Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 99 procent fotografií jsou výcvaky bez myšlenky

Kdysi jsem si koupil zrcadlovku. Po pár měsících jsem si přesně tohle uvědomil, když jsem koukal co s těma fotkama co jsem udělal. Tak mě to šokovalo, že jsem od té doby v podstatě necvakal...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

treba úplne zmeniť štýl myslenia a triediť okamžite po fotení, alebo už počas fotenia. ja som si schválne kúpil 512MB SD kartu, aby som naučil mazať už počas fotenia.

moja dcéra má 3 roky. urobili sme jej s manželkou od narodenia cca 27000 fotiek. pred pár mesiacmi som si sadol a začal rozmýsľať, čo s tým kvantom fotiek. a začal som každý večer mazať (2 týždne).

z každej situácie/príležitosti som si dovolil nechať maximálne 4 fotky. výnimkou boli narodeniny/dovolenky. z 27000 fotiek nakoniec ostalo 1534. konečne sa to dá za jeden večer pozrieť.

problémom je teraz hlavne manželka, ktorá po jednej návšteve parku donesie domov 200 nových fotiek a chytá infarkty, keď 199 vymažem. ona filmovú zrkadlovku nikdy nemala, nevie sa v hlave prepnúť do filmového módu a rozmýšľať v rámci 36 obrázkov. ja si pamätám časy, keď ma od stlačenia spúšte k fotke delilo 5-6 korún a týždeň času. vtedy človek uvažuje, či sa oplatí tú spúšť stlačiť.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Já zavrhl kinofilm, protože mi 36 snímků přišlo strašně moc. I svitek ze stejnyho důvodu (ať už to bylo 6x6, kde se vejde, jestli se dobře pamatuju, dvanáct snímků, tak 6x9, kde to je osm snímků na svitek).

Aneb když je to "co snímek, to jeden kousek filmu" (prostě listy, planáče), tak je to nejlepší. Člověk pak necvaká jen proto, "aby už to mohl vytáhnout a vyvolat". Nemusí se ani hrubým odhadem stříhat film, pokud by bylo žádoucí různé části vyvolal různě, a to podle podmínek za jakých ty části byly snímány.

A s planáči pak ta kvantita nepřichází v úvahu už jenom z principu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak tech 8 snimku na svitek je zbytecne moc, nejvetsi tvrdaci foti na DSLR bez pametove karty.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je trochu extrémní podání, ale zase na to stačí i DSLR slepený z krabice od bot. Náklady nula nula nic. :)

Mám tu prastarou 32 MB (mega, ne giga) CF kartu přibalenou kdysi v dávnověku k mému prvnímu foťáku (Canon G5). Teď by se na ni vešel přesně jeden RAW snímek. Možná to zkusím... :D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

taky se mi to jednou povedlo :D
nekoukal jsem na displej, nevšiml jsem si, že to píše "no card" a pak jsem se doma děsně divil

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo tohle zřejmě potká dříve nebo později každého. Přesně jak píše autor, k největší selekci toho co člověk nacvakal dojde později a to čím bude ten odstup větší tím více to člověk vycítí. I když má člověk popsáno odkud daný snímek je, ale není za ním nějaká vzpomínka která naskočí při pohledu na něj, je takový snímek mrtvý a dříve nebo později ho člověk smaže, protože ho neosloví. Tak že naprostý souhlas s autorem článku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte , stejně jako lze hodnotit tisíce výcvaků téhož , můžeme také shodně hodnotit celé filmové etudy , které se od výcvaků v mnohém neliší a to ať jde o vlastní dokumentační video či filmový blockbuster . Dříve nebo později si člověk společného schématu všimne v jakémkoli lidském díle , o to víc pak ocení opravdu unikátní pohled na svět okolo a možná pozděj začne vnímat jedinečnost okamžiku , kterému byl sám přítomen .

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

tak nevim, prvni pulka nabada, ze fotit defakto uz nema smysl a v druhe pulce jsme na 100 fotkach za den :) no to uz mam asi za sebou, jedu na vikend pryc a vracim se tak z 30-50 rawama a jestli si z toho vyvolam 10 nebo 15? jak kdy ...ale kdyz je nejaky rodiny sraz, tak pravda ze hlavne decka cvakaji o sto sest a i tak stejne po takovym vikendu mam tak 50-60 vyvolanych z rawu, zbytek pro me uz neexistuje ...
fotim jpg+raw, pri prekopirovani projedu zrychlene jpg a udelam velky prumaz (prvni jeste ve fotaku cestou napr vlakem), a z toho co zbyde si pak dlouho vybiram co vyvolam a popr pohraju si s ni ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel máš pravdu Davide... a není ani potřeba chodit na flickr, stačí se podívat do našich českých luhů, hájů a web galerií... chválí a lajkují se naprosto podprůměrné cvaky, protože je vyfotil kamarád/kamarádka, a fotografie, u kterých lidé přemýšleli a snažili se jim vtisknout nějakou "přidanou hodnotu" ve formě emocí, jednoduše propadnou bez vetšího zájmu...
Lidi se dneska spokojí s tupou konzumací prázdných kalendářovek - stačí, aby ji udělal buď kamarád nebo známé jméno. Dobré je taky dělat HDR za každou cenu nebo fotografii přeostřit/přesaturovat, to je rovněž recept na úspěch :). Hlavně u toho nepřemýšlet a jenom tupě lajkovat a chválit i ty sebevětší sračky plné kompozičních chyb a postrádající světlo :).

Na druhé straně je potřeba říct nejen A, ale i Bé. Fotíme pro anonymní lidi na webu nebo proto, že to baví primárně nás? Je sice fajn, že podobnou kytku / krajinu / zátiší podobným objektivem vyfotilo tisíc lidí předemnou. Já jsem ten motiv pojal po svém, vtiskl jsem jí svůj styl a pohled na svět a budu ji ukazovat svým kamarádům...

Takže klasika. Pravda je někde uprostřed. Člověk by se měl u focení naučit myslet, komponovat, pracovat se světlem a být sebekritický, aby bez větších nářků vymazal ty největší hrůzy a publikoval věci, na které se dá aspoň trochu koukat.

Oponoval bych ale tvému názoru na prohlížení webových galerií - člověk se i tam může něco naučit. V okamžiku, kdy člověk vyroste z úžasu nad každým výcvakem, je dobrá škola analyzovat cizí snímky, hledat na těch špatných chyby a těmi dobrými se naopak inspirovat (tím nemyslím bezmyšlenkovitě kopírovat).

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Doplnil bych poslední odstavec: u těch cizích snímků totiž není potřeba překonat ten "desetiletý odosobňovací" odstup jako u svých vlastních.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ano i ne. záleží jak moc je autor sebekritický... pokud někdo podlehne vlivu chválící komunity, která je součástí skoro každé hodnotící webové galerie, a díky neustálému přívalu hodnocení typu "pecka, super, skvělá kompozice, super světlo", které chváliči píšou u každého cvaku, byť je dělaný za poledne, tak ten odosobňovací přístup nezíská nikdy.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že jste těch 99% silně podcenil - přidal bych nejméně dvě devítky za desetinnou čárku...

Ale nevidím v tom nic špatného. "Umělecké střevo", tedy schopnost vidět věci jinak a pokusit se svoje vidění lidem zprostředkovat, má opravdu jen málokdo. A kolik lidí s touto schopností, obvykle jsou to lidé zaměření spíš humanitně než technicky, dokáže zvládnou techniku focení natolik, aby se na to dalo koukat i po stránce technické? Drtivá většina lidí zvládá něco v rozsahu od rozmazaného výcvaku čehokoliv po kompozičně a technicky správnou fotografii nějakého líbivého námětu. A co má být? Mají proto přestat miliardy lidí fotit? Fotografie není přece jen prostředek uměleckého ztvárnění světa. Fotografie je zábava, fotografie je prostředek k zapamatování světa či lidí, fotografie je koníček, fotografie je možnost, jak postupně zdokonalovat své schopnosti v oboru, a v neposlední řadě je fotografie prostředek k obživě desítek a možná stovek tisíc lidí v konstrukčních kancelářích, továrnách, obchodech, fotolabech a reklamních agenturách.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Původně jsem v nadpisu měl 99,99 %, ale prostě jsou tu nějaká omezení v našem drupalu, URL by vypadalo blbě a máme omezení délky nadpisu, tak jsem se na to nakonec "vykvák" a dal to takhle.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

pokud se někomu ty fotky nelíbí, ať si ..... políbí. Tisícům dalším lidem se to líbí, nevidím důvod pro nějakou "uměleckou" selekci.
Patřím mezi lidi, kteří mají raději obsah fotky, než její ztvárnění. Raději uvidím výcvak celého auta, než jeho umělecky vyfocený bok s odrážejícím se sluncem. Jsem rád když má fotografie popisky (např. Buick Electra 1969), než nic neříkající "auto", "veterán", "img00252".
A nemusí to být jen o autech, to samé se dá napsat o lokalitě (jsem zaslechl, že je tam krásně, tak si najdu cizí fotky a i podle toho se rozhodnu jestli tam pojedu, nebo ne), zvířatech, rostlinách, architektuře ... vlastně jediná oblast, kde upřednostním ztvárnění nad obsahem je akt.
Samozřejmě pokud autor vydává svou fotografii za umělecké dílo a není jím, je možné jej usadit zpátky na zem. Nicméně bědovat nad tím, že jsou ty fotky "vo hovně" ... nejsou. Pro spousty lidí mají hodnotu. Užitnou ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Hotový depresivní robot Marvin je pan Ježek.
Mám opačnou zkušenost. Před skoro patnácti roky jsem si koupil svůj první digitál (nic extra ani na tu dobu) a cvakal s ním, co se dalo. I přes občasné pokusy nad fotkou přemýšlet byla naprostá většina taková, jak se o ní píše v článku. Výlety, pařby, akce, dovolené, muzea, převážně s partou podobných starých mládenců, jako jsem já. Vše jsem ale poctivě archivoval a jsou toho tisíce fotek. Nedávno jsem je po delší době prohlížel a byla to obrovská nostalgie. Živě jsem si připomněl všechny ty divočiny a krásy, co jsme zažili. A jak jsme se za tu ne až tak dlouhou dobu změnili, krásně se to sleduje v čase. Vše jsem jim nasdílel a setkalo se to s velkým úspěchem, věřím, že nefalšovaným, shlédnutí a komentářů mají ta alba od těch pár lidí dost. Kdybych těch fotek měl pečlivě vybranou desetinu, nebo méně, velký kus atmosféry a vzpomínek by bylo pryč, z hlavy se jich překvapivě hodně vytrácí. Nejvíce mě mrzí, že když ten první digitál morálně zastaral, přestal jsem ho skoro vytahovat a je pár akcí, ze kterých jsou třeba jen 2 - 3 fotky. No co, koupil jsem nový lepší (a pak další nový ještě lepší) a cvakat mě zase baví. Takže za mě cvakání zdar!

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mám spíš opačnou zkušenost, existence hromady fotek znamená, že fotky z té hromady nejspíš už nikdy neuvidím.
Už prostá matematika: Technicky asi jde za hodinu projít několik tisíc fotek, ale to z nich nebudete nic mít, pokud se fakt chcete na každou podívat. Takže budeme spíš u stovek.
Čili pokud za jednu akci nacvakáte 500 fotek, plus tam budou tři přátelé podobného ražení, máte jen z té jedné akce 2000 fotek (a to znám lidi, kteří velkou část věcí vyfotí „pro jistotu“ vícekrát, ale pak se nedokáží rozhodnout, která z těch fotek je nejlepší, tak si nechají všechny).
Takže jednak za odpoledne zvládnete projít fotky z období cca několika měsíců a jednak místo nostalgie přichází nuda, protože spousta těch fotek je podobných (u jedné si zavzpomínáte a následují čtyři další fotky téhož).
A ve finále to je stejně tak, že se z té akce udělá výběr o řádově desítkách fotek, ty původní tisíce se zařadí na příslušné místo archivu fotek a od té doby se na ně už nikdo nepodívá.

Na druhé straně píšete: „Výlety, pařby, akce, dovolené, muzea, (…) jsou toho tisíce fotek“.
To nevypadá na nějaké cvakání, těch akcí musely být minimálně desítky, takže vychází v průměru na jednu akci desítky, maximálně pár set fotek. Skuteční cvakači jsou o řád výš.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si rozumíme, stovky fotek za jednu akci necvaknu, pokud není mnohadenní, jinak jde jen o desítky, což je ale řádově jinde, než u pana Ježka, kterému ten počet vychází na 10 dnů.
Udělal jsem malou statistiku a vyšlo mi to na 34065 fotek v 369 albech, tj. 92 fotek na jedno. Jsou v tom jak dvoutýdenní dovolené se stovkama fotek, muzea s trochu menším množstvím a mnoho jednodenních akcí s desítkama. Vracím se k nim podle chuti, nebo konkrétní vzpomínky a nesedím u nich tak dlouho, aby mě to nudilo.
Já si dle textu už jako cvakač připadal, ale díky, uklidnil jste mě, když ti opravdoví jsou úplně jinde :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Můj foťák pomalu odchází a já přemýšlel, jestli zakoupit nový, lepší, či onu zrcadlovku. Nakonec volba přišla na nový telefon s 13 MPix čipem. Proč? Protože dle autora dělám tupé výcvaky bez jakékoli umělecké hodnoty, kterými plním sociální sítě. A na to mi foťák v telefonu stačí. Radši se budu rozhlížet po kraji, než štelovat 15 minut půlkilovou cihlu, se kterou se tahám celý výlet, abych udělal pár rádoby uměleckých fotografií, kterými budu prezentovat svůj vytříbený vkus a skill. Radši se pohodlně zařadím mezi 99% ovcí, co si užijí výlet live a sem tam cvaknou nějakou tu momentku.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Prej půlkilovou... ;) Můj má asi 2.5kg... :(
A poslední 3 dovolené jsem odfotil mobilem, ono na fotkách z dovolené je totiž důležitější, co je na fotce, než jak moc je dokonalá a nějaké hraní si s hloubkou ostrosti je tam tak trochu navíc.
No a když jdu fotit do ateliéru, vezmu si zrcadlo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych upozornil autora článku, že to co napsal není nic výjimečného, co by už jsme 100x nečetli předtím a nebylo napsáno lépe.
Pozdravuje Nietzsche :-D

Velmi pěkné zamyšlení, hlavně s tím zaznamenávat a nechat si okamžik v podstatě ujít plně souhlasím.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi někdo napsal (možná to byl pan Karbusícký), že hodnotu vlastních fotografií můžeme rozpoznat tak, že si zajdeme do labu a třeba z té série z Balkánu si necháme udělat několik opravdu velkých a drahých zvětšenin (min. několik tisíc za kus). Teprve pak člověk začne uvažovat skutečně kriticky a často zjistí, že žádný snímek nemá takovou hodnotu, aby se vyplatilo "do něj investovat".

Fotografie jako připomínka a stimulant paměti má hodnotu i když je to jen výcvak, takže proč ne, ale nesmí to být 800 fotografií za den. Horší než obyčejnost je "inflace". Pokud se někdo rozhodne prezentovat fotky z dovolené (co já vím v Thajsku) a přinese nepromazanou SD kartu s 998 fotkama, tak všichni jen trpí, nic si neužijeme a je to mučírna. Když z té série vybereme 15 - 35 kousků (záeží na schopnostech fotografa), tak od stejného autora, ze stejné kamery a stejného výletu můžeme mít úplně jiný obrázek. Odpadkový koš je největší přítel fotografa. Takové fotografie jsou dokument a i to má svou hodnotu, když jsou technicky a kompozičně OK. Mazat mazat mazat.

Já třeba všechny fotky "povinně" vyvolávám z RAWu a upravuji. Za prvé to fotky ze zrcadlovky potřebují, aby se vylouply a hlavně ten čas co je to mu nutné věnovat je účinný filtr. RAWy co jsem neupravil po týdnu ještě jednou projdu, jestli jsem nepřehlédl něco zajímavého a zbytek natvrdo smažu. Tím se člověk dostane na jednotky až desítky fotek na "akci". To je i radost si jednou začas prohlédnout.

Trochu zajímavé je, jak se kazí vjem lidí, že když někomu něco nafotíte (nějakou akci) a donesete mu 8 fotek, tak se někteří jedinci diví, že to je nějak málo a jestli jsem se tam jako fotograf neflákal. :-) Líbí? Nelíbí? Nejlepší je jedna fotka co odvypráví vše (byť sám jsem se k tomuto ideálu nedopracoval).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Karbusickeho bych radsi necitoval.

U nej ma pri rozhodovani o kvalite a nekvalite fotografii rozhodujici vliv zda byla porizena Pentaxem. Pokud je porizena onou nejdokonalejsi znackou fotoaparatu na svete, musi byt kvalitni i fotografie. A pokud si nekdo s p. Karbusickym dovoli nesouhlasit, je oznacen za nevzdelaneho (nicmene je treba davat pozor jaky nazor p. Karbusicky zastava - ono se to dost casto meni jako napr foceni do RAWu je na nic a o pul roku pozdeji do rawu se fotit musi).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Sice mě jmenovaná osoba asi míjí, ale "změna názoru" není nic špatného. Tím spíš v případě změny názoru na způsob, "RAW rozhodně ne", na názor: "jedině RAW".
Taková změna názoru spíš svědčí, že se i (pokud jde o nějakou "foto kapacitu") takový člověk vyvíjí a není to ix iy zet let stará zakonzervovaná konzerva.

Horší by to bylo snad jedině v případě změny z "jedině RAW" na "RAW rozhodně ne".....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě jsem jsem netvrdil, že pán má vždy a ve všem pravdu, ale určitě to je zkušený harcovník a naučit fotografy i cvakaly sebekritickému hodnocení není nic snadného. Zrovna citovaná rada má něco do sebe, což zjistí každý kdo vybíral fotky na velké zvětšeniny - najednou může být kvalitních fotek neodstatek.

Vím, že v začátcích popíral užitečnost rawu, nicméně to hovoříme o době před +-10 lety a i chápu, že jako člověk nepočítačový, tenkrát ještě pracující na filmu, prostě nepochopil v čem ten bonus je. Já s ním tehdá nesouhlasil, ale každý má právo na svůj názor. Souhlasit nemusíme. Postupně i on pochopil, názor změnil, holt každý se vyvíjí, to bych si netroufl nikomu vyčítat, navíc to byl "digitální pravěk" :-). Je to jen důkaz, že každý jsme nějakým způsobem zabedněný a kolikrát nám dost trvá, než prohlédneme přínos nějaké jiné technologie, způsobu myšlení atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, s tou prezentací nepromazaného :-(... Vždy dělám výcuc tak max 10%. Ideálně mě limituje mail ;-)

A u videa to platí i víc jak desetinásobně, o řád! (nechat max cca1%)

Já dokonce úplně odmítám, i mojí rodině!, prezentovat záhy po natočení, videa, vyjímečně krom nějakého zajímavého střípku s dějem a to ještě myší poskočím přímo k němu, jakákoliv videa.

Většinou je kolem důležitého děje!!!!!! mnoho omáčky k vymazání i víc 90% času záznamu, jak to nechávám "běžet" jen aby mi náhodou něco neuniklo, neb náhoda je to, co se teprve možná!!!... stane a nikdo netuší co a kdy, žeano.

Tedy nač koukat na 90% nezajímavých nebo roztřesených (při přenášení, přenastavování, zoomování..., a pod.) záběrů??? Nuda :-(

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Fotit se musí umět a je k tomu potřeba talent. Většina lidí ho nemá.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Talent neexistuje...

Vse je otazka ambice, uspokojeni a emocionalni odezvy.
Kazdy jeden clovek na tomto foru dela neco, co by nejaky entuziasta "neprezil" at uz se jedna o bidne vareni, psani clanku, foceni, rizeni auta, sportovani... Jenze co? Tomu cloveku to staci, ma z toho dobry pocit, je spokojen.

Muzem se samozrejme pak bavit o tom jestli nejaky obrazek vyvola stejnou emocionalni odezvu i u nekoho kdo tam nebyl... a to je treba umet a naucit se to... nutne to ale rozhodne neni.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to si myslí spousta přehnaně ambiciózních magorů, kteří fotí "krásné" a "profesionální" snímky, zachycující slečny ve šlapkoidních pozicích a na jedince, kteří nepřesahují intelektuální úroveň uživatele Facebooku, to může působit dojmem, že se jedná o umění.
Ve skutečnosti se však jedná jen o komerční odpad a právě ten talent tam schází.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tady uz jdeme na tenky led toho, co se povazuje za umeni, a kdo ma narok to zhodnotit. Stejne tak s necim cemu lide rikaji talent.

Podivej se na World Press Photo - nejspis vetsina lidi co tam ma fotky trochu fotit umi - a i tak je cela vystava jen prezentaci zumpy sveta. Je lehke/lehci vyvolat negativni emoce. Mozna ze blondate telatko valejici se po kapote je trochu prvoplanovite, ale nejspis vyvola mnohem hezci emoce, a neni tezke (ne nutne spravne) na zaklade toho udelat zaver ze takova fotka ma pro spolecnost vetsi hodnotu nebo je vetsim umenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě v tom vidím ten rozdíl mezi čistě řemeslnou fotografií a schopností do snímku vložit nějakou přídavnou hodnotu, atmosféru, děj, přimět k zamyšlení...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To lze do kazdeho snimku.

Pamatuji si jak pred 15 lety na vystave znameho fotografa nad jednim snimkem odborne diskutovali jak autor dovedne vyjadril vsechno mozne, co tim chtel rict a podobne. Po pul hodine se ho na snimek zeptali - rekl jim, ze to vyfotil proste proto, ze se mu to libilo.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že lze, ovšem v tom úskalí není.... to je v tom, že ne každý má předpoklady k tomu, aby to dokázal.

Ale jak píšeš, lze to brát i z jiných úhlů pohledu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si ze je to neco jako My fair lady... ukaz mi nekoho kdo ma trochu zajem o foceni a naucim ho fotit. Jako vse je to o treninku. Coz mimochodem muze byt to, o cem se tu pise - foceni tuny "prazdnych " fotek.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty výsledky pak... kde nic, tu nic...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeste jednou abychom si rozumeli:
a) ti "talentovani" se rano neprobudili a nezacali fotit paradni fotky, museli to natrenovat, coz obnasi i tuny "prazdnych" fotek. Rozdil proti mnoha lidem je, ze premysleli proc jsou prazdne
b) ti "talentovani" neprodukuji jen dobre fotky, produkuji i tuny odpadu. Prave proto aby se posouvali dal. A tak krome jistoty kterou uz znaji a da jim klid v ramci foceni zakazky, pak jeste muzou experimentovat a treba zas produkovat prazdne fotky.
c) i prazdne fotky maji nejspis narok na zivot - protoze krom toho ze me jako fotografovi/tvurci muzou byt ucebnim materialem, stale se najde dost lidi, pro ktere budou fotkami s obsahem, kterym pomuzou preckat to nudne odpoledne v praci kde neni do ceho pichnout

Tak jako v jinych komentarich nestojim na jedne nebo druhe strane, jen se snazim poukazat ze svet neni cernobily a je lepsi se na nej koukat z te lepsi stranky - kdyz to jde.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, k dobrým fotografiím se člověk musí profotit. i když má nějaký začátečník talent, tak musí překonat začátečnické chyby, seznámit se s kompozicí a dalšími potřebnými věcmi

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, a proč autor míchá jablka s hruškami (kvalitu fotografie a její vyjímečnost)? Že to udělal někdo jiný je dáno prostě tím, že je dostupnější technika, cestování a je nás hodně. To, že někdo něco podobného nebo stejného už vyfotil, neznamená, že ta fotka pak už není dobrá.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Taky si všimněte, že o ty fotky nikdo nestojí. Dáte je všichni zadarmo na internet a všichni vám na ně prdí. Musí to být jó bulvární fotka aby jí někdo chtěl koupit.
Na druhou stranu jen díky tomu jsou teď naše telephony schopny pořídit fotku na kterou se dá koukat I za pár let.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podobným procesem jsem prošel asi tak před deseti lety, kdy jsem nahrazoval SLR za DSLR. Nakonec na kompletní náhradu nedošlo. Když jsem viděl styl focení "na automat sekvenčním snímáním 10fps" a jet až do zaplnění karty, bylo mi blivno. I když teď primárně fotím na digi, trvám na tom (stejně jako autor), že selekce je velmi důležitý a nutný proces. A ne každý jej zvládne - rekl bych že právě těch 0,001%. Ani já ne, ale už vím, uvědomuji si to a to je první krok s tím něco dělat.
Při focení se SLR, kdy každé vyvolání něco stálo, každá fotka, každá zvětšenina stála nemalý peníz, si člověk prostě rozmýšlel, co bude fotit. Stejně tak SLR si pořídil někdo, kdo to s fotografií myslel alespoň trochu vážně. Dneska cvaká kdekdo svým mobilním telefonem za pár šupů. Kvantita prebíjí kvalitu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když za mnou přijde někdo známý, že by chtěl zrcadlovku, aby měl ty cool fotky, tak mu doporučím vždy stejnou kombinaci.... bazarový 400D + 50/1.8. Většina lidí to vzdá a koupí raději něco lepšího s odpadovým seťákem (ideálně první verzi, haha). Pokud někdo neumí (nechce se naučit) fotit s pevným sklem a po pravdě 50ka na cropu je trošku výzva, tak stejně skončí u kompaktu s co nejširším zoomem pro všední cvaky. Ti co to zvládnou, tak mají většinou o dost zajímavější fotky, včetně těch s cool bokehem, což je pro začínajícího amatéra krásná odměna.

Po pravdě, s pevnou padesátkou na cropu jsem nafotil jednu z dovolených někde v Řecku a ty fotky patří rozhodně k těm, ke kterým se rád vracím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam rad sve fotky delane kamerou (Digital8 na MemoryStick). Skoro zadne megapixely, sumi to jako hrom, optika vselijaka, ale ma to atmosferu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je presne ono - haldy lidi, kterym nejaky expert poradil, ze to co nutne potrebuji ke stesti je ta plastova rozpadajici se 50/1,8.......... pak s tim bloudi po krajine a nadavaji na toho, kdo jim poradil tohle nesmyslne sklo.

Naprosta vetsina lidi co si kupuje zrcadlovku ji chce jako nahradu kompaktu - tudiz to co skutecne potrebuji je setak 18-55.

Je potreba se povznest nad vlastni ego a pochopit, ze nekdo ma fotak taky na neco jineho nez na hrani si s hloubkou ostrosti a poradit mu to, co potrebuje a ne to, co ja chci aby mel on i kdyz to nepotrebuje.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já kamarádům doporučuji pro technicky! kvalitnější fotky SONY RX 100 náročnějším RX10, neb stejně fotijou jen svou rodinu a dovču. Zbytečně by táhali zrcdlovku a skla, když si s nastvováním ani kompozicí nehrají a vše vždy valá na Auto :-))... I slušný videosekvence si udělaj alespoň :-) A oceňujou i slušněj ZOOM ;-)

I takovým jinak jinej kamarád - fotograf, právě radil jedině velkou zrcadlovku a jedině profi Nikon za 50k Kč a k ní 50-ku :-)) ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

so zoomom som vždy hľadal to správne priblíženie a kým som ho našiel, momentky boli preč. príliš veľa rozmýšľania. 50mm som po pár mesiacoch mal v oku a intuitívne som vedel ako ďaleko od subjektu sa postaviť, hĺbku ostrosti som tiež vedel dokonale odhadnúť a ostrosť fotiek bola neporovnateľne vyššia.

so zoomom (na ktorý by som mal peniaze) sa jednoducho nedalo večer a v noci fotiť nič. pravdupovediac, kým niekto nevymyslí pancake lens 16-150mm f1.8 pri váhe do 250g a za cenu dvoch 50mm, zoom ma vôbec neťahá.

dovtedy mi stačia 3 objektívy: fisheye, 50mm a jeden portrétový. ak by som mal mať iba jeden objektív, tak by som asi chcel niečo ako 42mm

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Padesátka k APS-C čipu s cropem 1,6 není zrovna moc vhodné sklo do začátku - pokud se dotyčný nehodlá učit portréty.
Pokud vás to ovšem baví...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Kdo prošel kinofilmem a jiným materiálem, kde se za holý cvak platí, cvaká většinou pořád stejně.

I když jsem byl v nádherných oblastech, večer přijde Big Prune a dokud není max 20fotek za celý den, maže se a maže. (když jsem fotit na Dia, vyšel cvak na 10Kč, negativ s otiskem v Ultralabu na 6Kč. To si člověk reozmyslí.
Někdy se povedou za celý den i 3 krásné, jindy nic. Ale začínám mazání na výchozích 50 fotkách denně max. Teď když jezdím fotit něco konkrétního, jezdím většinou s prázdnou kartou. Dřív jsem si myslel, že HDR a postprocessing něco zachrání, ale když to tam není, tak to nedomalujete.
Když fotím děti, mám strop 4fotky max. Kdo se chce hrabat vidlema ve vzpomínkách.

Jak píše ve svých knihách už pan Kulhánek, nejlepší přítelem fotografa je odpadkový koš. (a psali to i pan Šmok a dnes pan Neff, který umí krásně fotografickou teorii)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosel jsem si kinofilmem a stejne cvakam. A nekdy i na sekvenci ;-)
Originaly ukladam, ale delam vybery (ekvivalent mazani) - dotahnout kompozici, konverze pro TV (nic jineho uz k prohlizeni nemam), pro babicku neco poslat do fotolabu...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ondřej Neff je zrovna krásný příklad člověka, který fotí denně, zná perfektně teorii i techniku, ví jak komponovat, dokonce se živí tím, že to učí jiné - a jeho fotky jsou přitom zoufalé cvaky. Důkaz, že talent se naučit nedá, a že talent v jednom oboru nezaručuje nic v oboru jiném.
Jako autor scifi mi byl mnohem bližší, i když v propagaci digifocení sehrál záslužnou roli, o tom žádná.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tímhle tvým příspěvkem se zcela shoduji.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

... ono nejen, ze si clovek situaci neuziva, kdyz porad cvaka, ale jsou studie, ze si i min pamatuje, "protoze to mam vyblejskly" - clovek je tvor liny a mozek pracuje efektivne - proc si pamatovat neco, kdyz si to muzu kdykoliv najit? - je to obdobne jako s tel. cislem znameho - pokud nemate kam si ho zapsat, tak si ho spis zapamatujete, nez kdyz si ho ulozite...
takze kdyz nekde fotite ostosest, nejen, ze si to neuzijite (a zejmena emocialni asociace jsou obrovsky vyhodny pro pamatovani), ale pak mate bez fotek problem si vzpomenout, co jste vlastne videli:-)
neboli slovy oblibence pane Jezka - Isaac Asimov: mam fotografickou pamet, pamatuju si vse, co mam na fotkach.

a s tim: "kazdy si tim musi projit" - asi ano - je to jako se stahovanim - prisly moznosti stahnout kde co, a skoro kazdej aspon nejakou dobu stahoval jak pominutej; casem to pominulo... mel jsem kolegu, co stahoval opravdu co se da a to tak, ze nemel sanci si to prohlidnout/poslechnout/zahrat byt jen jednou - proste: "jednou se k tomu dostanu"...
ja to mel dlouhou dobu s knizkama (SF&F) - jenze nakonec jsem si uvedomil, ze jsem spis sberatel, nez ctenar - jeste ted se mi v knihovne vali nekolik desitek titulu, co mam i pres deset let koupeny a nejak "jsem se nedostal k tomu, abych je precetl" - a pritom jsme je nekupoval do poctu, ale protoze by me mohli opravdu zaujmout...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

k tomu poslednímu odstavci: do té fáze jsem se taky dostal. takže jsem zredukoval to, co byla sbírka, nikoli knihy k přečtení. stále toho mám desítky kusů, co jsem nečetl,ale to přijde :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zobrazení RAWu z mé obstarožní Sigmy trvá na mém obstarožním hardware zhruba 30 sekund. Každá operace s fotkou taky. To mě naučilo nefotit toho moc a radši si chvíli s foťákem pohrát. I tak jsou to všechno výcvaky, ale je jich alespoň méně.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ÁMEN! Větší umění je dnes nevyfotit vatu anebo případně všechnu vatu z kolekce smazat. Kdyby se mě někdo ptal na filosofii, kterou bych poradil fotohobbystovi, řeknu mu: Udělej jednu dobrou (až úžasnou) nastudovanou fotku za týden. Zdá se to málo? Za rok jich bude 52! Mně to přijde jako docela dost a ani já sám to nemám.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem takhle vystrizlivel na zatmeni Slunce. Mel jsem Zenita a kameru. Nez jsem to obskakal, bylo po zatmeni.
Pri dalsim, castecnem zatmeni jsem nastavil kameru na staviv, namiril a sedl si s limonadou na zidli a kochal se. 2x, 3x jsem tu kameru posunul a vic jsem to neresil. Sestrihal jsem z toho videoklip.
Dneska delam vic tu rodinu, tak holt cvakame, sec muzeme - a jeste na babiccin fotak a na druhe babicky fotak - tomu se holt vyhnout neda. Zase to aspon nikam nenahravam, teda s vyjimkou domaciho serveru ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A smysl blogu??? Fotit cokoliv čímkoliv je naprosto zbytečný a tudíž dneškem všichni povinně fotit přestáváme...
Nicméně to neznamená že bych nesouhlasil s tím že někteří opravdu zamořujou svět hovadinama bez formy a obsahu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Autor sa asi snazi poukazat ake je to plytke a zbytocne fotit vsetko a stale ale paradxone sa sam stavia do pozy nejakeho kvalitativneho arbitera? Akoze pred x rokmi to bolo lepsie lebo bol analog a vyrobenie fotky trvalo a stalo peniaze ? A co tak americka generacia polaroidakov? Ty tak isto fotili ako divi. Nejde o techniku, ale o to komu sa dostane do ruky. Vdaka zlaceniu sa proste dostala technika medzi masy a tie s nou tak zachadzaju, ale je naivne si mysliet ze pred 30,50 rokmi to bolo ine. Akurat ze vtedy sa vysledny "material" zdielal v ramci blizkeho okruhu, kdezto dnes vdaka internetu, je to mozne globalne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo mě, jestli tohle není jedna z příčin trendu „selfies“.
Protože dát na fotku sám sebe znamená, že ta fotka bude unikátní a odliší se od milionu jiných fotek téhož, které se povalují na webu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Onehdá sem zahlídl nějaký článek jak jdou do módy selfiezadky, bylo u toho článku i "pár" (cca 20) snímků v galerii. Tak sem si říkal, ok, mrknu. Asi tak po pěti snímcích sem to vzdal. A asi takto: hlava mi nebere co by mi na ni muselo spadnout, abych objížděl svět kvůli vyfocení se někde na nudny foto se zadkem (ve stoji na rukách).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná film: Absurdistán. Důrazně doporučuji shlédnout! Někdy již dnes mám stejný pocit, jako ten hrdina probuzenej v budoucnosti :-( Svět se v p r d e l obrací :-( Většina, co kolem sebe slyším, čučí již na všech TV kanálech na žrádlo!... (na vaření) Už i Šíp se nad tím pozastavil v poslední diskusmím pořadu, na který jediný, krom dokumentů, se dívám ještě tak na českých TV...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Svět se v p r d e l obrací"
Ano a hlavně díky ODS ;-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

jj je to super film v originale "Idiocracy" z roku 2006 ,nesplest se stejnojmennym nemeckym absurdistanem z roku 2008.

Scenku co zna asi kazdej z realu: manik prepina kanaly a neni tam nic jinyho nez reklamy a zira na to s bradou dole :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pre mna osobne je jedna z najpamatnejsich scena s reklamou na billboarde... ;-)
http://imoviequotes.com/wp-content/uploads/2014/11/6-Idiocracy-quotes.gif

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to spíše růst ega u většiny lidí a také opičení se, neb to bylo poslední dobou v mediích velmi popularizováno jakože to dělá každý, tak také proto aby nezůstal někdo pozadu za davem a byl tzv. IN... :-(

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No, já sice také hodně jen cvakám a fotím i ty zmiňované kytky, ale! - ty rozhodně nikdo jiný nemohl fotit! Neb jsou to kytičky mé milované a ona se jimi občas v zimě kochá, neb jsou to její a jí vypěstované!!!!! To je rozdíl, než fotit cizí kytky v cizí zahradě... Chápete voco jde?

Podobně rodina - jejich fotky, ty , jako cizích lidí, na netu jen tak nenadete!

Jinak já jsem spíše dokumentarista, ale snažím se dokumentovat spíše děj, momentky událostí neopakovatelných!!!!!, zejména rodinu, nebo známé (mnohé již nenafotí nikdo! - neb nežijí...), veřejné akce, nebo i krajinu, ale vždy trochu jinak, s jinou perpektivou, výřezem a za neobvyklého světla ( Např: http://alphaa65.sweb.cz/SonyAlphaA65SonyDT18-250.jpg ). A také po delší době, aby byly vidět změny v ní.

A opět - jen krajinu mi blízkou! Né Alpy, Dolomity, né Sněžku a pod. profláknutá místa... To fotí právěže každý a na netu jsou tuny jejich fotek...

Tedy i kdyby náhodou (u těch akcí to připadá v úvahu pouze) někdo již 1000x fotil (točil) totéž co já, nebude mnou zaznamenaný můj úhel pohledu, totéž ;-) Neb se svět (lidé i krajina) neustále mění :-)

Točím také, ale vytřihávám vše kde se nic neděje, nebo něco nezní! (tedy až 90% záznamu! To proto, že nchávám běžet záznam, aby mi možný děj neutekl, ale pak je třeba mazat mazat a ještě mazat!)

Např toto nenatočíte každý a každý den ;-) :
Sekvence z videa 1: http://eduard22.sweb.cz/kruh%C3%A1%C4%8D1.jpg
Sekvence z videa 2: http://eduard22.sweb.cz/kruh%C3%A1%C4%8D2.jpg

Nebo kdo fotíte takovéto blbosti jako já: http://alphaa65.sweb.cz/_DSC0803.jpg

Nebo kdo fotí listy né spadané na zemi: http://alphaa65.sweb.cz/testA65+UZ18-250_5274.JPG, ale (spíše jde o zachycení světla a né o listy) takto: http://alphaa65.sweb.cz/testA65+UZ18-250_5271.JPG

Nebo kdo fotí rybník takto: http://alphaa65.sweb.cz/testA65+UZ18-250_5275.JPG

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten rybník je fakt hezký, krajinka s JZD nahoře ještě ujde. Zbytek viz blog...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to "JZD" je prave opak JZD..., je to individualni!!! soukromy! rodiny statek - typicka prirozena obziva i bydleni mnohych lidi v Bavorsku. Je to jen dokument kudy jezdim jen svetlo je zajimave.

V CSR to tak bylo take nez to komunisti znarodnili... Dodnes jsou zde patrne mnohe rujny :-( Jedna rodina ma v Bavorech to co tady dokazali soudruzi pro celou obec...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten duchodce na tom kruhacu je super, ale aspon jede v pravo :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

U mně to 1% taky platí, ale holt to znamená nafotit těch dvěstě, aby byly dvě pěkné. Trochu frustrující. Na třítýdenní cestě kolem světa jsem tak těch 1500 "nacvakal", aby bylo těch 15 dobrých.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Velmi dobry clanek,...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si dovolil prelozit clanek do English a publicovat to tadyhle:
http://www.lux-optima.com/threads/99-percent-of-the-photos-are-shots-wit...

snazil jsem se contact Davida Jezka, na google + a twiter,....o povoleni,...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.