Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Upgradujeme levně na SSD starý notebook s IDE (PATA) rozhraním

Msata Adapter S Msata Ssd
Máte starší notebook s IDE (parallel ATA) pevným diskem a chtěli byste mu vdechnout trochu života do obvodů? Že jsou PATA SSD drahá? Nevadí, dejte tam mSATA SSD, beztak představují nejlevnější dostupné úložiště. Že to nejde? Ale jde, a navíc směšně lacino.

Na předchozí straně by se klidně dalo skončit a konstatovat, že je to celkem dobrá koupě, udělit tomu třeba i ocenění a jít zase dělat něco užitečného. Ale znáte mě, jak se do toho pustím, nemám dost ;-).

Msata Adapter S Msata Ssd Zapojeny Do Pata Kabelu

Musel jsem redukci osadit skutečným mSATA SSDčkem a vyzkoušet v praxi. Protože jsem měl jen zmíněný ADATA SP310 v 32GB verzi, což je SSDčko, pokud jde o zápis, docela pomalé, potřeboval jsem vygenerovat tu předchozí stranu kvůli testům samotné redukce. Teď už to bude trochu z praktičtějšího hlediska.

Adata Sp 310 32 Gb Sata Nf 590 Sli CdmAdata Sp 310 32 Gb Pata Nf 590 Sli Cdm

Obrázky, které právě sledujete, jsou samy o sobě dost výmluvné. Vlevo je SSD na SATA řadiči (čipset nForce 590 SLI tentokráte plně v režimu 3Gbit/s SATA), vpravo totéž při připojení na PATA. Protože má SSD pomalé čtení, vidíme zde zejména při zápisu rozdíl v práci, kdy je limitujícím faktorem právě rychlost SSD. Nechci být kverulant, ale NCQ se nám tentokrát někam ztratilo úplně, možná je to vliv samotného SSD, nicméně to je jedno. Zajímavější je totiž obrázek následující:

Adata Sp 310 32 Gb Pata Via Cdm

V tomto případě bylo SSD připojeno do jednoho stařičkého notebooku, který se jmenuje Fujitsu Siemens LiteLine, model LFL. Když zagooglíte, zjistíte, že tahle plečka je osazena 450MHz procesorem AMD K6-2 s původně 6GB pevným diskem a 32MB paměti, od výroby se k tomu dávaly Windows 98. Čipsetem je VIA Apollo MVP4 (VT8501), jižní můstek je VIA VT82C686A. Tenhle notebook si zřejmě nikdy nemyslel, že by v něm mohlo někdy běhat SSDčko. Já se rozhodl, že tam dám nejen SSDčko, ale i Windows XP (nic novějšího od Microsoftu na něm nejde rozchodit). Grafika tohoto notebooku nese (aspoň dle ovladače) v názvu něco, co dnes nesou moderní procesory od Intelu, a displej to má barevný (800×600) s dobou odezvy 1 furt, takže je dobré zapnout stopu kurzoru myši, aby se vám neztratil ;-).

Fujitsu Siemens Liteline Lfl Hwinfo 32 SummaryFujitsu Siemens Liteline Lfl Hwinfo 32 Hardware

HWiNFO32 - výpis hardwaru: Fujitsu LiteLine LFL

Není bez zajímavosti, že BIOS tohoto notebooku neumožňuje použití většího než 32GiB pevného disku (inu, ty známé limity ;-), takže 32GB ADATA SP310 je vlastně ideální kandidát - má optimální poměr ceny a kapacity, přičemž rychlost zde nehraje roli, ta bude jistě vyšší, než ten notebook zvládne.

Snímek CrystalDiskInfo to v podstatě potvrzuje. Projevil se limit UltraATA-33, a to hlavně při čtení, zápis brzdilo ještě něco dalšího. Na druhou stranu dopadl velmi zajímavě zápis 4K bloků a to je něco, čeho ani v takovéhle plečce s žádným pevným diskem nedosáhnete. Původní 6GB disk v tomto notebooku byl dávno kdesi v křemíkovém nebi, takže byl osazen něčím lehce větším, 10GB IBM DJSA-210. A s ním to vypadá v tomto notebooku takto, vpravo pak ještě srovnání při jeho připojení na SATA port čipsetu AMD A75:

Ibm Djsa 210 10 Gb Pata Via CdmIbm Djsa 210 10 Gb Sata Amd 75 Cdm

Až na ten sekvenční zápis, kde je jako v jediném případě tento pevný disk rychlejší, došlo osazením 32GB SSD ADATA SP310 ke znatelnému zrychlení. A je fakt, že když s tím notebookem pak děláte, je to sakra znát, i v XPčkách, které sice nepodporují TRIM, ale to vůbec nevadí, protože SSD si s tím beztak stihne poradit. Vlastně se dá říci, že SSD je pak v takovém notebooku snad vůbec nejrychlejší komponentou. Možná by jí mohla konkurovat RAM, ale co zjistíte velmi brzy při práci s takovýmto notebookem, je, že procesor jede velmi často na plný knedlík a obrazně řečeno nestíhá sledovat, co dělá zbytek systému. Z takto staré plečky se zkrátka stane svižný notebook. Pochopitelně jen, co se týče práce s operačním systémem, jakmile pustíte náročnější úlohu (třeba i jen webový prohlížeč), poznáte nejpomalejší součástku, tedy procesor ;-).

Fujitsu Liteline Boot ScreenFujitsu Liteline 450 Mhz Amd K 6 2 CpuFujitsu Liteline Adata Sp 310 32 GbFujitsu Liteline Bios Info

Za domácí úkol máte vymyslet využití takto upgradovaného notebooku ;-). Připomínám, že baterka je kaput, Wi-Fi to nemá a síťovka je tam přidaná do PCMCIA slotu. Má to disketovou mechaniku, CD-ROM 24×Speed, LPT a COM port a samozřejmě jeden USB (1.x) port ;-). Jo a málem bych zapomněl na modem :-D.

Měl bych tu ještě i dva notebooky s Pentiem MMX 233 MHz, ale na hrdinství není čas. Na něm jsem totiž od Microsoftu nic novějšího než Windows 2000 nerozběhal. Je to IBM Thinkpad 600 Type 2645. Kromě hlavní baterky mají kaput i CMOS baterku.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Upgradujeme levně na SSD starý notebook s IDE (PATA) rozhraním

Úterý, 1 Září 2015 - 12:22 | code | Tak já také koupil redukci s čipem JM20330, čili...
Pondělí, 11 Květen 2015 - 20:31 | Dave | Zdravím, neměl jste prosím, někdo možnost...
Neděle, 26 Duben 2015 - 14:31 | cimbo | Ďakujem, je to tak, stačilo zapojiť obrátene a už...
Neděle, 26 Duben 2015 - 13:52 | Mila Pila | Taky se mi to stalo, zkus ten ZIF kabel zapojit...
Neděle, 26 Duben 2015 - 11:23 | cimbo | Ahoj, zapajam sa do diskusie s problémom u HP...
Pondělí, 17 Listopad 2014 - 15:09 | Robin Seina | Nebo jak koukám, tak se dá sehnat i ZIF SSD. http...
Pondělí, 17 Listopad 2014 - 14:24 | Mila Pila | Jo, to se tam vleze. Pro představu přikládám...
Neděle, 16 Listopad 2014 - 15:11 | Robin Seina | bohužel ne, příliš velké PCB, když do toho...
Neděle, 2 Listopad 2014 - 00:21 | Duck Daffy | WIFTe, zapomněl jsi zhodnotit použitelnost...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 08:58 | WIFT | Já to fakt někdy budu muset testnout, taky mi to...

Zobrazit diskusi