Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgradujeme levně na SSD starý notebook s IDE (PATA) rozhraním

WOW, paradne ste sa vyhral, to sa musi nechat, a to dvojite preredukovanie ma dostalo :)
Ja som riesil presne podobny problem nedavno a skoncil som u second hand PATA Disku, ktory podla SMART mal "malo najeto". Toto je ale naozaj zaujimave riesenie, ked teda kapacita 32GB nebude problem. Idem si hned nejaku tu redukciu z eBay-u kupit, uz len kvoli tomu, ze je to take lacne.
Stary notebook by som vyuzil ako remote desktop klienta, nic ine ma zatial nenapadlo.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pata 2,5" je ještě celkem OK, ale upgradoval jsem několik notebooků co měly původně 1,8" ZIF PATA HDD (většina z toho byly subnotebooky) - a tam ty disky byly extrémně pomalé už na tehdejší doby, dneska jsou to totální šneci (typická přenosovka 6MB/s). A myslím, že tento postup ocení hodně lidí (tak to dávám k dobru)

Upgrade na mSATA SSD bylo řešení, které ze šneků udělalo velmi použitelné počítače.
použil jsem mSATA to ZIF redukci odtud (doufám že to je akceptovatelná "reklama", pokud ne, omlouvám se a prosím redakci o úpravu mého příspěvku):

http://www.compuny.cz/redukce-22pin-zif--ata-.html (40pin ZIF na 52pin mSATA 3,3V)

Jediná nevýhoda je, že u některých notebooků je inicializace SSD tak rychlá, že první spuštění počítače nenadetekuje SSD a je třeba ctrl+alt+del

edit: samotné přichycení redukce se SSD jsem většinou řešil kouskem oboustranné lepicí pásky.. :-)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to je mi úplně jasné.. jenže ne vždy je čas objednat z Číny a čekat 3-6 týdnů. Někdy taky potřebuju rozumný daňový doklad (pokud je to objednané na firmu a ne pro mé soukromé muzeum) atp.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Navíc tyhle věci za dolar s dopravou zdarma... není to poprvé co slyším, že to mělo mouchy. Když si vezmu, co kolikrát posílají seriózní taiwanští výrobci, s dopravou za krvavé desítky USD... navíc kromě letování a mechanických návrhových chyb některé tyhle věci mívají firmware = taky radost.

Vidím že přesně tuhle redukci, ale s menším SMD regulátorem, vede DeLock. A vede taky pro lenochy trochu dražší redukci do 2.5" pozice pro disk. Ceny "evropské", ale zřejmě to bude fungovat a je to komu omlátit o hlavu pokud ne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jj takovou redukci jsem za pár šušňů kupoval z číny před půl rokem. Mám to do svého stařičkého (ale furt festovního hořčíkovo hliníkového malého a lehkého, tehdy se tomu neříkalo ultrabook) noťasu - Toshiba Portégé R100 (1GHz ULV Banias, též 768M RAM a dedikovaná Trident grafika). Je tam ale standardně disk do 1.8 MicroIDE konektoru, takové to co vypadá jako CFko a nejde na to rozumně nic připojit. Já už kdysi nahradil původní tragický 40GB 4200rpm za o něco méně tragičtější 100GB (taky 4200rpm) ZIF s redukcí na microIDE. Se SSD to neskutečně ožilo, až by se na tom skoro dalo i fungovat. Kdyby na ten trident byly ve win7 drivery (zkoušel jsem a nejsou a ani nejdou upravit typ pro w2k/XP), tak i v něčem novějším než XP.
Chip tam bude stejný a hlásím, že se dvěmi redukcemi (MicroIDE->IDE ZIF->mSATA) to běhá taky bez potíží a na maximu ATA řadiče (pokud budeš chtít, můžu poslat fotky a výsledky z crystalmarku, ale SSD jsem měl jiné, vzal jsem 32GB Samsunga protože věřím, že díky vlastnímu managementu nebude třeba trim).
Jinak funguje Vám na tom trim pánové? Ne že bych to očekával, ale ještě jsem zkoušel tu redukci na Dellu D430 (tam se dá bez nadsázky ten notebook se SSD konečně používat pro kancelářskou práci) a se zapnutým trimem v OS se stává to, že jednou za čas disk v OS na sekundu/dvě "vytuhne", asi chce otrimovat a nejde mu to. Po vypnutí trimu, je to ok.
Jo a díky WIFTe za další parádní článek, ani bych nevěřil, co lze s takovou redukcí všechno dělat :-) Podobný noťas s K6 jsem měl taky, akorát grafika tam byla použitelnější (Ati Rage LT nebo tak nějak), ale to bylo ještě v dobách WinME/2000 a paměti bylo pomálu. Jinak ten VIA southbridge (VT82C686A) by měl umět ATA66. To byla totiž jediná výhoda MVP4 chipsetu oproti staršímu MVP3 (který neměl integrovanou VGA, ale AGP port a pároval se s čímsi od VIA xxx586B). Tady bude spíš problém asi v celkovém výkonu toho stroje, nebo driverech. Stejný southbridge jsem měl totiž i na první desce pro SocketA s KT133 a tam teoretická ATA66 chodila, jen ty disky to tehdy taky neuživily.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Právě s D430 jsem se setkal nejčastěji, v těchto případech ale byly použity SSD od Intelu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tady mi to v D430 trimuje bez problemu. Redukce http://www.buyincoins.com/item/44519.html a SSD Crucial M500. Zkousel jsem i nejakej test v Linuxu, kdy to osahavalo konkretni sektor na disku a po vymazani souboru se skutecne vynuloval.
Ale vim, ze nez jsem to koupil, hledal jsem vsemozny info a nekde psali, ze se tyhle redukce s nekteryma radicema/SSD moc nesnasi. Uz nevim konkretne, ale schvalne jsem kvuli tomu vybiral SSD s radicem, kde problemy byt nemaji.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že to má toho brouka přelepenýho...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No takhle vypadá moje redukce i s přelepeným broukem a trim nefunguje, teda tváří se to funkčně a možná i trimuje :) ale zasekává disk. Čili to bude asi kombinací redukce a SSDčka.

PS: kupoval jsem na http://www.ebay.co.uk/itm/New-40pin-50MM-Cable-Adapter-PCI-E-MSATA-3-3V-...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?
+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tedy tentýž jako v mé redukci :).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem se, TRIM mi přes to údajně maká. Nevím, jak to ověřit jinak než spuštěním <code>fsutil behavior query disabledeletenotify</code> (když TRIM funguje, napíše to <code>DisableDeleteNotify = 0</code>, když ne, tak <code>… = 1</code>, to bych musel vyloženě pustit něco, co cíleně otrimuje nějaké sektory a pak zjistí, že jsou skutečně otrimovány, teoreticky by se to mělo dát ověřit i určitou formou benchmarků, ale zkoušel jsem to jen zmíněným příkazem.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jj já to dělal taky jedině takhle, jinak to neumím :) On ten notebook normálně fungoval, ale prostě jednou za čas (dvakrát do hodiny), prostě při práci na chvilku vytuhl disk, což jsem poznal v ten okamžik, kdy jsem zrovna po něm něco chtěl.
PS: ještě k tomu výkonu na K6ce - uvědomil jsem si, jestli nebylo moc odvážné na tom chudákovi s 256MB ram testovat na 2GB souboru, tohle si myslím na něj bude docela dost, ne? :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze by ste mi mohli poradit ... zhanam redukciu na ebay, ale neviem sa z toho vysomarit uz riadne dlho ktoru treba kupit :) Totizto ostal mi disk Super Talent GLSE este z cias Asus EEE 901 (z ktoreho som vymlatil dusu pre jeho pomalost :D ) a ten nie je klasicky mSata (zeby mini?) , ma tam tie piny nejako inac oproti mSata standartu. Tych redukcii tam vidim za 2€ hodne, ale nie som isty ci cinske oznacenie mini sata je shodne s tymto standartom. Viem ,ze take redukcie sa predavali za 15€, ale pri dnesnych cenach diskov to za taku cenu nema absolutne zmysel kupovat ... a z tych 2€ som veru jelen :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No, nevyplatí se to :( vzhledem k tomu, kolik stojí ta redukce, co bys potřeboval

http://www.ebay.com/itm/50mm-2-5-SATA-22Pin-Convert-Adapter-for-ASUS-Eee...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

ano tieto som nachadzal casto a su drahe, co tento ? taktiez sa hlasi ako mini 7+15 pin http://www.ebay.co.uk/itm/Quality-High-NEW-MINI-SATA-MSATA-TO-7-15-2-5-i...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá na nepřesný popis v aukci, podle obrázku je to microSATA. Taky zmenšenina saty, ale používá se spíš u 1.8" HDD a ještě jsem to tuším viděl u dellu na SSD (taky 1.8").

http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA#mediaviewer/File:Micro_SATA_pin-...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za pomoc, to mini sata ssd teda ostane aj nadalej ulozene v sufliku ... ale este jedna otazka, ostal mi z ultrabooku 24 GB mSata SSD, ta redukcia za 2€ co som daval vyssie je pouzitelna? Cinaci maju niekedy fakt zvlastne popisy

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to opravdu mSATA kartička, tak redukce na SATA je takováhle:
http://www.ebay.com/itm/mSATA-Mini-PCI-e-SSD-To-2-5-SATA-Adapter-Convert...

nebo prťavější verze (jen menší PCB, takže proto menší cena :))
http://www.ebay.com/itm/9-5cm-x-4-5cm-50mm-Small-board-mSATA-SSD-to-2-5-...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

A ještě komentář k WIFTovu pájení: ono se to dá i podle té diody vedle, na PCB je to nakresleno (zkosený bílý rámeček) :-)

Jinak já taky prasím trafačkou, i do základních desek :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

U pájení trafačkou poznáš kvalitu člověka, u mikro a dalších zas kvalitu toho nástroje :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Já měl zatím vždycky za to, že nejnebespečnější je u trafopájky ten výboj při zapnutí pájecí pistole a pak možnost něco mešího snadněji odlepit(přepálit) od tišťáku. Takže pokud nemá člověk tiky na prstu u kohoutku, tak to není tak zlý. Mikropájku si už několik let chci koupit, ale né a né tu myšlenku dotáhnout do konce, tak zatím zdárně pájím klasikou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Trafopájku můžeš zapnout 20cm od plošňáku a pak přiložit...
Přepálení se vyhneš správným výběrem tavící smyčky (menší průměr => nižší teplota, případně místo mědi použít mosaz).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě článek dohnal k nákupu redukce na ebay, ale v mém případě jenom SATA - mSATA, abych se dostal k připojení té 16GB kartičky, co jsem vyhodil z notebooku a nagradil ji 128GB. U nás se prodává redukce okolo 300Kč, což mě od nákupu odrazovalo, na ebay je to podstatně lepší. Takže někdy na vánoce přesunu root partition a žena bude mít rychlejší počítač. Jaký filesystém na to, normálně ext3?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pokud karta podporuje trim, tak ext4, který ji má zabudovanou.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na to, ze tyhle male "cache" SSD se nepouzivaji na system a vyrobci pak moc neresi rovnomerne opotrebeni. U Linuxu to asi nebude takovy problem, ale po nainstalovani Win pak to SSD muze prezit jen nekolik mesicu.

http://notebookblog.cz/technika/navody/k-cemu-jsou-hybridni-disky-sshd-a...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jestli někdo u těchto převodníků nenarazil na nekompatibilitu s čipsetem. Mám opačný převodník SATA>IDE (pro běžné PC) a ten chodí bez problémů s VIA, AMD, SIL, JMicron, ale s Intelem ani náhodou.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ani když se přepne režim z AHCI na IDE? To by bylo asi první, co bych zkusil.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

IDE je zapnuté. Ale na Intelu se to kousne při detekci zařízení. Na Via to naopak chodí i s jejím RAID Biosem.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Když vyjde čas, zkusím těch pár svých redukcí na Intelu taky. Svého času jsem měl problémy s jistými redukcemi na nVidia čipsetech, to jsem skutečně uspokojivě nerozchodil. Je fakt, že s připojením IDE (PATA) zařízení na SATA už jsem taky bojoval, zato s připojením SATA věcí na IDE jsem problémy snad nikdy neměl.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Na Nvidia čipsetech měly problém i normální disky :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Dell OptiPlex GX110 s intel i810E není schopen z SSDčka na redukci ani nabootovat. Když startuje z normálního HDD tak to trvá (něco při postu) asi minutu... než začne.

Asi to bude chtít zkusit jinou redukci. Jak nabootuje, tak už to jede a jde pod Windows s tím dískem pracovat. Přitom zlepšení proti 13G hlučnému a pomalému Seagate by bylo žádoucí:
http://postimg.org/image/o52h0et4l/
http://postimg.org/image/gd1rt5519/

:) Pentium III 1GHz, SDRAM 2-2-2-5 @ 100MHz :-))))

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice sotva půl roku, co jsem si nechal do svého PowerBooku G4 dát skoro nový, jen lehce ošoupaný 160GB ATA/IDE disk, ale tohle zní jako skvělý upgrade, dík za informace.

Škoda, že takto za pár šupů nelze sehnat něco na SCSI, to by mi tak 16x usnadnilo život :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

naprosto luxusni clanek! chcu si poskladat stary comp na dosovky a puvodni plan byl pata dom, ale asi prehodnotim :))
dik!

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle myšlenku jsem asi před třemi lety zavrhnul a starou 486ku na 66MHz vyhodil. Disk pomalý a dělá kravál, spotřeba nemlich to samý co dnešní běžný PC s integrovanou grafikou, zabírá to zbytečný místo, složité hledání ovladačů od zvukovky a to to byl Creative SB16. Na DosBoxu mám už udělanou pěknou kompilaci s M602, T602 a hromadou games. Takže když to na mě přijde, zapnu DosBox a hned jak na mě vykoukne M602, feeling je zpět. A né že bych nevěděl jak to nastavit, ale nemusim ani řešit XMS, EMS paměti, protože těch 32MB ti DosBox nasimuluje levou zadní. Navíc to má výhodu i v tom, že připojit dvě myši, nebo klidně tři klávesnice není vůbec problém a takový Červii jsou pak masox :) https://www.youtube.com/watch?v=C2VY3ifLd3A

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

v dosboxu mam pres 800 nakonfigurovanych her, ale tak nejak nuda :)
chcu si hrat, nastavovat a tak dale, i kdyz to zapnu jednou za uhersky rok, desku msi ms-6198 ver2 http://www.sprut.de/misc/video/htpc/vdr2/ms6198.jpg , pentium3, voodoo3, awe64 gold ...
ano, tosicku overkill na dos, ale budu chtit i win98 a "modernejsi hry" te doby, proste poskladat si neco na hrani, takze misto toho pata dom tato vychytavka bude paradni :)
uz si jen najit nejakou fesnou microatx skrinku :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady na to pouzivam virtualizaci. I ve windows 8.1 funguje skvele MS Virtual PC, ktery perfektne umi dos, soundblaster 16, samozrejme vsechny winy bezproblemu. Bezi na tom dokonce i OS/2 warp.
VMWare apod. uz dos nepodporuji , vmware ale zase umi akceleraci na pozdejsi win.

Sem tam zasvecenym pustim stare dobre MODy pres Cubic player a vzpominame a nakonec se to zvrhne v hrani goldex axe ci neceho podobneho.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

ale toto uz neni "ono" :))

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

A nějaké řešení pro 1,8" IDE HDD použité v HP 2510p by nebylo? Teda aniž bych musela vymontovat DVD mechaniku.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tam je ZIF konektor, takže stačí použít tu redukci, co postoval WIFT výše.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?
+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

bohužel ne, příliš velké PCB, když do toho zapojím ještě nějaké to SSD, tak už to tam nenacpu. Tady jsou fotky notebooku a disku (nizká kvalita, co chcete od mobilu): http://www.rajce.net/a10686222

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to se tam vleze. Pro představu přikládám fotky ssd s redukcí, jak to vypadalo u mě při montáži do Dellu D430 a Toshiby Portege R100. Srovnání na foto je s 1,8" HDD. U Toshiby jsem musel použít ještě redukci ze ZIF IDE na Micro IDE a i tak tam bylo místa tolik, že jsem redukci s diskem musel "zafixovat" aby to v díře po 1.8" disku neplandalo ;-)
http://xvinm102.rajce.idnes.cz/2014-07_mSATA_to_IDE_ZIF

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jak koukám, tak se dá sehnat i ZIF SSD. http://www.tiphardware.cz/super-talent-duradrive-zt3-1-8-128gb.html

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že jste na to nenainstaloval ty W98. 32 GB na dosové hry? To musí stačit každému (:P).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

nesetkal se nekdo z vas s tim ze se msata ssd prehrivaji ?

Mel jsem takto intel ssd 525 128GB a ten se asi po pul hodine dokazal uvarit i kdyz byl volne polozen na stole (stihl jsem na nej sotva nainstalovat windows). Tak jsem zkousel intel ssd 310 80GB a ten se taky umel zahrat do paliva uz sice drzel lip, ale v notebooku v redukci na 2.5" PATA se mi pri praci uz taky zasekl.

S chlazenim je trosku problem protoze ten disk je tam umisten smerem dovnitr notebooku takze odvod tepla asi moc nefunguje...

mam jeste desku asrock sbc-210 a v ni opet intel ssd 310 80GB, na nej sem prilepil pasivni chladic z nakyho cipsetu, a pri praci se taky umi pekne zahrat.

na foru intelu jsem cetl ze se nekomu ssd 525 v NUC prehrivalo a vyresil to zrychlenim vetracku. :)

tot moje skvele zkusenosti s msata. Mimochodem jsem nenasel zadnou recenzi ktera by se o zahrivani msata disku zminovala.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Hřejí dobře, to je pravda. V některých případech (zálohování) se mi mSATA disk dostává až přes 60°C, ale zatím po roce používání nevypadá, že by mu to nějak vadilo (6,39TB přečteno, 4,4TB zapsáno, tzn. celkem light použití na 128GB.)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

mne umrel msata adata 3 dni po kupe :) vymenil som ho za kingston, kedze podla recenzii som nebol jediny komu takto nahle odisiel ... a ten mi ide uz vyse roka, akurat odkedy ho mam v ultrabooku, tak zacalo nahodne odpajat hdd alebo je to mozno problem lenova :) v kazdom pripade oba disky su horuce a az na ten hdd tak zatial vsetko ide ako ma

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim, mel bych prosím dotaz - bud na autora nebo na kohokoliv znalého kdo by se obtezoval s odpovedí:-)
Ve čtvrté kapitole je uvedeno "A je fakt, že když s tím notebookem pak děláte, je to sakra znát, i v XPčkách, které sice nepodporují TRIM, ale to vůbec nevadí, protože SSD si s tím beztak stihne poradit."
Konkrétně na ten poslední statement, ze SSD si s tím beztak stihne poradit. To si to SSD samo nějak interně ošéfuje, i když to operační systém (=win xp) nepodporuje? Nebo je v tom nejakej jinej fígl (=např že nové SSD už jsou natolik "životná" že trim nemá tak význam?)

Řeším totiž něco podobného ted - mám nejakej starší netbook, dokoupil jsem do nej crucial mx100 128gb, a po otestování (win 8, win 7, win xp) na tom celkem nepřekvapivě nejlíp běžej právě xp.
Takže zvažuju je tam nechat, ale trochu mně odrazuje právě chybějící podpora trimu na xp.
Proto mne zajímá co tím statementem měl autor na mysli, díííky moc:-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna crucial má nějaký svůj garbage algoritmus, nevím, jak se to liší od TRIMu, ale tady bych se toho tolik nebál. Disk si prostě sám nějak data přehazuje podle opotřebení buněk nezávisle na OS, tak jsem to pochopil.
Já jsem taky uvažoval na IDE pořídit Cruciala nebo Samsunga. Sehnal jsem staršího Samsunga s vidinou toho, že trim si v XP budu moci dělat ručně přes Samsung Magician SW. No nezabralo to a ten software disk v XP přes redukci na IDE plně nerozpozná.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

TRIMovat tusim umi i CCleaner a ten by mel jet vsude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je připomenout, že problém absence Trimu je pouze u zápisu (a to pouze do již jednou zapsaných a neotrimovaných buněk), takže běžné čtení tím není nijak ovlivněno. Pro běžného uživatele to téměř (téměř!) nepředstavuje zásadní problém. Navíc Grabage collector řadiče disku funguje v době, kdy je disk v idle, takže reálně to opravdu není problém.

Trim nemá vliv na životnost SSD, ale jen a pouze na rychlost zápisu.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsme zmiňoval už dříve, přesně takto provozuji jeden starší subnotebook, konkrétně Fujitsu Lifebook B2545 v nejvyšší konfiguraci (ulv PIII 800/100, 256MB RAM, touchscreen, ...). Typ redukce si nepamatuji, ale vypadalo to myslím naprosto totože a tipuji, že je to naprosto totožný kus.

Jako SSD jsem použil SSD cache pro disky do ntb, konkrétně tedy half-size 24GB mSata SSD Kingston SMSM150S324G. HWinfo jej vidí jako v Sata 3Gbit portu ale s aktivním UDMA 2 (tzn ATA33). Rychlost tedy cca odpovídající: http://www.n-systems.cz/Chrystal_mark.png

Bylo to mnohem levnější řešení ale zároveň vás od toho chci vyvarovat, na half-size mSata SSDčka tahle redukce není uzpůsobena a tak jsem musel použít izolepa-mounting system. Mašina jede prakticky non-stop po celej rok, spotřebu to má prakticky nulovou (cca kolem 3W v idle, v zátěži maximálně 11W). V PCMCIA mám vloženou síťovku a audigy 2, takže jak asi tato kombinace napoví... je to síťový přehrávač hudby :)

Další údaje klidně poskytnu.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

"Prodejce se ještě několikrát omluvil a nabídl mi nakonec slevu na další nákup u něj. Opět si představuji, jak by taková situace dopadla u nás: prodejce za nic nemůže, na zákazníka uplatní tržní mechanizmus (aneb „zákazníku trhni si“), reklamovat u přepravce, dokazovat přepravci, že to skutečně rozbil on a kdesi cosi … no nic."

Podle podminek Ebay ruci prodejce za dodani neposkozeneho zbozi zakaznikovi. Pokud ne, ma problem primo s Ebay, pripadne jejimi pravniky. Prodejci z toho maji takovy vitr, ze okamzite posilaji nove zbozi a to vadne ani nechteji zpet. Penize vraci obratem i u veci za desitky az stovky Euro.

Kdyz neco objednam z ceskeho obchodu, za dodavku ruci kdo? Samozrejmne prepravni spolecnost.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

... kdyztak me nekdo opravte (ev sr za noseni drivi do lesa) ; mel jsem za to ze aby byl TRIM

funkcni je potreba splnit nekolik podminek.... prvotne samozrejme samotne SSD ktere trim

podporuje, coz dnes neni asi problem, stezejni veci je rezim radice AHCI (SATA, SAS) ( a

kolikrat lepsi pouzit defaultni ovladac (MS) pro ahci v1 ) a pak samozrejme op. system ( od

Visty vyse u MS, u Linuxu je to od nejake verze kernelu - tuxari urcite budou vedet) ...

v tomhle bych byl neverici tomas, ze by treba pod tuxem fungovalo trim s ssd na PATA radici

( ale necham se poucit) natoz v os od MS ..... sti dotazem na tu vetu:...le to vůbec nevadí,

protože SSD si s tím beztak stihne poradit." Ze by mel na mysli autor garbage collection ..

tam by to nemlo byt zavisle ani na os ani na rezimu radice ale napodpore ssd jako takoveho (

resp jeho firmwaru) .... A TED NEJAKE EXPY DO DEBATY: mam neblahou zkusenost s prodavanymi
redukcemi na zdejsim trhu ( konkretne od Kouwell ci Lycom(riznout jako pichnout) ST-173-7) nepouzitelny drek..... tady jsem si vyprazdnil streva o cele problematice http://www.czc.cz/kouwell-st-173-7/144454/produkt/ba79qkq2msjdd9iarq8hho... .. pokud ma nekdo podobnou ci opacnou(pozitivni) zkusenost at da vedet ... th

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Já to fakt někdy budu muset testnout, taky mi to nedá spát ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jooo, Wift stále umí. Tohle jsou ty články co milujeme.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, zapomněl jsi zhodnotit použitelnost varianty redukce CF-IDE44! :)
http://www.dx.com/p/compactflash-cf-card-to-ide-hard-disk-adapter-card-i...

Ale asi to ani nevadí. ;) Ceny CF karet nejsou tak atraktivní jako mSATA SSD a hlavně jejich rychlosti, zejména od dob MLC, jsou při náhodném zápisu opravdu tragické. A ani rychlosti čtení nejsou u těch nejlevnějších CF nijak závratné, většinou končí na ATA66.

Svého času jsem si s CF a ATA redukcemi dost hrál, sehnat tehdy v ČR nějaký SSD byl dost oříšek. :)
Dodnes mi jede 2x 2GB CF 266x (SLC!) v RAID 0 na jednom starém PC s WinXP SP3. =)
http://www.abclinuxu.cz/clanky/hardware/cfide-compact-flash-pres-ide
http://diit.cz/clanek/ces-2008-velke-a-rychle-compactflash-pretec/diskuse
http://diit.cz/clanek/toshiba-chysta-az-128gb-ssd/diskuse
http://diit.cz/clanek/kingston-uvadi-266-compactflash-karty/diskuse

Jóó, to se to kreativně kutí, když má člověk po tolika letech praxe takové know-how.
Více takovýchto příjemných článků! =)

Mimochodem - hromádku redukcí CF-IDE nabízím k využití, mám tu i 2xCF-IDE kousky (master+slave in one).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, zapajam sa do diskusie s problémom u HP 2510p. Kúpil som redukciu ZIF to msata. Problém je v tom, že keď tam zapojím všetko aj disk Kingston 60gb, bios ho vôbec nevidí a píše No HDD detected. Skúšal som aj ssd ADATA a rovnaký výsledok. Neviete čo to môže byť... Ďakujem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi to stalo, zkus ten ZIF kabel zapojit obráceně ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem, je to tak, stačilo zapojiť obrátene a už to funguje :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, neměl jste prosím, někdo možnost vyzkoušet upgade SSD na notebooku Dell Latitude D420? Zkoušel jsem instalovat SSD Integral (model: INSSD64GP18MXZ), ale ten není v BIOSu vůbec detekován. :( Může to být typem flash (MLC)? Pomohl by třeba SSD s SLC?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak já také koupil redukci s čipem JM20330, čili stejná jako v tvém testu -
http://www.ebay.co.uk/itm/191661290322?_trksid=p2057872.m2749.l2648&ssPa...

SSD je LiteON 32GB LMS-32L6M a dal jsem to do IBM 600E (PII 400mhz, 97 rok). Hodil jsem tam Win XP, ale kdyz spustim CrystalDisk info, mám sekvenční čtení a zápis jen kolem 4MB. Čili to jede dost pomalu, kde může být problem?

odkaz na vysledky crystaldiskmark - http://screencast.com/t/D9SE3BkqSme

Díky za rady!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.