Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toshiba skončí s výrobou čipů, důvodem je krach Westinghouse a tajené ztráty

Poslední tři roky společnosti Toshiba připomínají zemětřesení o exponenciálně sílící intenzitě. Nyní dosáhlo 9 (ztráta v miliardách dolarů), což vede ke konci dvou divizí - Westinghouse a výroby čipů…

Není novinkou, že má Toshiba problémy. Historicky bezprecedentní je ovšem jejich rozsah a dopady. Krize firmy se začala navenek projevovat už v roce 2014, kdy společnost ohlásila, že začne prostřednictvím restrukturalizace řešit ztrátovost výroby počítačů. Propuštěním 900 zaměstnanců měla ročně ušetřit skoro $200 milionů, přičemž tento krok s sebou nesl jednorázové náklady přesahující $400 milionů. Tento plán by se stal rentabilním v horizontu tří let, kdyby nebyl chybně koncipovaný a naprosto poddimenzovaný. $200 milionů totiž byla směšná částka s ohledem na to, k jakým finančním machinacím docházelo v účetnictví, aby se podařilo zakrýt daleko rozsáhlejší ztráty. Restrukturalizace PC divize byla buďto úplně špatně pojatá, nebo měla pouze uklidnit investory.

Na podzim roku 2015 došlo k odhalení mnohem širších problémů, se kterými se společnost potýkala. Nesouvisely jen s poklesem poptávky po počítačích; to vlastně bylo to nejmenší. Problém souvisel s výrobou komponent pro jaderné elektrárny a společností Westinghouse, kterou Toshiba v roce 2006 pořídila za více než $5 miliard, což byla i podle tehdejších odhadů 2× nadhodnocená částka. Minulou dekádu se ale tento krok jevil jako dobrá investice; zdálo se, že fosilním palivům brzy odzvoní a jaderná energetika se stane hlavním tahounem. Poptávka po komponentech ale v posledních letech klesla. Mezi důvody se na prvních místech uváděla nehoda elektrárny ve Fukušimě a nově objevená ložiska břidlicového plynu v USA, který v mnoha odvětvích dokázal nahradit tehdy zdražující uhlí.

Na jaře 2015 vyšlo najevo zkreslení finančních zpráv, první šetření uzavřené v létě téhož roku odhalilo zkreslení ve výši přinejmenším $1,2 miliardy, ale později se mluvilo ještě o daleko vyšších částkách. Do čela firmy byl jmenován prozatímní CEO, který ohlásil změny zahrnující úplný útlum výroby počítačů a televizí. Investice do restrukturalizace v roce 2014 se tím pádem stala promarněnou - šlo o vyhozené peníze, divize se této podobě nedočkala data, ke kterému by se investice vrátila.

Během minulého týdne se pozvolna ukázalo, že i průšvih na úrovni jednotek miliard dolarů z roku 2015 mohou být nepodstatné drobné ve srovnání se ztrátou téměř deseti miliard dolarů za rok 2016. Ta již jde ze dvou třetin ($6,3 miliardy) na vrub dceřiné společnosti Westinghouse, kterou poslalo vedení firmy ve středu 29. března 2017 do bankrotu. Stávající ztráta souvisí s investicemi do vývoje nového typu reaktoru AP1000 a několikanásobným překročením rozpočtů při výstavbě dvou nových jaderek na půdě USA.

O den později, ve čtvrtek 30. března 2017, oznámila Toshiba záměr vyřešit finanční díru prodejem nejrentabilnější divize, výroby čipů, především paměťových. Tu společnost nejprve formálně osamostatní a pak poskytne k prodeji. Nabídky již přicházejí, podle japonských zdrojů jich má Toshiba na stole kolem deseti a k nejzajímavějším by měl patřit návrh společností Broadcom a Silver Lake Partners ve výši $17,9 miliard. Nabídky poslaly i společnosti Hynix a Western Digital. Většina zainteresovaných firem buďto používá paměťové čipy společnosti Toshiba (pod Silver Lake patří mj. Dell), nebo stojí v pozici konkurenta. K loňskému roku byla Toshiba druhým největším výrobcem flash pamětí na světě; vyšší objemy produkuje pouze Samsung.


Společnost Toshiba byla založena v roce 1938 spojením Shibaura Seisaku-sho (založené v červenci 1875 jako Tanaka Seisakusho) a Tokyo Denki (založené 1890 jako Hakunetsu-sha & Co). Název vznikl z počátečních slabik Tokyo Denki a Shibaura Seisaku-sho.

Diskuse ke článku Toshiba skončí s výrobou čipů, důvodem je krach Westinghouse a tajené ztráty

Úterý, 4 Duben 2017 - 21:13 | HKMaly | Barbare, tantō neni zadna savle.
Úterý, 4 Duben 2017 - 18:37 | Moonalert | Musí prodat, protože má dluhy a pokud nechce...
Úterý, 4 Duben 2017 - 10:20 | petr ib | S těmi subdodávkami je to složitější a...
Pondělí, 3 Duben 2017 - 22:56 | JoHnY3 | VeVERka vzdycky davala ze vsech nabidnutych...
Pondělí, 3 Duben 2017 - 18:58 | Pety | No tak nám Temelín holt dostaví Rosatom, beztak...
Pondělí, 3 Duben 2017 - 18:18 | johnthelittle | manzeri pry pro jistotu prodali i divizi "...
Pondělí, 3 Duben 2017 - 17:01 | Robin Seina | Prodat to nejcennější co firma má a čím se může...
Pondělí, 3 Duben 2017 - 16:14 | franzzz | Tvurci serialu Pat a Mat mohou cerpat novou...

Zobrazit diskusi