Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vodní chlazení pro SSD? EK Water Blocks má fullcover pro Intel 750 PCI Express

Slovinské firmě EK Water Blocks „není nic svaté“ a přichází s fullcover blokem vodního chlazení pro Intel SSD 750. Tyto PCI Expressové karty tak mohou dostat lepší než referenční chlazení.

Nový blok od EK Water Blocks ze slovinské Lublani nese označení EK-FC I750 a jeho cena je ve srovnání s cenou Intel SSD 750 taková - inu odpovídající - doporučená koncová 89,90 Euro včetně daně je v přímém přepočtu zhruba 2,5 tisíce Kč. SSD řady Intel 750 se prodávají za cenu zhruba 11 tisíc Kč za 400GB variantu, resp. zhruba 30 tisíc Kč za 1,2TB variantu. Zatímco k ceně nižšího modelu tedy EK Water Blocks přidává potenciálně skoro čtvrtinu, u vyššího modelu jde už o přijatelných méně než 10 %.

Blok prý vznikal v kooperaci s Intelem (což si lze vyložit minimálně tak, že od Intelu měli v Lublani výkresy s rozměry originálního chladiče, plus případně údaje o teplotních charakteristikách jednotlivých čipů na SSD). Blok je navržen pro rychlejší průtok chladící kapaliny, základna je z elektrolyticky poniklované mědi, vrchní kryt z nerezové oceli. Fitinky jsou G1/4".

Možná si právě ťukáte na čelo s tím, že přece není možné, aby se SSD přehřívalo natolik, aby potřebovalo takovéto chlazení. V tomto kontextu se sluší zmínit dvě věci: za prvé možnost instalace více těchto karet hned vedle sebe, plus všemožné studie, které jasně říkají, že s rostoucí provozní teplotou umírají SSD (NAND flash čipy) rychleji.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vodní chlazení pro SSD? EK Water Blocks má fullcover pro Intel 750 PCI Express

Středa, 14 Říjen 2015 - 12:49 | Spirit_pcf | Keby to s tym intelom malo byt tak "horke...
Středa, 14 Říjen 2015 - 12:46 | Spirit_pcf | Ja tento disk mam v kompe v tesnej blizkosti...
Úterý, 13 Říjen 2015 - 20:56 | trodas | Mno, je pravda, že čipy obecně mají rády chlad......

Zobrazit diskusi