových 5 Gbit/s uváděných často v souvislosti s USB 3.0 ;).

LucidPORT USB300-REV2 (USB 3.0 › SATA 3Gbit/s)

USB 3.0-SATA - LucidPORT USB300-REV2
USB 3.0-SATA - LucidPORT USB300-REV2

Podívejme se ještě na jedno zařízení, které UASP určitě neumí. Totéž SSD jsme připojili přes naši oblíbenou a různými úpravami firmwaru notně potrápenou redukci s čipem LucidPORT USB300-REV2, která je navíc omezena na straně SATA rychlostí pouze 3 Gbit/s. Její údaje si přidejme do výsledků měření:

I zde dochází ke zrychlení, ovšem ze znatelně pomalejšího základu. Přesto je zajímavé, že tento typ redukce o krapet lépe pracuje se 4KB bloky (s Turbem).

Každopádně je vidět, že při připojení přes USB se nám vytrácí výhoda NCQ. Práce se 4KB bloky ve frontě dlouhé 32 příkazů není skoro o nic rychlejší než běžná práce se 4KB bloky (po jednom). Zejména když to porovnáte s prací přes SATA, kde se NCQ projevuje naplno.

Fungování s jiným USB 3.0 řadičem (Renesas)

Podíváme se ještě na jednu zajímavost a opět budeme lehce srovnávat s ASUS USB 3.0 Boost. Ten funguje pouze s deskami ASUS, kde je USB 3.0 řadič ASMedia. Když třeba do PCI Express slotu strčíte jiný řadič, např. Renesas, fungovat to s ním nebude, řešení je šité na míru konkrétnímu řadiči od ASMedia. ASRock XFast USB 3.0 toto omezení nemá a na dalším grafu uvidíte důkaz. Do PCI Express ×1 slotu (který vede mimochodem do PCIe řadiče procesoru) jsme strčili USB 3.0 kartu s čipem NEC/Renesas a vyzkoušeli rychlosti na něm.

NEC/Renesas µPD720200F1
NEC/Renesas µPD720200F1

Opět provedeme přidání údajů do grafu a ukážeme si všechny dosavadní výsledky vedle sebe (opět zkusíme oba čipy, jak LucidPORT, tak ASMedia):

Jak vidíte, rychlost při použití XFast USB stoupla i s řadičem Renesas. K rychlosti na nativním USB 3.0 řadiči v AMD čipsetu tomu trochu chybí (300 MB/s jsme nedosáhli), ale nárůst rozhodně znát je a to se počítá. Zda je to tím, že ASRock též Renesas řadiče používá a tudíž by s ním nástroj XFast USB mohl počítat, nebo tím, že by případně řešení XFast USB bylo univerzální, to se můžeme jen dohadovat.

Na základě výsledků se nicméně můžeme začít domnívat, jak to vlastně funguje. Zejména nás nyní budou zajímat rozdíly při práci s malými 4K bloky dat. Lépe je to vidět na rychlostech zápisu, kde práce se 4K bloky po jednom a 4K bloky v délce fronty 32 je v režimu Turbo prakticky stejná, zatímco v režimu Normal to vypadá, jako by zde ještě NCQ hrálo trošku roli.

Z toho usuzujeme, že XFast USB nebo obecně TurboHDD USB funguje (možná i mimo jiné) na bázi efektivnějšího zpřeházení příkazů (zjednodušeně řečeno taková vlastní implementace NCQ). Zda dochází i na nějakou změnu v režii USB protokolu, nemáme tušení, ASRock pod pokličku fungování „vlastní“ technologie nejspíše nevidí a i kdyby viděl, nic smysluplného nám nepoví. A FNet bude jistě také mlčet, jemu bude více vyhovovat model takhle nám to funguje, jestli chcete, jako OEM si to kupte a nabízejte po svém.

Neděláme si iluze, že by vztah ASRock ⇔ FNet fungoval nějak výrazně jinak, než že ASRock vznesl na FNet požadavek typu tady je naše logo, to tam dejte a chceme to mít zelený. A FNet to udělal. Eventuelně si ASRock koupil od FNetu obecné řešení a jen si ho oskinoval a zajistil, aby nešlo spustit na jiných deskách (a opravdu to nejde, instalace to rovvnou odmítne a zkoušeli jsme též přenést hotovou instalaci na jinou desku a při spuštění nás to skutečně poslalo do patřičných mezí s tím, že to chodí jen na deskách ASRock, což je každopádně výhradně licenční omezení, z technického hlediska tomu nic nebrání).

Na další straně se mrkneme na to, zda a jak umí XFast USB urychlovat i práci s USB 2.0 porty.

Kapitoly článků
1.  Původ
4.  Testy USB 3.0

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test ASRock XFast USB: Zrychlení USB 3.0 i USB 2.0

Středa, 6 Červen 2012 - 21:48 | oneill01 | Mam dosku asrock fatality performance p67. Pred...
Pátek, 1 Červen 2012 - 07:22 | Archvile | Nedávno som inštaloval PC s doskou ASRock HM65 a...
Čtvrtek, 31 Květen 2012 - 22:15 | Hirogen | Trošku odbočím: Je s podivem, že SanDisk v...
Čtvrtek, 31 Květen 2012 - 16:02 | mikeczcom | ale týká se to jen USB3 hubů do kterých když...
Čtvrtek, 31 Květen 2012 - 15:42 | Tralalák | VIA Labs vďaka technológii USB2Expressway...
Čtvrtek, 31 Květen 2012 - 14:13 | mixal 11 | fakt ? som neskusal, ani nenapadlo by mato,...
Čtvrtek, 31 Květen 2012 - 13:56 | Krevety | Tak já vám doporučím něco jiného pro zrychlení...

Zobrazit diskusi