Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD odhalila Ryzen: 3,4 GHz bude základní takt 95W modelu. Došlo i na Vegu.

Před hodinkou Lisa Su a Geoff Keighley odhalili Zen včetně prvních specifikací, informací o výkonu a spotřebě i výhodách oproti stávajícím produktům Intelu. Závěrem došlo i na systém s funkční Vegou…

Akce New Horizon nebyla dlouhá a kupodivu se AMD podařilo odprezentovat několik informací, které lze považovat za nové. Přes úniky na webu VideoCardz zbylo několik informací, které Lisa Su měla tu čest vyřknout zcela poprvé. Ale pěkně postupně. Dalo by se říct, že přes informace o (Ry)Zenu a běžící sestavu s Vegou se největším překvapením večera stala změna garderóby CEO společnosti. Lisa odložila frak ve stylu kabaretního magika a dala přednost neformálnímu oděvu - zdála se být uvolněnější než obvykle a výrazně to pomohlo celkovému dojmu z akce.

Amd Ryzen Event 06

Zen začal vznikat před čtyřmi lety. Mezi hlavní mantinely, které vymezovaly jeho podobu, patřilo IPC zvýšené o 40 % bez snížení energetické efektivity. První klíčové sdělení Lisy Su spočívalo v informaci, že vytyčené cíle se podařilo buďto dosáhnout, nebo překonat. Obavy, které vyvolávaly zvěsti o bugu, jehož řešení bude stát desítky procent výkonu, tak můžeme považovat za rozptýlené.

Amd Ryzen Event 16Amd Ryzen Event 27

Další obavy se týkaly nízkých taktů. 2,8GHz vzorky, jejichž výsledky se objevovaly v online databázích různých benchmarků, tomu nasvědčovaly, nicméně krátce uniklá zpráva o taktu 3,4 GHz tyto obavy také rozptýlila. Lisa Su však oznámila, že oněch 3,4 GHz je základní takt - nikoli boost, který bude vyšší a který prozradí až při vydání naplánovaném na příští kvartál. AMD se evidentně podařilo nějakým způsobem poprat s omezenými možnostmi 14nm procesu GlobalFoundries, který už jako produkt Samsungu nebyl optimalizovaný pro vysoké takty, ale spíš pro konzervativně taktované malé čipy mobilních zařízení.

Amd Ryzen Event 34

Následovalo demo, ve kterém byl 3,4GHz Ryzen s vypnutým turbem (tedy běžící na stabilních 3,4 GHz) postaven proti Intelu (Broadwell-E) běžícím na 3,2GHz základu a 3,7GHz boostu. Šlo o tradiční Blender. Model Intelu byl záměrně vybrán tak, aby výsledkem byla plichta. Situaci si můžeme krátce zanalyzovat: Protože Blender dokáže efektivně využít všechna jádra i všechna vlákna, což AMD neopomněla zdůraznit, je Intelu turbo v podstatě k ničemu, protože při vytížení všech jader poběží na základním taktu, tedy 3,2 GHz. Zároveň absence turba Ryzen nijak neznevýhodnila, protože by na něj také nedošlo. De facto proti sobě stál 3,2GHz Broadwell a 3,4GHz Ryzen a oba dokázaly úlohu dokončit ve stejný okamžik. Na základě toho lze říct, že v současném stavu má v Blenderu Zen IPC asi 6 % pod Broadwellem.

Amd Ryzen Event 40

Pro druhý test byl zvolen Handbrake, softwarový převod videa. Opět se srovnávaly stejné konfigurace (osm jader, šestnáct vláken, výše uvedené takty a nastavení). V tomto případě Ryzen úlohu dokončil za 55 sekund, Intel za 59 sekund. S ohledem na fakt, že znovu došlo k využití všech jáder a vláken (tudíž oba procesory běžely na základním taktu), můžeme říct, že při naměřeném rozdílu má v této konkrétní aplikaci Ryzen IPC o 1 % nad Broadwellem.

Amd Ryzen Event 45

Mnohem podstatnější informace ale je, že zatímco TDP Broadwellu-E (byť s takty 3,6 / 4,0 GHz) je 140 wattů, TDP daného modelu Ryzenu se základním taktem 3,4 GHz bude jen 95 wattů. To je do jisté míry zajímavější než samotné výkonnostní srovnání.

Amd Ryzen Event 37

Architektura Zen je vybavena pěti technologiemi, které AMD souhrnně označuje jako SenseMI a které slouží k dosažení co nejvyšších taktů při co nejnižší spotřebě a zároveň co nejvyššího výkonu (IPC). První je Pure Power, o které již byla řeč. Díky stovkám senzorů v procesoru umožňuje monitorovat teploty, napětí, takty, spotřebu a další aspekty a na základě toho regulovat napětí tak, aby pro dosažení daných taktů nebyla spotřeba vyšší, než je nutné. Dále Precision Boost, přesněji řízené turbo s 25MHz kroky. S tím souvisí XFR, která sleduje teplotu a v závislosti na kvalitě chlazení umožňuje zvýšit takty procesoru i nad úroveň standardního turba. Z jiného soudku jsou Neural Net Prediction a Smart Prefetch, které pomocí pokročilých algoritmů odhadují, jaké bude mít aplikace z hlediska procesoru požadavky a tomu přizpůsobuje načítání dat.

Amd Ryzen Event 54

Následovaly ukázky několika sestav poháněných procesorem Ryzen, na kterých bylo patrně nejzajímavější herní srovnání dvou systémů se stejnou grafikou z generace Nvidia Pascal(!), stejným 4k rozlišením, ale různými procesory - opět ve výše popsané konfiguraci. Ryzen byl o pár FPS rychlejší, což James Prior z AMD, který měl ukázku na starost, vysvětloval lepší predikcí větvení (branch predicition) a zmíněnou funkcí Smart Prefetch.

Amd Ryzen Event 69

Došlo i na demo, ve kterém Peter PPD Dager ilustroval streaming videa zprostředkovaný procesorem. Tentokrát krom osmijádrového Ryzenu a Broadwellu-E došlo také na čtyřjádrový Skylake Core i7-6700K, který na rozdíl od předchozích na pohon hry zároveň s kompresí videa nestačil, což vedlo k propadům FPS. Toto srovnání je ale spíše akademického charakteru - současné grafické karty disponují hardwarovými obvody pro kompresi videa a jak AMD předvedla s novými ovladači Radeon Software ReLive, lze tento proces akcelerovat s nepatrným propadem výkonu, který se blíží chybě měření.

Amd Ryzen Event 76Amd Ryzen Event 89

Demo, ve kterém byl využit Pascal od Nvidie, naznačovalo, že Vega na této akci nebude. Na samý závěr ale Lisa Su požádala o speciální ukázku Renee Ruiz. Ta na sestavě s procesorem Ryzen a grafickou kartou z generace Vega předvedla Star Wars Battlefront s DLC Rogue One běžícím ve 4k rozlišení při snímkové frekvenci přesahující možnosti monitoru, tedy přes 60 FPS.

Aktualizováno: Raja Koduri, šéf Radeon Graphics Group, později potvrdil, že Vega je jen pár týdnů stará. Což mimo jiné znamená, že údajné uniklé testy tohoto GPU, které jsou starší než „pár týdnů“, nezakládají na realitě.


Zatímco ohledně procesorů Ryzen potvrdila Lisa Su vydání v prvním kvartálu 2017 s dovětkem „velmi brzy“, u Vegy ani nenaznačovala. Můžeme připomenout, že v případě Polaris uteklo mezi první ukázkou a reálnou dostupností téměř 6 měsíců. Těžko ale říct, zda lze z této zkušenosti smysluplně extrapolovat. Tato akce ale byla hlavně o architektuře Zen a procesorech Ryzen. Přes určité výhrady ke koncepci dem lze říct, že zanechala pozitivní dojem. Zdá se, že AMD se přes všechny zásadní problémy překlenuje a začátkem roku vydá zajímavý produkt, který - přinejmenším - oproti poslednímu pokusu o vydání velkých procesorů nové architektury nebude propadákem.

Tagy: 

Diskuse ke článku AMD odhalila Ryzen: 3,4 GHz bude základní takt 95W modelu. Došlo i na Vegu.

Pátek, 30 Prosinec 2016 - 01:55 | Pepa Zdepa | Ať udělají něco pro chytré hodinky, třeba pro...
Sobota, 24 Prosinec 2016 - 23:18 | tombomino | Sice to neni k Intelu, ale jsou k dispozici prvni...
Středa, 21 Prosinec 2016 - 13:16 | Gath G | https://www.technologyreview.com/s/405802/found-...
Pátek, 16 Prosinec 2016 - 09:11 | Kvejk | moje i5-4690 za 98 sekund
Čtvrtek, 15 Prosinec 2016 - 18:27 | rathanuviel | Sakra, to jsem nevěděl, že i7 6700 je výkonnější...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2016 - 18:22 | rathanuviel | Ono záleží na tom, jestli ve stejný den uvedou...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2016 - 13:50 | Jaroslav Crha | To je vidět... černá místnost... černá budoucnost...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2016 - 12:52 | Fotobob | Tohle byla akce zaměřená na odbornou veřejnost,...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2016 - 12:15 | del42sa | tím líp pro AMD, protože ovlivnit ty "pepíky...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2016 - 12:00 | Pan_Filuta | hmm asi máte pravdu. Půjde o snahu značkou...

Zobrazit diskusi