Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC zvažuje továrnu v USA, rozhodnutí padne v roce 2018

Nový americký prezident se vyslovil jasně, firmy mají (zase) začít vyrábět na území USA, nebo jim budou naházeny klacky pod nohy ve větším množství než malém. TSMC zvažuje.

Donald Trump je možná v pozici amerického prezidenta prozatím něco jako slon v porcelánu, ale jeho ostrá sdělení narážejí na úrodnou půdu. Šéf Intelu za svou velkou korporaci oznamoval novou továrnu a nová pracovní místa přímo z Oválné pracovny a spousta dalších firem reaguje jednoznačně. Nechtějí přijít o americký trh ani zčásti a tak se připravují na to, že výrobu přetáhnou alespoň zčásti do USA.

Takto postupuje výhledově i „tchajwanská pekárna“ 300mm FinFETových „waflí“ jménem TSMC. Předseda správní rady Morris Chang prohlásil, že firma zvažuje výstavbu své budoucí technologicky nejpokročilejší továrny právě v USA. Mělo by se jednat o továrnu na budoucí 3nm výrobní procesy. Rozhodnutí chce firma sdělit někdy v příštím roce i v souvislosti se svým zájmem o části japonské Toshiby.

A TSMC není jediná, kdo se i za cenu nemalých komplikací nejspíš podvolí tlaku nové americké administrativy. Uvidíme, jak to dopadne s Applem, který své čipy typicky vyrábí u TSMC a Samsungu v jihovýchodní Asii, ale minimálně CPU jádra si navrhuje sám. Možná i on by byl potěšen, pokud by mohl novému americkému vládci říci, že čipy jsou v USA i vyráběny. A pokud by i Foxconn postavil nějakou tu továrničku v USA, bylo by dílo dokonáno, ač by jej právě v případě Foxconnu mohl kazit předpoklad, že v budoucí hi-tech továrně nevznikne ani tak velké množství lidských pracovních míst, jako spíše robotických.

Ale víme, jak by to řešil nejbohatší muž světa, Bill Gates.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TSMC zvažuje továrnu v USA, rozhodnutí padne v roce 2018

Úterý, 28 Březen 2017 - 07:54 | Mirda Červíček | Qimonda byla i v Portugalsku. „Jestli se jim...
Pondělí, 27 Březen 2017 - 23:45 | Gath G | Já měl za to, že Němci z polovodičového průmyslu...
Pondělí, 27 Březen 2017 - 16:08 | Mirda Červíček | A naše debilní EU nechá zkrachovat Qimondu,...
Pondělí, 27 Březen 2017 - 13:30 | jsem Zpet | Trump na fotce prsty ukazuje velikost hradla...

Zobrazit diskusi