Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Upgradujeme levně na SSD starý notebook s IDE (PATA) rozhraním

Msata Adapter S Msata Ssd
Máte starší notebook s IDE (parallel ATA) pevným diskem a chtěli byste mu vdechnout trochu života do obvodů? Že jsou PATA SSD drahá? Nevadí, dejte tam mSATA SSD, beztak představují nejlevnější dostupné úložiště. Že to nejde? Ale jde, a navíc směšně lacino.

Tento článek měl být původně krátký, ale osud tomu chtěl, že se trošku natáhl. Během příprav došlo na několik významných událostí, které v článku prostě nemohly chybět.

K jeho vytvoření mě inspirovala myšlenka oživení, či spíše „občerstvení“ staršího notebooku, který má ještě starší pevný disk s parallel ATA (lidově IDE) rozhraním. Občerstvit jakýkoli notebook (starší nevyjímaje) lze nejsnáze tak, že pevný disk vyměníte za SSD. Anebo když v takovém notebooku prostě pevný disk odejde, je potřeba tam dát nějakou náhradu, pokud nechcete jinak funkční zbytek vyhodit. A sehnat dnes PATA disk je obecně problém, kdejaké SSDčko je nejen dostupnější, ale i levnější. Jenže jak asi tušíte, SSDčka jsou pro PATA rozhraní docela drahá.

Asi už tušíte, kam mířím. Jasně, když nemáte PATA SSD, dejte tam SATA SSD (a když nemáte SATA SSD, tak tam nedávejte nic ;-). Ovšemže se tam SATA SSD dát normálně nedá. Bude to chtít redukci ze SATA na PATA a s tou se to tam už nevejde. Leda že …

Ano, správně. Takové mSATA SSDčko je dost malé na to, aby se kolem něj dala nabalit nějaká redukce. Idea této přestavby je taková, že by to mělo stát co nejméně, protože obvykle takto staré notebooky většinou ani nemají moc velkou cenu na to, aby mělo smysl ji výrazně navyšovat. mSATA SSD má tu výhodu, že je snad vůbec nejlevnější ze všech dostupných SATA SSDček, takže se pro naše účely hodí výborně. Teď ještě tu redukci a aby moc nestála.

No, a v té redukci spočívá celá ta krása a elegance tohoto řešení. Redukcí (nebo adaptérů, jak chcete), existuje tolik, až se prodávají. Stačí si jen vybrat, třeba tu nejlevnější. Budete se možná divit, za kolik se dá taková redukce pořídit, a to i přesto, že všechny musejí obsahovat převodní můstek (čip) ze SATA na PATA, tedy aby bylo možné zapojit SATA úložiště do PATA rozhraní.

Msata Pata AdapterMsata Pata Adapter Spodni Strana

Já natrefil na eBay na redukci, která stála tak vtipně málo, že jsem si jich rovnou objednal pět, abych měl nějakou zásobu, protože se to nejspíš bude hodit. Cena jedné takové byla $3,49 a doprava byla tradičně zdarma (vždycky mě pobaví, když si koupím z Číny něco, co stojí méně, než bych u nás dal jen za tu dopravu), takže mě všech pět po přepočtu vyšlo sakumprásk na 369,84 Kč. Přiznám se, že když jsem ty redukce hledal, měl jsem původně takové tušení, že zhruba tyhle prachy mě bude stát jedna. Cena 74 Kč za jednu takovou redukci mě ovšem dostala, musel jsem jich prostě vzít pět, nedalo se odolat :-).

Msata Pata Adapter S Ulomenou Diodou

Možná jsem udělal dobře, že jsem těch redukcí vzal víc, v této „loterii“ jsem vyhrál jednu, která neustála přepravu z Číny v bublinkové obálce a dorazila s jednou ulomenou usměrňovací diodou. Čistě ze zvědavosti, co mi na to řekne prodejce, jsem jej o tomto nedopatření informoval, a ten mi řekl, že se omlouvá a jestli chci vrátit peníze, nebo to má poslat znovu. Na rozdíl od patálií s UASP redukcí mi téhle osoby bylo líto (už kvůli směšné ceně adaptéru) a odepsal jsem jí, že moc děkuju, ale že je to v pohodě, že to nejspíš spájím a bude to OK. Prodejce se ještě několikrát omluvil a nabídl mi nakonec slevu na další nákup u něj. Opět si představuji, jak by taková situace dopadla u nás: prodejce za nic nemůže, na zákazníka uplatní tržní mechanizmus (aneb „zákazníku trhni si“), reklamovat u přepravce, dokazovat přepravci, že to skutečně rozbil on a kdesi cosi … no nic. Připájel jsem to a funguje to (jasně že klasickou trafopájkou, no ještě s ní v průběhu tohoto článku budu pájet jemnější věci :). Ještě že jsem měl těch redukcí víc, abych věděl, jak tu diodu orientovat.

Jm 20330 FeaturesJm 20330 Block Diagram

Jistě vám neuniklo, co je vlastně ta redukce zač. Tak tedy vězte, že to není nic jiného, než kus plošňáku, kde je 44pinový PATA konektor pro zapojení do notebooku (to je ta strana, co předstírá, že bude pevný disk), odkud i redukce mimo jiné dostane šťávu, a samozřejmě mSATA slot plus patřičné šroubky na uchycení. Srdcem celé redukce je čip JMicron JM20330, který umí obojí: udělat z PATA SATA, i naopak. Je vyráběn 0,18μm procesem, umí 1,5Gbitové SATA na jedné straně a na druhé až UltraATA-150, což jsem sice ještě neviděl, ale v datasheetu se píše, že to umí (vedle UltraATA-133/100/66/33 a pomalejších, PIO režimy nevyjímaje).

Msata Adapter Prekazejici Napetovy RegulatorMsata Adapter S Msata Ssd Prekazejici Napetovy Regulator

Kromě něj je zde ještě napěťový regulátor NIKOS L1084G-33 srážející napětí na 3,3V (pro živení samotného PATA-SATA můstku i mSATA SSD), který je umístěný tak nešťastně, že musí v každém případě překážet vloženému a uchycenému mSATA SSD, neboť je prostě vyšší než zatavená „matka“ pro šroubek držící mSATA kartu. Je to holt potřeba neutahovat na maximum, s kontakty v mSATA slotu si to bude povídat každopádně dobře.

No, a nakonec je tu nezbytná hrstka kondíků a odpůrků, plus 25MHz oscilátor. Říkám si, že cena 74 Kč za tohle všechno (bez samotné mSATA karty samozřejmě) je možná kdoví jestli na výrobních nákladech.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Upgradujeme levně na SSD starý notebook s IDE (PATA) rozhraním

Úterý, 1 Září 2015 - 12:22 | code | Tak já také koupil redukci s čipem JM20330, čili...
Pondělí, 11 Květen 2015 - 20:31 | Dave | Zdravím, neměl jste prosím, někdo možnost...
Neděle, 26 Duben 2015 - 14:31 | cimbo | Ďakujem, je to tak, stačilo zapojiť obrátene a už...
Neděle, 26 Duben 2015 - 13:52 | Mila Pila | Taky se mi to stalo, zkus ten ZIF kabel zapojit...
Neděle, 26 Duben 2015 - 11:23 | cimbo | Ahoj, zapajam sa do diskusie s problémom u HP...
Pondělí, 17 Listopad 2014 - 15:09 | Robin Seina | Nebo jak koukám, tak se dá sehnat i ZIF SSD. http...
Pondělí, 17 Listopad 2014 - 14:24 | Mila Pila | Jo, to se tam vleze. Pro představu přikládám...
Neděle, 16 Listopad 2014 - 15:11 | Robin Seina | bohužel ne, příliš velké PCB, když do toho...
Neděle, 2 Listopad 2014 - 00:21 | Duck Daffy | WIFTe, zapomněl jsi zhodnotit použitelnost...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 08:58 | WIFT | Já to fakt někdy budu muset testnout, taky mi to...

Zobrazit diskusi