Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD dokazuje, že Pascal od Nvidie bude úžasný ;-)

AMD chystané grafiky generace Polaris porovnává s nyní dostupnou GeForce GTX 950, z čehož plyne několik věcí. Kromě očividného srovnávání next-gen 14nm FinFET grafiky s obyčejným 28nm modelem, které je zhruba stejně košer jako srovnávání Core 2 Quad s Athlonem XP, také odhadem to, že síla 14nm FinFET výroby nebude ani tak u nejvyššího hi-end GPU na obrovských taktech, ale právě v tom, co už dnes lze považovat za „nižší herní mainstream“. GeForce GTX 950 prostě není žádný trhač asfaltu pro 4k monitory.

Podľa to AMD jasné povedalo nemá ešte vzorky HBM verzie Polarisu - len mobilné a low end desktop verzie S GDDR5

First and foremost, Polaris will encompass both GDDR5 and High Bandwidth Memory (HBM) products. Where the line will be drawn has not been disclosed, but keeping in mind that HBM is still a newer technology, it’s reasonable to expect that we’ll only see HBM on higher-end parts. Meanwhile the rest of the Polaris lineup will continue to use GDDR5, something that is not surprising given the lesser bandwidth needs of lower-end parts and the greater cost sensitivity.

Meanwhile RTG has also disclosed that the first Polaris parts are GDDR5 based. Going hand-in-hand with what I mentioned earlier about RTG’s Polaris demonstration, it seems likely that this means we’ll see the lower-end Polaris parts first, with high-end parts to follow.
http://www.anandtech.com/show/9886/amd-reveals-polaris-gpu-architecture/2

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"proč AMD nenabízí porovnání svého 14nm GPU s GeForce GTX 980 Ti" - no, třeba si marketingové oddělení AMD po všech těch škrtech nemůže dovolit tu 980Ti pořídit;)

Z velkých čipů s vysokou spotřebou mám trochu strach. GF má technologii od Samsungu a Samsung čipy s velkým výkonem do teď moc nevyráběl.
A hodně zajímavá situace je i u APU, kde se kloubí dvě naprosto odlišné úrovně taktování. To je zatím fakt věštění z křišťálové koule, jak dobře se s tím AMD u první generace popere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

těžko, už pár let je AMD o 40 % výkonější s 295X2 kartou ;)
nVidia je jen podvodník, to ví dnes každý, záměrně snižuje výkon starých karet novými ovladači, to snad ví taky každý

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

těžko, už pár let je AMD o 40 % výkonější s 295X2 kartou ;)
ano, tam kde crossfire tej karty funguje, ale ked sa nad tym zamyslis, je to skor vynimka ako pravidlo
(tj domov by som ju nechcel..a asi nikto na bezne fungovanie..ak by na to aj mal)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nehranější hry to podporují, takže díky, že uznáváš, že je AMD 40 % před nVidií :)
ty méně hrané mají i tak 60fps na každé lepší kartě, takže corssfire netřeba ;)
měl bys více chápat svět :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Děláš svému oblíbenému AMD docela medvědí službu.. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ano, fakta nVidii vadí (proto platí diskutéry), protože ta nejraději podvádí všechny své klienty :)
a korumpuje prodejce, stejně jako Intel:
http://www.eteknix.com/nvidia-origin-pc-bribery-dealings/
nVidii a Intel dnes podpoří jen lidé, co chtějí zastavit pokrok, a takoví lidé musí být mentálně narušení, pokud jdou proti pokroku, nic jiného není možné :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hele a kam si mám dojít pro peníze když tě teď označím za bláznivého paranoika. :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nVidia ti ráda za lži peníze dá, podvody jsou její denní chleba :)
"Recent nvidia drivers downgrading kepler performance..."
https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/38lpu1/recent_nvidia_driv...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A manipulacia zase tvoj chleba.
Na zaklade jedneho prispevku cloveka, co na zaciatku vobec netusil o co ide oznacit pokles vykonu za umyselny podvod... Bezna vec medzi reviziami driverov, stane sa.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

dal jsi nám úžasný důkaz, že "to prostě není pravda" :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam vyvracat tvoju uzasnu teoriu ? Lol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vzhladom na rozporuplny Skylake a aj tu viac krat spominane dohady okolo 14nm, charovanie z roznym pomenovanim rozmerov (aj ked realita je trochu ina) a s potencionalnym presluchom pri takych nizkych rozmeroch sa obavam ze to az take ruzove pri novej nVidie aj AMD nebude. Urcite budu tie karty lepsie ako dnesne ale zasa nejaky uzasny skok sa asi diat nebude, aspon nie vo vykonnom desktopovom segmente. Na druhu stranu by mohlo byt fajn keby sa mobilne cipy dotiahli vykonovo k desktopu a mali nizku spotrebu/vyzarovane teplo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

''AMD chystané grafiky generace Polaris porovnává s nyní dostupnou GeForce GTX 950, z čehož plyne několik věcí. Kromě očividného srovnávání next-gen 14nm FinFET grafiky s obyčejným 28nm modelem, které je zhruba stejně košer jako srovnávání Core 2 Quad s Athlonem XP''

neni to spis tak ze AMD srovnava s tim nejnovejsim co nVidie ma? podle anandtechu joko prvni pripravili mensi chip aby meli neco pro htpc a notebooky, protoze to jim uz nakej patek chybi.. prijde mi celkem normalni ze ho srovnavaj s tim co ma pro ten segment konkurence =gtx 950.. nechapu proc se autor divi ze mini-gpu nesrovnavaj s top chipem nVidie..

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

<i>prijde mi celkem normalni ze ho srovnavaj s tim co ma pro ten segment konkurence =gtx 950.. nechapu proc se autor divi ze mini-gpu nesrovnavaj s top chipem nVidie...</i>

Možná autor bude tak laskav a vysvětlí nám to v diskuzi. Také si myslím, že se mají porovnávat věci, které si navzájem konkurují... Nedávalo by smysl porovnávat Fury X proti GTX 960, třeba. A kdyby to někdo udělal, tak by si jistě vysloužil ťukání na čelo a poznámky typu "fakt férové srování - aby AMD vyšlo nejlepší tak srovnáváte jeho hi-end proti střední třídě nVidie... idioti! Zkuste GTX 980ti!"

Shodně kdyby někdo srovnával proti sobě GTX 980ti a R7 250X, tak by si vysloužil hromadu urážek a narážek na to, jaký je to vůl...

Vždy se srovnávají věci určené pro stejný užitný a cenový segment, případně nejvyšší modely daných výrobců proti sobě. Srovnání hi-endu nVidie a střední plus navíc zřejmě mobilní třídy AMD by mě nedávalo smysl.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no mě z toho vychází super rok grafiky půjdou všeobecně s výkonem nahoru a spotřebou dolů což je super :-) AMD se konečně možná přestane nadávat, že jsou žravé což já fakt nechci chodit nad 500W zdroj. Uvidíme co se povede Nvidii říká se že díky DX12 budou muset být čipy trošku komplikovanější. Jak píšu spotřeba má být nízká což je super. Jako třeba R9 390X je už pro mě za hranou... Stejně jak za dob fermi byly 480 a 580... byť jednu 580tku mám ještě doma :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pri fermi sa zabúda na jedno, tie karty žrali a boli hlučnejšie ale boli výkonnejšie ako konkurencia čo sa teraz nedá o AMD povedať.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

právě že žraly a výkonnější nebyly to byl problém - jedině kde se líp dařilo byl test na tessellation a u toho se taky zůstalo tohle bylo výsadou Nvidie proti AMD. Ta tomu nepřikládala takovou váhu... a dodnes má v tessellation nižší výkon jak karty Nvidie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ktorá jednočipová grafika bola silnejšia ako 480?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte ty průměrné 2FPS, co měla navrch oproti 5870? Pokud jo, tak ano. 480 byla nejvýkonnější jednočipovou kartou a tedy královnou doby. Ale taky byla královnou teplot. Radši bych oželel 2FPS než mít o 15-20°C víc na čipu a to ještě u těch lepších chladičů. Chudáci s radiátorkama...
Proto taky jedinou dvoučipovku mohla vydat jen AMD, protože dát dvě 480 na jedno PCB neměl nikdo odvahu. :)
Poslední dobou nějak hodně ukazujete svou zelenou náturu. Ale každý musí ukázat svou barvu. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neviem koľko to bolo fps ale v priemere to bolo 10% nad 5870.
Je pravda že sa môže zdať že inklinujem k NV ale v mojom prípade nemám inú možnosť. A reagujem hlavne na tých čo sa tvária nestranne ale ich posty sú jednostranné alebo nepresné.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

doháněli to právě tím že hnali kartu na samou hranici snesitelnosti... Ostatně R9 390X je na tom obdobně je výkonnější jak 980 proti které je postavená, ale žere... Já jen říkám k tomuto, že by se mohli fanatici zklidnit protože tohle se už podařilo oběma společnostem... A vzhledem k tomu že sem se ICT věnoval již před vznikem společnosti Nvidia tak znám i celou anabázi souboje ATI/Nvidia a je to jak na houpačce.... Ano nyní žerou víc karty AMD/ATI...

A propo tehdy mělo AMD jasou koncepci, že HIEND bude řešit 2čipovými kartami. To že byla 5870 tak výkonná při těch rozměrech bylo nečekané a vlastně něco podobného se povedlo Nvidii u Maxwellu. Takže opět jak na houpačce. AMD tehdy nestavělo 1 čipovky do HIEND... Měli to jasně koncepčně dané...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co vlastne chcel tymto clankom basnik povedat ?
AMD zatial nic nedokazalo a ze 14/16nm grafiky budu uzasne vieme tak isto uz dost dlho. Na tom nie je ziadna veda.
Ako pripomenutie toho co nas caka tento rok fajn :)
Ja susim v PC Keplera od roku 2013, takze tento rok je TEN rok kde sa setrit prilis nebude :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale tohle je podle uplne modelovy clanek o h***e..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tak takhle marnej clanek nenajdete snad ani na lžive.cz

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

...Xbox One a Playstation 4, které se v průběhu letoška ve svých stávajících velkých verzích stanou zastaralými .

Slim PS4, v PS2 slim designu a bude to zase paráda ;) . No doufejme že tam pak neintegrují tu přídavnou grafickou kartu s kterou má přijít Sony VR :/ ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta bude muset být externí. Umíte si představit ty davy prvních verzí jak by byly naštvané, že na první verzi to nejde a na té druhé levnější jo? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pascal - to bude ten uzasny cip bez async shaderov?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A to máte odkud? Tak jak tak... je jedno co ta karta umí, jestli je na ni DX100 nebo DX999, pro majitele je klíčový její výkon a zda si na ni pustí to co chce.

Na koho se při vývoji bude myslet víc? na těch 75-80% zelených nebo na zbytek červených?

Spíše budou s těmi 75-80% trhu než s tím zbytkem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je priamo tvrdenie Nvidie ze efektivne spracovanie async shaderov vyzaduje velke zmeny v architekture cipu a ze je otazne kedy a ci vobec to bude tak skoro implementovane, tak sa k tomu radsej nebudu ani vyjadrovat.

Cerveni maju cely konzolovy trh + tych 22% noveho desktopu, co nam dava vyse 50% trhu. Ale nezabudal by som ani na HD7000 karty, ktore to tiez podporuju, takze to cislo bude este vyssie.

Navyse ten narast vykonu bude velmi zaujimavy hlavne u konzol, ktore maju uz tak nizky vykon, takze je tam o to vacsi tlak na implementaciu AS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už současné generace karet jsou výkonnější než konzole a ještě dlouho potrvá než bude nová generace ve které by se něco zásadně změnilo. Takže se toho dlouho nemusíme obávat

Navíc se zajímám o high-end segment a cokoli co co není GTX980Ti nebo TitanX je jednoduše slabá grafika a ty uvedené jsou takové z nouze cnost, neb nic silnějšího není.

DX12 mě bude zajímat reálně až tak za 2 roky, za předpokladu že Lockheed Martin do nové verze Prepar3D DX12 zavede, nyní o tom neuvažují, jelikož tím zúžují trh jen na uživatele Windows 10. A jelikož Prepar3D je SW určený pro profesionální sféru, kde se s W10 nepočítá tolik jako u herních počítačů, tak se nemám dlouho čeho obávat, jen si přeji aby nástupce současné 980Ti měl alespoň 50-60% výkonu navíc. To mě zajistí rozumný výkon na FullHD/2k a do další generace a je mě jedno zda někdo bude používat shadery nebo ne nebo že by někdo udělal striktně DX12 hru (opět limitace Windows 10). V DX11 podávají nVidie lepší výsledky než AMD v DX12, takže DX12 nutný není, výhoda je ale multithread drendering, což mě třeba právě v tom Prepar3D limituje. 4790k na 4.6GHz je největší brzdou... sice je vytížená zhruba na 40% ale limituje to single thread výkon - jedno jádro na max, zbytek se fláká

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A právě díky takovému smýšlení je to tak jak to je :-) Baví mě, že místo aby někdo byl naštvaný, že jeho karta něco možná neumí nebo nebude umět tak to naopak vyzdvihne jako plus a vysměje se těm co maj kartu, která to umí :-) Logiga fakt úžasná :-) Ale myslím si, že to Nvidia napraví a nové karty budou umět vše a ty starší bohužel, ale tak bude to stejně dobře pro nvidii protože se budou prodávat nové karty u AMD to bude problém protože když už to umí tak proč kupovat nové :-) Ale obhajovat nedostatek produktu jen kvůli značce je přece hloupost...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím jak vy, ale já si kupuji HW aby mi na něm běželo co chci, Je mi jedno jakou to má značku, jakou to má specifikaci, pokud na tom HW běží SW, který potřebuju aby tam běžel, tak je mě to zcela ukradené a nemám na co nadávat. Patřím pravda do skupiny která výkonově potřebuje high end, ale v low endu je podíl takto smýšlejících lidí daleko vyšší. Běží tam internet, běží tam možná nějaký office, fotky, filmy.. co je uvnitř je irelevantní.

Jinak si také myslím že to nVidia dotáhne, ale ty shadery jsou jednoduše to poslední co ta karta musí umět, daleko víc využiju třeba shadowplay, jasně AMD karty taky umí nahrávat videa, ale rozhodně to má vliv na výkon, běžící shadowplay i ve vysoké kvalitě a 5.3k rozlišení (DSR factor 4 na 2560x1080) vůbec nevnímám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.