Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vydáno PC-BSD 10.0, přívětivý démonek pro váš počítač

Krátce po vydání FreeBSD 10 přichází i jeho uživatelsky přívětivá klikací varianta PC-BSD. Novinky jsou tedy shodné s mateřským OS, přesto ale PC-BSD nabízí řadu vylepšení.

Než se ale pustíme do detailů, připomenu, že vše, co přináší FreeBSD 10.0 jsem shrnul v dřívějších článcích:

PC-BSD 10.0 tedy přináší toto vše, včetně aktualizovaných grafických ovladačů značně navyšujících výkon. Je zde nový textový instalátor, grafický samozřejmě nechybí. ISO obraz je hybridní USB, takže jej lze možno přímo zapsat na USB flashku (příkazem dd), během instalace je možno volit mezi Grubem a BSD loaderem. Mezi desktopy přibylo GNOME 3, Mate, i Cinnamon, naopak mizí staré GNOME 2 (nahrazuje jej Mate).

Podporována je detekce hybridních grafik v noteboocích, a to jak pro AMD/Intel, tak Nvidii/Intel. X.Org umí přejít na sekundární grafiku (IGP Intel). Aktualizační mechanismus pro rolling updaty umožňuje dvě volby: buď používat natavení „Production“, které provádí aktualizaci systému jednou za čtvrt roku, nebo „Edge“, s nímž běží průběžné aktualizace (cyklus aktualizací zhruba dvoutýdenní). Pro uživatele SSD je k dispozici varianta, kdy instalátor hodí systém na SSD a vynechá zcela swap partišnu, plus v případě použití souborového systému ZFS vypne volbu atime. Podporován je vedle BSD bootloaderu také Grub2

Jinak jsou také sestavovány instalační soubory PBI (ekvivalent MSI z Windows), nyní nikoli z Portů, ale přímo z balíčků, což zkracuje dobu kompilace. PC-BSD Display Manager (PCDM) je novým logovacím správcem. Podporuje řadu desktopů, rozložení klávesnice a lokalizací a je k dispozici pod BSD licencí. GDM je nahrazen Login Managerem, který je nyní používán pro automatické zalogování. Do kontrolních panelů přibilo Update Center - nástroj prozatím v beta verzi, který poskytuje informace o systémových utilitách, PBI i balíčcích, všem na jednom místě. Správce disků zvládá ZFS pools, datasets a options.

Stahujte instalační obraz:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vydáno PC-BSD 10.0, přívětivý démonek pro váš počítač

Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 23:37 | RedMaX | Pujde aktualizovat starsi verze nebo je treba...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 17:09 | cyberreality | no pbi je o tom, ze v jednom pbi souboru mas jak...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 15:29 | David Ježek | máš pravdu, aktualizováno, díky.
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 14:20 | Doug Quaid | nebude PBI skor ekvivalent MSI? .exe moze byt...

Zobrazit diskusi