Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 24″ IPS Dell U2415: Proč jsem si ho nechal?

Osobně mi přijde lepší Dell U2515H, ten se dá hezky používat při 100% DPI a je to možné vnímat jako upgrade z U2412M, protože lehce větší úhlopříčka + malý rámeček a pěkný panel.

Co mě irituje je umístění USB portů vzadu vespod (žádné na boku) a také nový Dell soundbar který je prostě USB zvukovka s jackem, ale hlavně je iritující, že potenciometr na hlasitost ten panel nevypne podobně jako u starších a visí to tedy kompletně na USB :(

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslis tou mlhou nahodou ips glow fenomen? A co kontrast? MVA panel nelakal? Ja jsem si nedavno poridil 27. palcovou AMVA+ iiyamu za v prepoctu 5500kc a velka spokojenost oproti ips.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nevím, co je IPS glow jev zač. Mám ale dojem, že pár IPSek jsem už viděl a ten efekt, který popisuji jako "mlha", jsem na tomhle Dellu viděl poprvé.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

re IPS glow, google's your friend :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To sice jo, ale stejně z toho nepobírám, jak to doopravdy vypadá ;).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

IPS GLOW bych rekl ze to zmena barevneho podani kdyz jsme moc blizko panelu
a dotycny asi myslel "backlight bleeding" kterym pomerne dost trpi prave IPS monitory :)

jinak tento monitor se mi velice libi a snad jediny duvod proc ho jeste nemam na stole je ze ma jen 6bit+FRC ale v teto cenove relaci s 8bit+FRC delaji bohuzel jen 16:9 (FHD bez plus :D )
snad se nemylim a me info je spravne ze ma panel od LG LM240WUA-SSA1 (kdybych se pletl tak bych ho hned objednal :D )

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych myslel backlight bleed, napsal bych backlight bleed. IPS glow je dobre zdokumentovany fenomen a s backlight bleed nena nic spolecneho. Staci si vygooglit ips glow. IPS glow je takove zlatave/stribrite 'zamlzeni' viditelne hlavne mimo stred zorneho pole na tmavsich pozadich a je zpusobeno fyzickou konstrukci jednotlivych pixelu u IPS panelu. Cim matnejsi panel tim horsi. Ja jsem kvuli toho vratil jeden IPS od LG, protoze jsem si myslel, ze je vadny. V obchode jsem potom koukal na vsechny IPS a vsechny tim do urcite miry trpeli. Nakonec jsem ten LG vymenil za leskly IPS Acer ktery pouzivam jako telku v kuchyni. Nicmene podle me jsou AMVA panely v dnesni dobe nejlepsi volba, maji 3x-4x vetsi nativni kontrast nez IPS, cerna je daleko cernejsi nez IPS, barevny gamut sirsi, podani barev vernejsi, pozorovaci uhly podobne jako IPS a odezva v dnesni dobe uz dobra i na hrani 3d akci. Ja presel z 16:10 na 16:9, protoze jsem nechtel zbytecne vrazet penize do neceho co me nezivy, ale zaroven jsem chtel dobry panel a podle mnohych je AMVA vyborny i na moje amaterske upravy fotek. Nakonec jsem teda vybral tuhle iiyamu, ktera je podle me, na amaterske pouziti, neprekonana pomer cena/kvalita obrazu.

https://www.scan.co.uk/products/27-iiyama-x2783hsu-b1-monitor-amva-panel...

Recenze zde: http://www.digitalversus.com/lcd-monitor/iiyama-prolite-xb2783hsu-p19573...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

IPS glow a backlight bleeding vypadají dost podobně. Rozdíl je v tom, že IPS glow se mění s úhlem (je vidět hlavně při šikmém pohledu), backlight bleeding se s úhlem pohledu nemění.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Ano, IPS glow se mění uhlém pohledu, ale neřekl bych, že je vidět hlavně při šikmém pohledu. Můžeš se na monitor dívat přímo, kde vertikální rovina očí je paralelní s obrazovkou a glow uvidíš směrem k okrajům. Starší technologie IPS tim prý netrpěli. Až ty novější e-ips, ah-ips a podobně. Na dražších profi monitorech se to snaží výrobci úspěšně eliminovat různýma filtry. Většině lidí to asi nevadí, nebo si na to zvyknou, ale mě to strašně iritovalo. Je to hodně vidět na tmavších pozadích a třeba v Dotě II to bylo hodně výrazné.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Dell jsem dřív moc nemusel, ale před rokem jsem si pořídil Dell U2412M a musím říct, že se na to kouká opravdu moc dobře. Hlavně ten IPS panel je úžasná věc, můžeme s bráchou koukat na seriály a oba vidíme barvy stejně, ne jako u TN panelu :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Co me na Dellu (tusim 2414H) nesmirne irituje je ovladani.

1) nezkousi automaticky prepnout na dalsi vstupy, kdyz vypadne signal na jednom vstupu
2) tlacitka sice lze naprogramovat aby prepli vstup, ale to funguje jenom kdyz mate na soucasnem vstupu signal. Kdyz signal nemate, hodi vas vsechny tlacitka do menu (really, Dell ? WTF ?)
3) pokazde kdyz monitor zobrazi hlasku, zhruba 5 vterin komplet ignoruje tlacitka...

Zda se mi ze penize co nacpali do designu, skvele spotreby a LCD usetrili na ovladani...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já mám starý 2410 a ovládání je podobně dementní. Ale za bod 1) jsem naopak rád. Není nic horšího, než když se mi monitor přepne při rebootu mašiny. Jen by bylo fajn, kdyby se daly vstupy přepínat stejně snadno jako u HP - tedy jedním tlačítkem, ne lezením v menu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ja verim, ze s tim rebootem je to pro tebe vopruz, nicmene me by vyhovoval opak.

Kazdopadne, tohle je problem resitelny opravdu jednoduse - pridas to menu polozku "automaticky vyhledavat vstupy - ON/OFF" a hotovo, kazdy si to nastavi jak chce.

Co me ale uplne *fascinuje* : tohle je *monitor*. Neni to software co ma 10 tisic nastaveni, cele UI monitora ma tak 3-5 tlacitek a 10-40 prvku v menu a nijak zasadne se nezmenili za poslednich 20 let... a presto kazdy vyrobce s novymi modely furt udela nejakou detinskou chybu, ktera uz byla vyresena X-krat. Jako kdyby kazdy rok vyhodili sve designery a nabrali cerstve absolventy, jinak si to neumim vysvetlit...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nastavitelná položka v menu by byla jistě nejlepší, ale takový zázrak nelze čekat. Vždyť ten můj 2410 má už mnoho let za sebou a jak to vypadá, sw je stále stejně dementní :-)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som len doplnit, ze bud rad aspon za take chovanie monitora. Pred Dellom U2415 som vlastnil Samsung LS24A850 a zazil som si prvy krat v zivote reklamacne peklo. Najprv ale kritika:
1) ten hlupy samsung preblikava pocas prepinania vsetkymi moznymi vstupmi pri vypnuti notebooku/pc ...OMG! Preblikava preto, ze NEMA dostatocne dobru ciernu, ale skor taku riadne podsvietenu tmavu sedo-ciernu. A vzdy ked zhasne, prepne na druhy vstup (aj ked nie je zapojeny) tak v tme displejom rozsvieti izbu.
2) no... menu bolo dajme tomu pouzitelne, aj ked som casto namiesto dole, stlacal hore a opacne (nie zrovna intuitivne)
3) sice otravne hlasky samsung nemal, ale obsahoval jednu zakernu chybu v hardveri. Ked som hraval stare hry so starym rozlisenim na FULL Screen, tak po par tyzdnoch zacali preblikavat rozne vertikalne skupiny riadkov. Do toho horizontalne "obdlznicky". Zo zaciatku sa to po par minutach v nativnom 1920x1200 rozliseni ustalilo a zmizlo, no do konca mesiaca od zacatia to uz robilo aj pocas nacitavania BIOSU, ktory tiez nie je v standardnom FullHD+ rozliseni. A par minut na to sa cez cely obraz vertikalne v prvej tretine az do konca zobrazila jedna farba.

Bod 3) som vyreklamoval:
- na prvy krat mi to po tyzdni vratili, ze je to opravene a na treti den robilo uplne to iste (nic neopravili, len to po vychladnuti monitora nerobilo).
- na druhy krat som im to nazivo ukazal, a po mesiaci mi monitor vratili s novou zakladnou doskou v monitore. Bohuzial ale pouzili zakladovku urcenu pre samsung monitor s rozlisenim 1920x1080 a teda na 1920x1200 pixeloch bol obraz zdeformovany!!! Tak som im to vratil.
- na treti krat mi ho vratili bez opravy, vraj im to funguje dobre. Zistil som, ze oni na VGA vynutili nasilu vynutili rozlisenie 1920x1200 v systeme a takto podla nich fungoval v poriadku. Co na DVI neslo urobit.
- na stvrty krat som im ho doniesol, ze mi musia prehodit BIOS v monitore na spravny model!!! Co sa 20rocnemu chlapcovi podarilo po 3 dnoch patrania... ako to spravit :-)

Monitor som si nechal, a medzitym som nemal cas na stare hry nejake 1-2 roky. Nasledne som si zahral fallout1, BG1 a po 3 tyzdnoch znovu to iste blikanie. Kedze uz bolo po zaruke... tak som usudil, ze musia mat nejaku slabu suciastku v navrhu, ktora proste dlhsiu dobu nenativne rozlisenie nezvlada.
Linky:
https://www.youtube.com/watch?v=0BXveDWCLks
https://www.youtube.com/watch?v=-cWwO3b-CWk
A tu zaznam ciernej (podsvietenej ako svina): https://www.youtube.com/watch?v=OGnW5NgqsEc
Co DELL rozhodne zvlada, odohral som viacero starych hier a nikde ani naznak nejakej nestability.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

v kterém obchodě jste to reklamoval?? Hrůza.
Rád bych se vyhnul jejich reklamačnímu oddělení :-X

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

V Bratislave u zmluvnej firme so Samsungom. Inak by som to musel posielat do Prahy.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

I já mám se servisem Samsung LCD monitorů/TV stejnou zkušenost - oprsklost, neochota, prohlašování vady za "vlastnost". Ale vyřešil jsem to elegantně. Od firmy Samsung už nikdy nekoupím TV nebo monitor. Problem solved.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Mam taky stary Samsung a,

1) ty tlacitka dolu u Samsungu jsou debilni, pravda, ale:

2) je tam tlacitkou Source. U Dellu jsou programovatelna tlacitka Source - fajn. Akorat k cemu kdyz musim jit do menu pokud nemam signal ? to nikdo v Dellu nezkusil *pouzivat* ten monitor ? kdyby to zkusili tak jim muselo napadnout jak *debilni* to je ?

3) "sice otravne hlasky samsung nemal".... me *nevadi* otravne hlasky, me vadi ze *tlacitka prestanou reagovat* na tu dobu co je ta hlaska zobrazena. Hlasky jsou hlasky, clovek si je precte pak si na ne zvykne a *nechce je videt*. Tohle neuci v zadne designerske skole ?

"nikde ani naznak nejakej nestability"
No stabilita obrazu je zatim fajn (je to novej monitor). Dela mi to ale jednu vec... mam pripojenej PC na DP (zkousel sem i HDMI) a dela to to, ze kdyz karta prestane dodavat signal (usporny rezim), v nahodnych intervalech se zapne a zobrazi "entering power save mode" a pak za 5 vterin zhasne. Zhruba stejne otravne jako to problikavani u toho Samsungu....

Abych na nej jen nekydal, obraz/barvy jsou skvele, spotreba je skvela. Ale vzhledem k povesti Dellu u monitoru jsem takove detske chyby fakt necekal...

S tim servisem se ti nedivim, taky mi vratili HW ze "jim to funguje" a samozrejme byl stejne v pytli...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Podobny problem som riesil s power save mode tiez. V mojom pripade uz mam vypnuty DP 1.2 v menu, ale nepamatam si, ci toto bol skutocny problem a ci nasledovny navod bol riesenim. Skoda, bolo to uz davnejsie, tak skusim aspon takuto radu:

http://en.community.dell.com/support-forums/peripherals/f/3529/t/19585842
hladaj: Posted by DELL-Chris M on 27 May 2014 12:50 PM

Ak by toto neriesilo tvoj pripad, urcite to bolo riesene niekde inde na forach Dellu.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tento monitor vlastnim tiez aj ked jednu z prvych revizii a je super. Rozmyslal som kupit druhy ako doplnok uz 27" U2715H s modernejsim rozlisenim 2560 x 1440. Chcel by som, aby uz podporoval FreeSync so slusnym rozpatim nieco okolo 23Hz-100Hz, a cakal som, ze aj porty DP, HDMI, USB daju modernejsie revizie, tak som nakup odlozil.

Tenky ramik naozaj posobi velmi moderne, nerusivo. Farby super a hry posobia vdaka lepsej ciernej este lepsie.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Nakupu prave tohoto Dellu plne rozumim, ono jsou tyto monitory uplne o necem jinym nez ty levna fullHDecka do 5.000,-. Nicmene ja take nedavno vybiral a nakonec jsem priplatil za EIZO EV2455, famozni monitor, ale holt relativne drazsi. (Relativne proto, ze i tech 11 tacu je porad amaterska sfera monitoru a opravdove lahudky zacinaji o nejakych 7-8 tisic vic, ale to uz je pro pouziti na doma opravdu moc.)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem skončil u tohoto EIZO. Cena za něj je dosti krvavá (na domácí segment), ale jiný monitor se do mých požadavků (na zpracovávání fotek) nevešel a postupně jsem je musel vyloučit. Především to byl alespoň 99% pokrytý gamut Adobe RGB, dále jako Wift FullHD+, 16:10, USB HUB a minimálně 8 bit zpracování obrazu. Zejména widegamut se v levnější cenové zóně téměr nevyskytuje, asi se to bere jako "pro" fičura.

Ale váhal jsem nad tím strašně dlouho, ta cena už je fakt dost vysoká. Tak doufám, že vydrží. HP LP2475w dal 7 let a rozlučil se letos s pruhama na panelu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

LP2475w stále používám, byť už zdaleka ne tak intenzivně (u svého PC, kde ho mám, jsem většinu času připojen spíš vzdáleně, vážně uvažuji o tom, že ho zvirtualizuju, ale sejří mě problematika přenositelnosti licence Win10 ;). Dvě tlačítka už jsou upadlá (myslím plasty, spínače jsou tam pořád - hodně jsem přepínal vstupy) a podsvícení už má očividně nejlepší léta za sebou (relativně pomalý náběh do požadovaného svitu), ale pořád jede v pohodě. A je mu taky dobrých 7 let - před 7 lety ho recenzoval zero ;) http://diit.cz/clanek/test-hp-lp2475w-24-h-ips-lcd-pivot-pip-hdmi-displa... (přesně tenhle kus mám)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ty vyšeptalé CFL trubice mohu potvrdit, nějakou desítku minut to trvalo, než se vyrovnal podsvit. Ale jinak mi sloužil naprosto bez problémů a byl jsem s ním velmi spokojen. I tlačítka klikala. Ty pruhy jsou asi nějaký studeňák, cca po 30 min a prohřátí obvykle vymizí, ale není to na 100 % a čekat 30 min po probuzení kompu než se na to dá koukat je také na prd. Rozborka a prohlídka propojevacích kabelů víceméně nepomohla. Je teda fakt, že jako IPS s CFL dost žral, to byl asi důvod, proč jsem neuvažoval o dalších pokusech o opravu. Akorát takovou variabilitu vstupů už asi nikdy mít v monitoru nebudu.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

On je totiž widegamut pro normálního uživatele spíš na obtíž než k užitku. Všechny běžné věci jedou v sRGB a pokud to uživatel neumí nebo sRGB ani nejde nastavit, dostane zkreslené barvy.
Změnit by se to mohlo až s nástupem 4k a Rec2020, ale je to zas jiná kolorimetrická norma, takže bude trvat, než se pro to objeví podpora.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, já bych lidem, kteří nemají alespoň základní povědomí o správě barev v životě widegamut monitor nedoporučoval. A už vůbec ne člověku co nedělá foto. Vše správně nastavit může být docela peklo. Prezentoval jsem osobní potřebu. Pokud chce člověk mít správné barvy, tak musí vše podporovat color management. Prohlížeč fotek, videoplayer, ale i browser (FF naštěstí umí), pošťák atd, jinak jsou zobrazeny přesaturované a ujeté šílenosti.

Na druhou stranu, forograf bez widegamut monitoru nevidí, co jeho kamera dokáže, ta ztráta saturovaných tónů při konverzi do sRGB je někdy opravdu šílená (fotky od moře, kytky, koncerty, tam všude je to obrovská ztráta). Samozřejmě pro tisk a fotky se gamut ořeže, i když trochu jinak než do sRGB.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu proc nekdo minusuje celkem rozumny komentar...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Hraju si s myšlenkou, že o to zavadí cestou nějaký bot ;).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Take jsem skoncil u Eiza, jen u vyssi rady a konecne jsem spokojenej. :)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Mam ho tiez a uplna spokojnost. Pred kupou som si nebol isty, ako zvladne rychle prekreslovanie v hrach, kedze casto v recenziach frikulinom vadi aj ten najmensi zadrhel a sem tam sa cosi spominalo. Nakoniec sa vsak ukazal monitor ako vyborna volba. Technicky aj dizajnovo je na vyske a nazivo vyzera naozaj velmi pekne. Je naozaj 6bit+FRC, ale nevidim v tom zasadny problem. V tejto kategorii je to absolutne bezne.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No je to naprosto sileny, jeste pred par lety clovek sehnal okolo 10.000,- normalni osmibit, ale dnes je vsechno do cca. 17.000,- 6bit + FRC. Ja chtel urcite 8bit, ale proste je to na to, ze to neni pracovni opravdu hodne penez, takze jsem se nakonec spokojil take s 6bit + FRC, ale je fakt, ze to EIZO to ma vymakany tak, ze to ani nepoznam, predpokladam, ze Dell a jeste par dalsich na tom nebudou hure.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ten AMVA+ monitor, o ktetem se zminuji vyse a ktery mam, ma podle vseho true 8bit panel, nebo je to zase jenom marketing? Co myslis?

http://www.techpowerup.com/192966/iiyama-launches-new-amva-monitors-in-e...

Stejny panel ale 24"

http://uk.hardware.info/reviews/5152/11/iiyama-prolite-xb2483hsu-review-...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Tak pisou, ze AMVA+ by mel byt vzdy 8bit, ale ten monitor jsem nenasel v CR v prodeji, takze nedokazu zhodnotit cenu. Taky je otazka, jak moc je ten panel dobry pri srovnani s IPS, ale muze to byt dobra volba, jen kdyby se iiyama vic zamerovala na cesky trh.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja ho nasel v Alfe, sice zhruba o litr draz nez za kolik ho mam, ale porad asi dobra cena.

https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514007X23B2SX2HOE

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Nevsiml jsem si predtim, ze je to fullHD 16:9, tim to pro hodne lidi pada, protoze ne kazdy dokaze tyto sirokouhle monitory pouzivat na cokoli jineho nez koukani na filmy. Ale komu to nevadi, tak za tu cenu to je dobra volba.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mám 24 palcovou verzi - XB2483HSU-B1, není to špatný monitor. Na Dellu U2412 mi vadilo blikání, jas se musel dát na 100% kvůli PWM a snižovat kontrast. Kdybych kupoval dneska, tak bych stejně jako autor zkusil ten U2415.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma už skoro 6 let Dell U2410 a rozhodně si nestěžuju. Jas mám stažený nízko a jedu v modu Adobe RGB. Dlouhodobá spokojenost. Jen doplním, že v době pořízení mne vyšel na cca 13000,- vč. DPH a 5-leté záruky.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já mám u 2410 jas pořád na 0 a bohatě mi to stačí. Ten monitor strašně svítí. Protože dělám víc video, tak jedu v sRGB.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Trochu me prekvapuje ze nekdo kdo resi takhle moc nakup monitoru (jeste ma odbornici za zenu) je stale ochoten koukat na docela kostkovany obraz ala FHD(+) na 24" a neresi neco co aspon trochu smeruje k nejakym 200ppi.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Mna skor prekvapuje takyto nazor/pohlad.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Kostkovany je teda poradna hyperbola. Monitor neni mobil, na ktery se divas z 20-30cm. Me full HD prijde v poho i na 27 palcich a to uz nejakych 8 let. Ale me prijde v poho i 720p na 2.5 metrovem platnu na ktere koukam z 3.5 metru a pixely nevidim. Na druhou stranu, pokud te ten domaci monitor zivy a vetsi rozliseni ti dava moznost lepsi / prijemnejsi ergonomie prace, nebo proste jen chces/potrebujes vmestnat vice oken/prvku na jednu plochu at uz delas cokoliv. Nebo kdyz mas penize nazbyt a vis, krome marketingu, proc to chces tak proc ne? :) Je to jen otazkou osobnich preferenci/potreb a financnich moznosti a ty ma kazdy jine. Nastesti mame ruzne moznosti.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pred dvemi lety jsem dostal v praci nejakou retinu, k tomu nejaky obycejny externi monitor, a ten rozdil je proste obrovsky. Ano asi pri koukani na film je to o nicem. Ale pri jakekoli praci s textem (od psani clanku pres programovani az po cteni blogu) mi to prijde jako zasadni.

Kdyz clovek racionalne koukne i na to jak lide v jeho okoli maji kalibrovane monitory, tak vlastne i vernost zobrazeni barev je relativne nedulezita, protoze vysledky me prace 99% lidi uvidi nejak "jinak" a naopak vysledky jejich prace na nekalibrovanych zarizenich u me budou vypadat taky "divne".

Stejne tak rozdil v rovnomernosti podsviceni, v pripade ze neni opravdu obrovsky, je okamzite ta tam kuli tomu ze sedim u okna, nebo se rozsviti slunicko, nebo zarovka.

Ale jo, chapu ze clovek chce za sve penize to nejlepsi i kdyz to v realu mozna neni tak dulezite, tim spis kdyz tomu trochu rozumi.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Jako souhlasím s tebou, že vyžší rozlišení je přijemnější na čtení apod. Tuhle zkušenost s tebou sdílím neboť, mimo jiné, teď preferuji HTC ONE M7 s 1080p namísto Note 2 s 720p, i když má Note 2 větší display. Ale je to hodně i o zvyku. Jakmile si zvykneš na lepší, tak si vytvoříš nový standard a nechce se ti zpět. Každý asi tady časem upgradneme na nějaké to 4k apod. Já jsem jen nemohl odolat tak skvělé ceně za tu iiyamu a jsem s ní zatím velice spokojený. Na 4k PC monitor bych chtěl aspoň už 32 palců uhlopříčku, protože jsem krátkozraký a vetšinou nosím brýle a jak je ta korekční čočka vzdálena od oka, tak se všechno jeví menší. To vžycky koukám jak mám obrovský monitor když si nasadím kontaktní čočky :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak nejak jak rikas. V podstate od doby retiny nahrazuju ostatni zarizeni doma. 5" telefon s FHD, a 8" tablet s QXGA (2048x1536). Jen notebook ktery jsem kupoval zene jsem za ty penize nebyl schopny sehnat aspon s FHD.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

doble post...

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ne že by na retinu nebyl hezký pohled,ale není to "must be" fičura. Používám obé, a FHD+ mě rozhodně neuráží, i když to "kostkovanější" je. Druhá věc je, že narozdíl od Masoxu, na Windows stále není podpora HiDPI dobrá (skrze aplikace), takže buď koukat na praťavé pidižvíky a nebo chyby v aplikaci DPI do prvků.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ti řeknu přesně proč. Protože člověk, který to používá, je mj. bývalý grafik a občas se k tomu vrací. A v takovém případě potřebuje občas vidět ty pixely in natura. Ne jen zvětšené, ale prostě v reálu.

A kromě toho: Windows nikdy neměly ideální škálování ;).

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ok, to uz je samozrejme na vasem konkretnim pripadu pouziti a prioritach.

Jo windows i linux jsou na tom bidne. Kolegove ted resi rozdilne DPI na monitorech v linuxu tim ze si nechvaji kupovat lepsi monitory...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, šéf si koupil QHD a teď má text krásně rozmazaný, protože spousta aplikací neškáluje podle rozlišení, takže jsou texty bitmapově přerastrované na 150%. Osobně se mi dělá zle jenom to vidím, to radši kostičky, ale nativně. Vyšší rozlišení je budoucnost, jen to bude ještě bolet. Mimochodem na CAD jsme se shodli, že QHD je sice o hodně lepší než FullHD, ale chtělo by to ještě jeden krok - 8k bude asi optimum.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Stačí, když si od monitoru trochu odsednete...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy jsme poprvé viděl Della, první, co nám na mysli vytanulo, byla „mlha“. Jev, který těžko vyfotíte, to si musí člověk zažít. Jakkoli měly oba monitory matný povrch, Dell jako by měl ten povrch „matnější“, nebo snad jemnější, zkrátka pohled na obraz byl takový trošku zamlžený. Ne rozmazaný, obraz byl pěkně ostrý, ale takový jakoby zamlžený. Překvapivě to ale nebylo na škodu, byl to jen nezvyk. A člověk je mrcha konzervativní, takže to nejdřív působilo rušivě, ale pak jsme uznali, že je to na oči příjemnější."

Ale hovno! To je presne ten odporny DELLacky matny filter, typicka perletovo-zaprasena humusarna, rovnako, ako to je na mnohych inych (i drahsich) modeloch. Nebolo tomu inak ani na 2412m, ktory som 2 roky pouzival. Humac a neverim, "ze ste si casom zvykli". Skor to ignorujete a pred tymto negativom zakryvate oci, lebo.. ..lebo radost z noveho monitoru a treba sa v prvom rade tesit ;)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Na vrácení bylo 14 dnů a nevím, proč by měla převládat nějaká radost, když to šlo v pohodě vrátit (téměř bez dopravného, pobočka ve městě). A během 10 dnů si na to člověk buďto zvykne, nebo ne, a moje manželka je na monitory skutečně hodně náročná.

Na můj HP LP2475w si třeba nezvykla, vracela mi ho po dvou dnech a pokračovala raději na 19" 1280×1024 Neovu.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

V pohode, tak ste sa proste zmierili s negativnou vlastnostou. Treba to potom ale i nalezite priznat. Nie som zdaleka jediny, komu tato humusarna u Utrasharp-och (ta ironia nazvu, vidte) vadi. Preto ista skupina uprednostnuje radsej HP s pomolatnym filtrom, ktory zdaleka tak agresivne nedegraduje obraz a nevytvara tento odporny perletovy efekt, predovsetkym viditelny na svetlych farbach. A najvacsi uchylaci dokonca tento film odstranovali z panelu, dosiahnuty efekt a zlepsenie bolo vyznamne.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to v článku zmínil, jinak bychom tu o tom nevedli řeč ;). Ze začátku to vypadalo opravdu nezvykle, ale u nás to není nic, na co by si nešlo rychle zvyknout. Navíc to netahá tolik za oči. Mně to teda nevadí :).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom podobně jako Vaše žena. Vždycky je to o zvyku, očích a jakémsi cítění každého jednotlivce. Osobně nedám na 19" LCD (1280x1024) dopustit a rezervních mám plnou skříň (Samsung 940n s prestižním pivotem, LG 1953, BenQ FP93G a Acer AL 1917). Teď se na Diit sice dívám přes 22" Samsung 223BW, ale to jen díky jeho "nízkému" rozlišení 1680x1050, jelikož mě vyšší FullHD+ prostě nevyhovuje. Proč ? Nevím...prostě se mi podvědomě nelíbí a posílám je dopryč... (zatím jsem měl 21,5" HP a LG spolu s 24" BenQ).

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

No a já ten "humus" naopak vyhledávám, protože do toho monitoru čumím 8+ hodin denně a zcela určitě nechci, aby se mi leskl jak psí kulky, kdykoli bude trochu svítit sluníčko.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave teda, ze napr. HP umi matny povrch aj bez tohto humusu ;)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Někomu to vyhovuje, někomu ne, tak to bývá. Proto nebudu vaší generalizaci nazývat diskuzním humusem.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Také nad tímto monitorem uvažuji. Mohl by jste sem napsat jakou revizi máte?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal v článku: tu poslední, tedy A02.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Díky za "uživatelův pohled na jeden monitor" Vůbec jsem netušil, že jde zapnout zvuk u dotykových tlačítek, což je super věc, hlavně při zapínání monitoru, kdy nevím jestli jsem ho fakt zapnul (u modelu u2715hm svíti ledka dolů) ... Více takových praktických článků :)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Díky za "uživatelův pohled na jeden monitor" Vůbec jsem netušil, že jde zapnout zvuk u dotykových tlačítek, což je super věc, hlavně při zapínání monitoru, kdy nevím jestli jsem ho fakt zapnul (u modelu u2715hm svíti ledka dolů) ... Více takových praktických článků :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

ahoj - sám mám U2412M (tedy taky matný WUXGA od Dellu) a jsem spokojen - nejsem profi grafik a nejsem ani HC hráč, takže za těch 7k ten monitor splňuje v podstatě všechno co chci.... dnes bych určitě šel do U2415 ... (i když tajně pokukuju po něčem šíleném 21:9 a trochu zakřiveném)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

To jsme se taky s manželkou shodli na tom, že kdyby ten monitor měl být větší (širší), tak už je zakřivení snad i nutnost (pokud to nebudu používat jako TV ;).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

tak u mě osobně je např těch 21:9 taková náhražka nějakého multimonitorního řešení ... přece jen ty rámečky jsou poznat

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem Dell UltraSharp U2715H a stějně, jako před lety, mi opět vadil jas. Nakonec jsem si do kanceláře pořídil opět Fujistu, konkrétně P27T-7 LED a nemohu si stěžovat. Než stále přehazovat kabely, to jsem si raději pořídil druhou dokovací stanici a jen přebíhám s Lifebook E743 mezi domovem a kanceláří. Velice elegatní řešení nabízí Nec s jejich Display Sync Pro. Já kupoval PA271W ve Švajcu bazarový (8 měsíců starý) na své toulky s foťákem po světě. Jen přepínám mezi desktopem a dokovací stanicí. Stejnou eleganci bych si představoval u pracovních monitoru Dell. Bohužel, na nic podobného jsem zatím nenarazil. Přepínat sice umí, ovšem postrádají KVM (Nec DSP).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Takový dotaz na ty, co se více orientují v LCD panelech. Jen uvažuji selským rozumem - může nastat situace, že při velkém rozlišení bude matný povrch panelu spíše na škodu? Pokud pixel bude mít velmi malou velikost, tak by mohl matný panel do jisté míry hodně zeškaredit obraz. Nebude nakonec lesklý panel nutností?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že k tomu nedojde. Na vytvoření matného povrchu stačí velmi jemná struktura, jen třeba bude použit jiný materiál. U 4k s tím problém není a nemyslím si, že by i s 8k byl problém.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ja koupil za 6 tisicovek
Dell UltraSharp U2412M. Idealni uz kvuli pomeru stran 16:10 pouzivam ho na PowerMac G4 Dual :-) vyssi rozliseni nez fullHD+ tem mac stejne neumi, takze odpadl vyver vsech 2K zobrazovadel. Od pohledu nadherny obraz. Za tu cenu super.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz pro uživatele velký úhlopříček. Jak se na monitory 24" a více díváte v běžném pracovním prostředí (pokud je tedy nepoužívát pro zábavu tj. sledování filmů z postele apod...)? Tedy když sedíte u pracovního stolu a jste cca 50cm od obrazovky? V práci mám několik kolegů, kteří mají 27" a víc a z téhle vzdálenosti je po pochopotelně nekoukatelné niž by u toho nehýbali hlavou, očima to logicky nejde utáhnout. Takže se z toho stává extrémně nezdravé sledování které nezatžuje jen oči, ale i páteř.

Na TV která má 37" koukám ze 4 metrů a je to tak akorát, aby se oči při dívání nemuseli hýbat a sledovali celý obraz. U monitoru to musí být šílenost z těch kancelářských blízkostí.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, mam sice jen 24", ale nebal bych se ani 27", na 50cm mas ocima uz tak velky zaber, ze bys v pohode bez namahy dokazal utahnout i 30". Ale verim, ze kolegove si nevymysli a nejaky problem tam maji, tipnul bych si, ze bud maji monitor v nespravne vysce nebo mate neergonomicke zidle a pohybem hlavou ulevuji pateri pri spatne nastavenem sezeni.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem se na to ptal i tady. Kolegové byť mají ergonomické židle a celé pracoviště, monitor před sebou horní hranu v úrovní očí atd... tak z tahle krátkých vzdáleností a na tak velkých úhlopříčkách samozřejmě očima pátrají po obrazovce, ono to jaksi fyzicky ani jinak nejde, protože oči nemají takový zorný úhel. Proto se ptám jak to děljí ostatní a z kolika matrů na to koukají.

Já sám mám pracovní 22" LCD 1680x1050 vzdálenost od očí cca 95cm a je to řekněme celkem dobré, abych oči moc nenamáhal, byť rohy obrazovky oči už bez pátrání úplně nepokryjí. 19" 1280x1024 je pro mě pořád ideál a vrchol ergonomie pro zdravé oči.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

opak je pravdou :)
pohyb oci i mirny pohyb hlavy je zadouci a snizuje jednostranou zatez na organismus mnoho pracovist i pracovnich navyku nemaji s ergonomii nic spolecneho i kdyz 50 cm je opravdu malo snad na jakykoliv "zaric" mezi 24"- 27" (problem bych spise videl v technickem provedeni "zobrazovani" nez ve vzdalenosti)
...osobne to mam jen k mysi cca 50-55 cm takze kdyz sedim ergonomicky vzprimene tak koukam ze vzdalenosti 70-80 cm a kdyz se "zhoupnu" tak to mam +- 100 cm

osobne si myslim ze idealni pro ergomickou praci je vzdalenost monitoru cca +-30-40 cm nejlepe na principu elektronickeho papiru o velikosti tak 19-20" aspon s 4k rozlisenim
ad1) je to neefektivni (smysluplny prehled nad celou plochou monitoru ziskava uzivatel az prave nad tech -+50-70 cm )
ad2) nevim o zadne podobne technologii s prijatelnou rychlosti prekreslovani :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem ke každodenní praxi kterou v práci mám to tak je. Svědčí o tom i to, že já po 8 hodinách sledování monitoru odcházím od stolu fit (ač mám 3 dyoptrie a na levém oku astigmatizmus, takže to táhle většinu pravé) a kolegové mají ztuhlé a unavené krtky a oči jak angorský králík. Unavení jako pes a to jen proto, že při práci na obrovských obrazovkách pátrají NEUSTÁLE po obrazovce a unavují tak nadměrně oči a krční páteř. Sledovací vzdálenost by měla být úměrná velikosti obrazovky. TV také nikdo nesleduje z 1 metru ale přes celý pokoj.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

ti kolegove delaji asi neco spatne :) spatne sedi nebo se hrbi k tomu jeste ani spravne necvici a nesportuji atd atd atd:)
ty oci bych spise pripisoval nekolika faktorum spatne nastaveny monitor + prilis kontrastni okoli a taky nemrkani atd. :)

docela pekne cteni i kdyz taky neni uplne kompletni ==> https://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/algie/index.html

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odkaz na zajímavý článek.

"Je vhodné sledovat obrazovku z takové největší možné vzdálenosti, kterou dlouhodobě subjektivně vnímá jako příjemnou (či alespoň neunavující)."

"Nechte oči často odpočinout tak, že je zaměříte na vzdálený bod."

"Akomodační schopnost oka se zhoršuje také dlouhodobě převažujícím pozorným sledováním blízkých předmětů. Čím bližší jsou předměty a čím méně člověk zaostřuje zrak na předměty vzdálené od 5 m do nekonečna, tím je větší pravděpodobnost vzniku ametropie, tj. rozostřeného vidění které musí být korigováno brýlemi.
Prodloužením vzdálenosti předmětů od oka se snižuje zatížení akomodačního svalu uvnitř oka (musculus ciliaris) a to spolu s občasným zaostřením pohledu na nejvzdálenější předměty snižuje pravděpodobnost výskytu refrakčních vad oka, které způsobují poruchy zrakové ostrosti. Nejlepší prevencí je každých 20 – 40 minut zaměřit pohled na co nejmenší detaily ve vzdálenosti několika km a několik sekund pozorně sledovat jejich změny."

atd atd. Potvrzuje to, co píši výše.

Krásně tam píší také o notebooku jako naprosto nevhodném nástroji pro dlouhodobou práci. Přitom dnes se lidi odvracejí od desktopu a místo toho se doma hrbí nad notebooky :-).

Ještě jednou díky za odkaz, vždy potěší, když mi názory podloží odborníci.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Nejlepší prevencí je každých 20 – 40 minut zaměřit pohled na co nejmenší detaily ve vzdálenosti několika km a několik sekund pozorně sledovat jejich změny." Tak to je ještě potřeba dělat někde na kopci nebo v nejvyšším patře a objednat si hezké počasí :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jinak co se týče žádouocnosti pohybu očí a hlavy tak ano, ale uživatel musí vstát od monitoru alespoň na 5minut po tak 30 minutách a oči přeostřit ideálně do dálky a do zeleně.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Používám 27 palců už 8 let, dívám se na to ze 75cm. Jinak mám taky plátno 100 placů místo televize. Na to se dívám ze 3,5 metrů. Nevídím problém, který popisuješ. U plátna jsem nad tím trošku bádal když jsem volil velikost a hodně jsem toho prozkoumal než jsem zvolil to co jsem zvolil a spokojenost.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na 24" doma se dívám asi z 60 cm. 27" v práci mám jen o kousek dál (hlubší stůl). Ale nic většího už bych nechtěl. Hlavně kvůli výšce, mít 2x24" vedle sebe mi nevadí.
37" TV ze 4m je dobrá tak na SD, na HD klidně ze 2m. Oči z toho nebolí, pořád je to v zorném poli, není to jako lízat plátno v kině.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám tak, že docela rád občas pohnu hlavou :). Snesl bych asi i větší, ale už bych uvítal zakřivení (hlava ať se klidně otáčí, ale ať to hlavně vypadá všude pořád dobře). Plochy není nikdy dost a vícero monitorům jsem na chuť nepřišel (mám v práci 24" FullHD u notebooku, který má sám o sobě FullHD, a jede mi jen ten 24" monitor, notebook displej zapíná jen při restartu, když zobrazuje bootování).

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, co člověk na PC dělá. Pro střižnu jsem měl radši jeden monitor (Dell 2711, 2560*1440), protože tam věci lezou přes celou plochu. Pravda, videovýstup byl ještě na TV, ale na tu se člověk podívá jen občas pro kontrolu.
Ale na PC, kde se otevírá víc samostatných oken, mi 2 monitory vedle sebe vyhovovaly. Zvlášť v kombinaci s nview, kde šlo aplikaci rovnou poslat na správný monitor.
NB dohromady s obyčejným monitorem bych asi taky nedokázal zkombinovat, to prakticky nejde nastavit do stejné polohy. A asi ani ne barevně. I jen jiná bílá na každém monitoru je značně otravná.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Zaměřte se na to, jaké osvětlení v těch prostorech máte a jaké podsvícení ona zobrazovadla mají.

Dell U2410, 90 cm od očí, osvětlení přirozené, v noci klasické "tepelné koule" (2x60W), dříve narozeným známé jako žárovky. Oči nejsou zarudlé / nepálí ani po 16 hodinách práce. V místnosti se zářivkami nebo bodovkami pálení a zarudnutí pozorováno (spolu s bolestí hlavy).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

A v realnom zivote mate tiez problem hybat hlavou a ocami? :)))

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Doma provozuji zatím toto Philips 240PW9ES kupodivu stále běží, ale když jsem po očku pokukoval po něčem novém a lepším tak volba padla také právě na Dell, ale jak tu bylo psáno vnímání všeho je celkem subjektivní a tak v důsledku nejdůležitější bude to rozlišení a spolehlivost. Což v mém případě značí 5+ let provozu.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna nedávno jsem koupil Ultrasharpa U2414H, jelikož mne oslovila tato recenze - http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm. Max. spokojenost.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.